Dereń- ozdoba ogrodów i strażnik zdrowia

Jabłko- skarbnica zdrowia
Jabłko- skarbnica zdrowia
5 czerwca 2018
Czy warto pić sok z aloesu
Czy warto pić sok z aloesu
14 czerwca 2018
Dereń- ozdoba ogrodów i strażnik zdrowia

Owoce derenia to okrągłe, czerwone kulki, które nieco przypominają żurawinę i mają wiele właściwości zdrowotnych. Dereń najczęściej występuje jako ozdoba parków i ogrodów. To nie jedyny powód, by bliżej przyjrzeć się tej roślinie. W medycynie ludowej dereń znany jest od wieków. Nasze babcie stosowały owoce do leczenia problemów żołądkowych, anemii i nerek. Dlaczego warto poznać tę roślinę? Przeczytaj!

Drzewo z Kaukazu

Szacuje się, że owoce derenia stanowiły pożywienie już od czasów starożytnych. Wykopaliska wskazują, że występowały one na terenie Kaukazu już 7 000 lat temu. Dereń jest rośliną najszerzej znaną i rozpoznawaną w Europie Wschodniej i w zachodniej Azji. Doceniany był przez Persów, sporządzali oni z owoców dżemy i słone przysmaki. Owoce derenia cenili również Bizantyjczycy. W Stanach Zjednoczonych znany jest przede wszystkim jako roślina ozdobna, przeważają tam odmiany niejadalne, za to bardzo dekoracyjne. W Chinach i Japonii występuje dereń japoński (Cornus kousa) nazywany po prostu kousa. Jest mniejszy niż nasz rodzimy dereń jadalny, jego owoce zaś przypominają liczi. Współcześnie, owoce derenia stosowane są w kuchni irańskiej, kaukaskiej, gruzińskiej i bałkańskiej.

Surowiec leczniczy

Jego owoc jest niewielki, jajowaty, o zabarwieniu w odcieniach do pomarańczowo żółtego, poprzez wiśniową czerwień po intensywnie ciemnoczerwony kolor. Niedojrzały miąższ smakuje cierpko i wybitnie ściągająco. Dojrzałe owoce mają specyficzny aromat i słodko-kwaskowy smak. W zachodniej środkowej Europie wyhodowano wiele ozdobnych odmian derenia. Owoce derenia zawierają przede wszystkim cukry: fruktozę i sacharozę. Mają wiele kwasów organicznych (gł. cytrynowy, jabłkowy i bursztynowy) oraz pektyn i związków mineralnych. Z witamin występuje przede wszystkim witamina C. Jej ilość wzrasta z dojrzewaniem owoców. Skład chemiczny uzupełniają glikozydy, głównie kornina. Wartość energetyczna 100g owoców wynosi 318 kJ (76 kcal). Pestki derenia są bogate w związki białkowe, tłuszczowe, cukry, celulozę, sole mineralne, kwasy organiczne i garbniki.

Działanie i zastosowanie derenia

Owoce derenia są uznawane w medycynie ludowej za środek przeciwszkorbutowy ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Mają one także własności zapierające i są stosowane w formie wywaru lub miazgi z dodatkiem miodu lub surowego żółtka przy biegunkach i kolkach żołądkowych. Przy tych przypadłościach dobre efekty uzyskuje się stosowanie kombinacji derenia z dziką gruszą. Owoce stosowane są także przy chorobach nerek jako środek moczopędny. Dobre efekty uzyskuje się przy wspomaganiu leczenia zaburzeń materii, podagrze, chorobach skórnych. Dereń zawiera znaczne ilości żelaza, co bywa wykorzystywane w zapobieganiu anemii powstałej na tle niedoboru tego pierwiastka. Przy nieżytach jelit często zaleca się picie soku z owoców lub wywaru ze świeżych pędów i owoców. Okłady na czoło z wywaru z owoców derenia pomagają natomiast przy migrenach

Dereń wzmacnia odporność

Ze względu na dużą zawartość witaminy C (ok. 100-120 mg w 100 g) owoce derenia wzmacniają odporność organizmu i pomagają na przeziębienie oraz infekcje. Takie działanie mają surowe owoce derenia, herbata z suszonych owoców oraz nalewka, „dereniówka”. Nalewka z derenia jest też stosowana jako lek na podagrę.

Dereń ma działanie antynowotworowe

Znajdujące się w owocach derenia flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że przeciwdziałają docierającym z otoczenia toksynom, dzięki czemu zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Antynowotworowe działanie flawonoidów wzmacniają inne przeciwutleniacze obecne w owocach derenia, witamina A i C.

Dereń na anemię

W owocach derenia znajduje się także żelazo. Pierwiastek ten, jako składnik hemoglobiny, umożliwia transport tlenu do komórek całego działa. Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości (anemii). Jeśli czujesz zmęczenie, jesteś osłabiona, blada, często boli Cię głowa, nie możesz spać, a Twoje włosy straciły blask i stały się łamliwe, może to oznaczać, że w Twoim organizmie brakuje właśnie tego składnika. Chorobie tej można zapobiec dzięki włączeniu do swojej diety owoców derenia, surowych lub w postaci konfitury. Dereń polecany jest także zbyt obficie miesiączkującym kobietom.

SOK 100% jabłko pietruszka dereń 300ml

sok jabłkowy bezpośrednio tłoczony
z dodatkiem pietruszki i puree derenia
wzbogacony witaminą C
naturalnie mętny

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Dereń pomaga w chorobach układu moczowego

Herbata z owoców derenia działa moczopędnie, dlatego stosuje się ją w leczeniu dolegliwości układu moczowego, np. zapalenia pęcherza. Dzięki zawartości witaminy C dodatkowo wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie, co jest istotne w leczeniu dolegliwości tego rodzaju.

Dereń obniża cholesterol

Owoc rosnący w Polsce to według naukowców najlepsze źródło kwasu loganowego, który m.in. walczy z cholesterolem. Wrocławscy naukowcy karmili dereniem króliki z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów oraz miażdżycą. Zwierzęta dostawały proszek z suszonych owoców. W dwa miesiące poziom szkodliwych lipidów obniżył się u nich o blisko 40 proc. Zmniejszyły się także zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Dereń reguluje także przemianę materii, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie.

Przeciwwskazania do jedzenia owoców derenia

Świeżych owoców i przetworów z derenia nie powinny jeść osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

facebook