Acerola- brazylijska skarbnica witaminy C

Jasna strona czarnej porzeczki
Jasna strona czarnej porzeczki
14 sierpnia 2018
Karczoch- przysmak kuchni włoskiej, który leczy
Karczoch- przysmak kuchni włoskiej, który leczy
3 września 2018
Acerola- brazylijska skarbnica witaminy C

Acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), to gatunek wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z Ameryki Środkowej, a jego małe czerwone owoce są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej tego egzotycznego regionu ze względu na właściwości lecznicze małych, kwaskowatych owoców, dzięki czemu trafiła do europejskiej diety.

Skład

Owoce aceroli swoją popularność zyskały dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C- stanowią jedno z największych źródeł naturalnej witaminy C wśród roślin. W 100 gramach świeżej aceroli znajdziemy 1400 – 2500 mg naturalnego kwasu askorbinowego. Acerola jest także źródłem prowitaminy A, witamin: B1, B2 i B3, jednak na właściwości tej rośliny będzie wpływało to ile witaminy C będzie zawierała Malpigia Granatolistna. Innymi cennymi przeciwutleniaczami zawartymi w aceroli są – karotenoidy i antocyjany (rodzaj flawonoidów), które odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców. W soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów. Niektóre źródła podają zawartość karotenoidów w granicach 371-1881 mg/100 g. Wśród nich największą część stanowił beta-karoten, czyli prowitamina A (do 75 proc.). To związek, który przyśpiesza opalanie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku (m.in. zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku), zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność.

Dlaczego warto

Warto przytoczyć role witaminy C w organizmie człowieka, a więc także i właściwości aceroli. Po pierwsze może chronić nas przed przeziębieniami dzięki wzmaganiu detoksykacji, zatem spożywanie tej rośliny w okresie wzmożonych zachorowań pomoże przetrwać taki okres. Witamina C jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia – zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów. Jeśli zmagasz się z objawami niedoboru witaminy C, takimi jak osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, bóle mięśni i stawów, sięgnij po acerolę, by szybko wyrównać jej poziom w organizmie.

Po drugie, bierze udział w syntezie kolagenu, stąd też acerola może pozytywnie wpływać na stan skóry. Bierze także udział w wytwarzaniu hormonów i transmiterów, regulując w ten sposób pracę naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest także wpływ na przeciwdziałanie procesom peroksydacji, które mają znaczenie w rozwoju chorób serca. Zgromadzono dużą liczbę dowodów na to, że niedobory witaminy C będą wiązały się z nasileniem zmian miażdżycowych. Dzięki temu, że kwas askorbinowy jest bardzo dobrym antyoksydantem, acerola będzie chroniła przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki – w tym nowotwory.

Po trzecie warto także wspomnieć o pośredniej roli witaminy C w przeciwdziałaniu anemii. Okazuje się, że składnik ten wpływa na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Łącząc produkty bogate w żelazo z acerolą możemy zwiększyć jego wchłanianie i skutecznie przeciwdziałać niedokrwistości, a także wspomagać chorych w walce z anemią.

Świeża acerola czy w tabletkach

Owoce aceroli można jeść na surowo, dodawać do ciast i deserów. Szerokie zastosowanie znajdują też przetwory. Miąższ z aceroli wykorzystywany jest jako polewa do ciast czy lodów. Pyszny sok z aceroli można dodawać do orzeźwiających napojów, zrobić z niego galaretkę lub sorbet. Banany polane sokiem z aceroli długo nie brązowieją. Świetne są też dżemy z aceroli. W Polsce jednak bardzo ciężko jest kupić świeżą acerolę dlatego musimy posiłkować się zamiennikami. Ma to jednak także swoje dobre strony, ponieważ badania pokazują, że naturalna acerola dość szybko dojrzewa i zmienia się jej charakterystyka chemiczna – oczywiście na niekorzyść – zmniejszając właściwości owocu i osłabiając jego korzystne działanie, przede wszystkim antyoksydacyjne. I pomimo, że takie preparaty kojarzą nam się z czymś sztucznym to z jednej strony mogą być bardziej wartościowym produktem niż acerola transportowana z dalekiej Ameryki Południowej na nasz rodzimy rynek.

Acerola

naturalny suplement w formie pulpy
w 50 ml zawiera 521,5 mg naturalnej witaminy C
podnosi odporność
poprawia pracę układu krwionośnego

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

A może sok z aceroli

Inną, dość popularną formą będzie sok tłoczony z owoców aceroli. W tym wypadku należy przyjmować 2 łyżeczki takiego preparatu dziennie. W przypadku soku należy uważać aby nie stracić jego właściwości i korzystać z niej w odpowiednich warunkach. Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce, nie więcej niż 21 dni. Sok jest świetnym dodatkiem do wody – tworząc jej wersję smakową, ale mniej dobrym jeśli chodzi o herbatę. Witamina C jest składnikiem, który łatwo ulega rozpadowi nawet w nieznacznie podwyższonej temperaturze.

Pulpa też działa

Acerolę można czasami także kupić też pod postacią tzw. pulpy (miazga, półprodukt powstały ze zmiażdżenia surowca), która jest najbardziej zbliżona do naturalnego owocu, ale za to bardzo ciężko ją dostać w sklepach. Taką pulpę możemy wykorzystać na przykład miksując w mikserze razem z wodą i tworząc różnego rodzaju smoothie lub dodając do deserów.

Acerola dla dzieci

Jak powszechnie wiadomo, nasze małe pociechy wymagają największej troski i najlepszych rozwiązań w przypadku ich zdrowia. Dlatego też acerola, podobnie jak i inne źródła witaminy C, stanowi świetne rozwiązanie dla najmłodszych. Układ pokarmowy dziecka może źle reagować na syntetyczne suplementy lub sproszkowane formy kwasu askorbinowego. W tym celu dobrym rozwiązaniem okazuje się wykorzystanie soku lub owoców aceroli, które z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do deserów czy po prostu zamiennik dla niezdrowych słodyczy.

facebook