Olej z kiełków pszenicy- dla zdrowia i urody

Olejek pichtowy- panaceum na przeziebienie i nie tylko
Olejek pichtowy- panaceum na przeziebienie i nie tylko
19 lutego 2018
Propolis- tajemnica pszczelego kitu
Propolis- tajemnica pszczelego kitu
5 marca 2018
Olej z kiełków pszenicy- dla zdrowia i urody

Naturalne oleje znane są od starożytności, a właściwości wielu z nich zostały naukowo dowiedzione. W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy wykorzystywane były w misteriach poświęconych Ozyrysowi. Przed zasiewami lepione były figurki z ziemi przedstawiające bóstwo, w które następnie wkładano ziarna zbóż. Po pewnym czasie figurka pokrywała się zielonymi pędami, co nawiązywało do mitycznej śmierci i odrodzenia boga. W Greckiej mitologii kłosy pszenicy były atrybutem bogini Demeter.

Skład

Pszenica (Triticum L.) to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowych. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Łodyga pszenicy osiąga 150 cm wysokości. Ziarniaki dostarczają organizmowi oprócz skrobi, białka i glutenu również: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Ziarniaki bogate są w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i żelazo) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Kiełki pszenicy zawierają 14 % białka, a także sporo wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin A, C, E, B, niacynę, tiaminy i kwas pantotenowy. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Olej z kiełków pszenicy tłoczony jest na zimno z podkiełkowanych ziarniaków. Olej ma delikatny, zbożowy zapach i złotawy, czasem pomarańczowy kolor, raczej rzadką konsystencją, łatwą do rozprowadzenia. To niezwykle cenny tłuszcz, bogaty w NNKT, witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E. Z powodu wysokich właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych często stosuje się go zewnętrznie w kosmetyce przy cerze dojrzałej, zniszczonej i dla zmniejszenia blizn.

Olej z kiełków pszenicy

Z pierwszego tłoczenia.
Nierafinowany
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Żródło witaminy E

Olej z zarodków pszennych jest bardzo bogatym źródłem witaminy E. Właściwości antyoksydacyjne witaminy E sprawiają, że w porównaniu z wieloma innymi olejami, olej z zarodków pszennych jest bardziej odporny na utlenianie i jełczenie. Zwana „witaminą młodości”, jest naturalnym, silnym antyutleniaczem, chroniącym nasze ciało przed wolnymi rodnikami i spowodowanymi przez nie uszkodzeniami komórek, czyli tzw. procesami starzenia. Co istotne, witamina ta działa w ten sposób zarówno stosowana wewnętrznie, jak i zewnętrznie, a zatem oleju z kiełków pszenicy możesz używać podobnie, jak kremu przeciwzmarszczkowego. Ze względu na zawartość tej witaminy olej z kiełków pszenicy świetnie nada się jako odżywka do skóry przesuszonej i pękającej, a także łamiących się i osłabionych włosów (nie obciąża ich tak, jak np. oliwa) i paznokci, a szczególnie suchych skórek wokół nich. Przyda się również jako regenerujące „serum” do pękających pięt i ust, czy zrogowaciałej skóry na łokciach i kolanach.

Oktakosanol

Olej z kiełków pszennych jest jednym z najbogatszych źródeł oktakosanolu, który występuje także w trzcinie cukrowej oraz niektórych zbożach i orzechach. Zwiększa on wytrzymałość, poprawia czas reakcji oraz witalność organizmu. Oktakosanol może zwiększać wykorzystanie tlenu, a tym samym poprawiać wydolność organizmu, zwłaszcza na większych wysokościach, w warunkach niedotlenienia i w sytuacjach stresowych. Może także nieznacznie obniżać poziom cholesterolu. Sportowcy w latach 60-tych, którzy przyjmowali olej z zarodków pszennych, wskazywali na wzrost wytrzymałości i większą siłę mięśni, a zwłaszcza poprawę czasu reakcji. Nie poznano dotychczas dokładnego sposobu działania oktakosanolu, ale zaproponowano szereg mechanizmów, za pomocą których mógłby wpływać na wytrzymałość i siłę. Z niektórych dowodów naukowych wynika, że oktakosanol może usprawniać przesyłanie impulsów nerwowych, a także transport i wychwytywanie tlenu.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z kiełków pszenicy jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry. Jest olejem dość tłustym więc zalecamy mieszać go z olejem migdałowym, frakcjonowanym olejem kokosowym albo jojobą. W mieszaninie z olejem jojoba tworzy doskonałą mieszaninę uelastyczniającą zwiotczałą skórę albo zapobiegającą np. rozstępom. Ma wielorakie zastosowanie :
-nakładany na twarz nadaje skórze miękkość, może być używany pod makijaż
– likwiduje rumień, wzmacnia naczynka krwionośne
– świetny przy pielęgnacji paznokci i skórek, wzmacnia je i regeneruje, powoduje szybszy wzrost
– dobry przy walce z rozstępami i bliznami, zmniejsza ich widoczność
– posiada filtr przeciwsłoneczny
– regeneruje włosy i dobrze się z nich wypłukuje

Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie w medycynie

Olej pozyskiwany z zarodków pszenicy jest tłuszczem jadalnym. Stosuje się go pomocniczo w terapii i profilaktyce chorób serca. Olej z kiełków pszenicy bogaty jest w fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także obniżają jego absorpcję z pokarmów. Co więcej, olej wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i sprzyja normalizacji ciśnienia. Wspomaga zdrowie serca i układu krwionośnego. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Pozytywnie wpływa na gospodarkę cholesterolową w organizmie. Przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa na poprawę samopoczucia i redukuje stres. Dodatkowo zawiera lecytyny i cholinę pełniące funkcje budulcowe i ochronne dla mózgu i tkanek nerwowych. Czuwa nad prawidłową przemianą materii i wzmacnia barierę ochronną ścian żołądka. Chroni wątrobę. Wskazany jest również w diecie kobiet w ciąży. Zmniejsza ryzyko poranień i zapobiega powstawaniu wad wrodzonych płodu. Olej z kiełków pszenicy posiada także właściwości przeciwzapalne. Spożywanie go zaleca się między innymi w takich dolegliwościach jak: choroba wrzodowa żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherzyka żółciowego czy zapalenie jelit.

Suplementacja

Warunkiem pełnej aktywności oleju z kiełków pszenicy jest jego świeżość. Dla jej zachowania konieczne jest pakowane oleju w butelki szklane z ciemnego szkła. Olej z kiełków pszenicy należy nabywać wyłącznie w Aptekach. Warto upewnić się, czy olej z kiełków pszenicy jest wytwarzany w małych partiach bezpośrednio ze świeżych kiełków pszenicy. Po otwarciu dobrze jest przechowywać go w lodówce

facebook