Burak – wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Oleje i olejki dla Twojej skóry
Oleje i olejki dla Twojej skóry
11 maja 2017
Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie
Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie
24 maja 2017
Burak – wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Wciąż słyszymy o coraz to dziwniejszych roślinach i ich właściwościach. Zapominamy jednak o tych, które od zawsze gościły na naszych stołach. Tym razem mowa o buraku. Te popularne warzywo, które często spożywamy na obiad razem z ziemniakami ma właściwości, o które większość ludzi nawet go nie podejrzewa. Chcecie dowiedzieć się, jakie?

Burak czerwony

Już od setek lat w Polsce uprawia się buraki – zarówno ćwikłowe, jak i cukrowe. Wszystkie odmiany tej rośliny pochodzą od ich dzikiej odmiany, która obecnie rośnie na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Czarnego i Śródziemnego, a także w pobliżu Morza Kaspijskiego i w Indiach. Nad Morzem Śródziemnym roślina ta znana jest już od 4000 lat. Burak ćwikłowy to jedna z popularniejszych odmian tej rośliny. Swój kolor zawdzięcza barwnikom betalainowym, do których zaliczają się czerwono-fioletowe betacyjaniny oraz żółte betaksantyny.

Właściwości buraka

Burak to cenne źródło wielu pierwiastków i witamin. Znajdziemy tu m. in. witaminy A, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, a także żelazo, potas, magnez czy wapń. Z rzadszych pierwiastków, które próżno szukać w innych warzywach, obecne są tu rubid i cez. Oczywiście to nie wszystko, bo oprócz cennych witamin i pierwiastków buraki są także źródłem bioflawonoidów, karotenu, betaniny, a także zdrowych kwasów, m. in. foliowego i jabłkowego.

Co prawda, nie znajdziemy tu ogromnych pokładów żelaza, jednakże wiadomo, że buraki polecane są osobom borykającym się z anemią, ponieważ wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek. Jeśli chodzi o pozyskiwanie żelaza z warzyw, to właśnie z buraków organizm najlepiej je przyswaja. Jest to doskonały środek krwiotwórczy, który wspomaga również leczenie białaczki. We wspomaganiu układu krwionośnego duży udział mają zawarte w burakach barwniki, które są silnymi przeciwutleniaczami i aż czterokrotnie zwiększają poziom przyswajania tlenu przez komórki naszego organizmu.

Buraki warto również spożywać w okresie ciąży, ponieważ dzięki zawartości kwasu foliowego płód może się prawidłowo rozwijać. Co więcej, kwas ten wpływa na usuwanie z krwiobiegu homocysteiny, która często prowadzi do chorób serca.

Jedzenie buraków wskazane jest również dla osób z wysokim ciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Po pierwsze, buraki wyrównują poziom cholesterolu i zapobiegają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Po drugie, dzięki obecnym w burakach azotanom, podnosi się we krwi stężenie tlenku azotu, który reguluje ciśnienie krwi.

Jak już wspomnieliśmy, w burakach zawarta jest betanina – jest to antyutleniacz, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Uszkadzają one DNA, co niestety może prowadzić do powstawania nowotworów. Nic więc dziwnego, że burak to jedno z najskuteczniejszych warzyw, które ma właściwości antynowotworowe. Poprawia stan zdrowia osób walczących z rakiem, a także wspomaga organizm po chemioterapii. Co ważne, betanina wpływa również na regulowanie pracy wątroby, przewodów żółciowych oraz woreczka żółciowego. Buraki są świetnym uzupełnieniem diety osób chorych na wątrobę lub tych, którzy borykają się z odmineralizowaniem kości i zębów.

Jeśli zmagacie się z grypą lub inną chorobą wirusową, również możecie sięgnąć po buraki – nieważne, w jakiej postaci. Ze względu na zawarte w nich składniki mogą bowiem łagodzić objawy chorób wirusowych, a także działają wykrztuśnie, co jest ważne, jeśli borykamy się z kaszlem.

Buraki przywracają również równowagę w żołądku, jeśli zjemy za dużo mięsa czy słodyczy, które zakwaszają żołądek. Warzywo to ma bowiem działanie zasadotwórcze. Nic dziwnego, że często podaje się dziczyznę właśnie z burakami. Musimy pamiętać, że zbyt kwaśny odczyn może prowadzić nie tylko do rozwoju nowotworu, ale także do osteoporozy, ponieważ osłabia układ kostny. Warto też spożywać je dla złagodzenia skutków nadużycia alkoholu, czyli tzw. kaca. W przypadku problemów ze zgagą, pieczenia w dołku czy nadkwasoty żołądka nieocenioną potrawą jest klasyczny barszcz czerwony.

Buraki są też idealnym dodatkiem do codziennej diety dla pań, które przechodzą okres menopauzy. Nie tylko zmniejszają one ryzyko zachorowania na osteoporozę, ale także łagodzą wszelkie dolegliwości związane z menopauzą. Dotleniają serce, zmniejszają ciśnienie, łagodzą uderzenia gorąca oraz migreny.

Jeśli stosujecie dietę odchudzającą, warto wzbogacić ją także w buraki. Ze względu na zawartość błonnika są one bardzo sycące, dzięki czemu nie mamy problemów z podjadaniem. Ponadto przyspieszają przemianę materii, pomagają redukować tkankę tłuszczową i hamują apetyt na słodycze.

Jedzenie buraków to także świetny detoks dla organizmu, bowiem przyśpieszają one wydalanie toksyn. Jak? Wspomagając pracę wątroby, jelit i nerek. Dodatkowo oczyszczają krew, obniżają jej ciśnienie i usuwają kwas moczowy z organizmu. Dzięki dużej ilości pektyny pomagają także wydalać metale ciężkie, niebezpieczne dla układu trawiennego mikroorganizmy, a także nadmiar cholesterolu.

Buraki na potencję? Jak najbardziej! I z pewnością nie jest to jeden z tych słynnych afrodyzjaków, które działają na zasadzie placebo. Buraki zawierają bor, który wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za wzrost libido oraz popęd seksualny.

Sok z buraka

dodaje energii i jest źródłem witaminy C

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Buraki gotowane czy surowe?

Jak wiadomo, buraki najczęściej spożywane są przez nas w formie gotowanej. Jemy je jako dodatek do drugiego dania, a także w zupie buraczanej. Nie mamy dla Was najlepszych informacji, ponieważ składniki mineralne, które znajdują się w burakach, są rozpuszczalne w wodzie. Lepiej więc dla naszego zdrowia, jeśli nie będziemy gotować buraków. Jeśli już chcemy poddać je obróbce cieplnej, warto upiec je w skórce i obrać je dopiero przed zjedzeniem. Dobrym pomysłem jest także zrobienie ciasta buraczanego. Mimo, że dla wielu osób buraki w takiej formie są nieco dziwnym pomysłem, ciasto z ich zawartością jest naprawdę smaczne. Mimo wszystko najlepiej spożywać buraki w formie surowej. Jeśli ktoś lubi sok z buraka, z pewnością będzie się cieszył dobrym zdrowiem.

Buraki warto jeść w stanie surowym również ze względu na indeks glikemiczny (IG). W surowych warzywach indeks ten wynosi tylko 30, podczas gdy wartość ta w burakach gotowanych wzrasta aż do 65. Jednak bez względu na to, w jakiej postaci będziemy jeść te warzywo, z pewnością i tak jest zdrowszą przekąską niż słodycze.

facebook