Aronia i jej zdrowotne właściwości

Dzika róża w kosmetyce
Dzika róża w kosmetyce
14 marca 2017
Zdrowe ciepło
Zdrowe ciepło
15 marca 2017
Aronia i jej zdrowotne właściwości

Większość z nas kojarzy aronię z kwaśno-gorzkim smakiem. Sok z aronii nie każdemu smakuje, ale trzeba przyznać, że jest idealny do herbaty, a dzięki swoim właściwościom szybko stawia nas na nogi w okresie przeziębienia. Można powiedzieć, że aronia zastępuje wiele leków na różne choroby. Jakie ma właściwości?

Aronia – uprawa

Aronia rośnie w postaci krzewu, który osiąga wysokość nawet do 2,5 metr. Okres kwitnienia przypada na maj, a owoce pojawiają się już we wrześniu. Pochodzi z Ameryki Północnej. Aronię można uprawiać na każdej glebie, ale najlepsza będzie dla niej ziemia gliniasto-piaszczysta, żyzna, próchnicza lub nasłonecznione tereny. Krzewy aronii sadzi się zwykle około 2 metrów od siebie i 3,5 m między rzędami. Najwięcej wody powinniśmy jej dostarczać w okresie dojrzewania owoców.

Co ciekawe, Polska jest jednym z największych producentów aronii na świecie. Jednak duża część owoców przeznaczana jest na eksport do krajów Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. W Polsce owoc ten wciąż jest mało doceniany.

Aronia – właściwości

Można powiedzieć, że aronia jest lekiem na wiele chorób cywilizacyjnych. Jeśli ktokolwiek z Was ma problemy z wysokim ciśnieniem, warto sięgnąć po jej owoce, ponieważ aronia skutecznie obniża ciśnienie. Dzieje się tak, ponieważ owoc ten usuwa złogi cholesterolu z żył. Rutyna oraz antocyjany, zawarte w owocach aronii, mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Przede wszystkim wzmacniają je, uelastyczniają i uszczelniają ich ściany oraz wpływają na regulację ich przepuszczalności. Zapobiegają także powstawaniu żylaków. Oprócz tego przyczyniają się do poprawy pracy nawet najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. w oku czy tych w okolicy mieszków włosowych. Aronia polecana jest więc osobom chorującym na jaskrę i zaćmę, ponieważ znacznie opóźnia postęp tych chorób. Antocyjany regenerują także rodopsynę, czyli barwnik na siatkówce, który wpływa na jakość widzenia. Poza tym ograniczają one także utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają dobry cholesterol HDL.

Oprócz tego aronia ma działanie przeciwutleniające, dzięki zawartości bioflawonoidów, które nadają jej ciemny kolor. Należy do nich m. in. zawarta w aronii witamina P. Jej właściwości sprawiają, że starzejemy się wolniej, ale także zmniejsza się u nas ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz te, związane z układem krążenia. Bioflawonoidy, do których zalicza się także rutynę, kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany, chronią aronię przed bakteriami, wirusami i grzybami. Jeśli znajdą się one w naszym organizmie, również w naszym ciele mają podobne działanie, m. in. zwalczają wolne rodniki.

Warto również wspomnieć o dużej dawce pozostałych witamin – witaminy C, PP, E oraz witamin z grupy B. Dzięki bioflawonoidom witamina C lepiej wchłania się w naszym organizmie i jednocześnie stymuluje działanie innego przeciwutleniacza – witaminy E. Zawarte w owocach aronii witaminy wzmacniają naszą odporność i chronią przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować choroby nowotworowe.

Dzięki przeciwutleniaczom owoce aronii łagodzą także skutki chemio- i radioterapii. Aronia polecana jest także osobom, które pracują przy komputerze. Nie tylko ze względu na to, że regeneruje narząd wzroku, ale także dlatego, że niweluje skutki promieniowania monitorów. Warto pić sok z aronii także w okresie letnim, ponieważ owoc ten uodparnia również organizm na promieniowanie ultrafioletowe. Aronia polecana jest także osobom, które mają problemy ze stresem, ponieważ skutecznie zmniejsza napięcie nerwowe.

Aronia jest idealnym uzupełnieniem diety dla diabetyków. Spowalnia absorpcję glukozy, dzięki czemu chroni przed gwałtownymi skokami stężenia glukozy we krwi.

Aronia – wartość odżywcza

100 g owoców aronii to ok. 45-50 kalorii. Najwięcej znajduje się tutaj węglowodanów – ok. 9-10 g, wśród których prawie połowa to naturalne cukry. Pozostałe składniki odżywcze to błonnik (ok. 5-6 g), białko (1,5-2 g) oraz woda. Na uwagę jednak zasługują witaminy oraz zawarte w aronii minerały. Najważniejsze z nich to witamina C, B2, B6, PP, prowitamina A, flawonoidy, a także mangan, potas, magnez, cynk oraz wapń.

Sok z aronii

Jak wiadomo, owoce aronii wykorzystywane są masowo do produkcji różnego rodzaju soków, nalewek, win czy dżemów. Można z nich zrobić także galaretki i konfitury do mięs. Najbardziej jednak polecamy soki. Sok z aronii to nie tylko przepiękny, intensywny kolor, ale także charakterystyczny smak i bomba witaminowa. Warto dodawać go do herbaty w okresie przeziębienia czy jeśli mamy problemy z nadciśnieniem, a nawet z cukrzycą. Dietetycy oraz lekarze zalecają, by spożywać przynajmniej 50 ml soku z aronii w ciągu dnia. Jeśli nie lubimy jego cierpkiego smaku, możemy spokojnie łączyć go z sokiem malinowym czy wiśniowym.

Jeśli chcecie sami przygotować sok z aronii, który spokojnie wykorzystacie do herbaty, a nawet słodkich deserów, mamy dla Was pyszny przepis. Czego potrzebujecie?

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • ok. pół kilograma cukru
  • szklanka wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wskazówka! Aby sok z aronii nie był zbyt cierpki, warto na 2-3 dni przed robieniem soku, włożyć owoce do zamrażalnika.

Przygotowanie:

Na początku dokładnie myjemy owoce, a następnie wsypujemy je do garnka i rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy pozostałe składniki: cukier, wodę oraz sok z cytryny. Garnek stawiamy na palnik i gotujemy całość przez ok. 30 minut. Przygotowane słoiki myjemy w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu. Możemy je także wyparzyć w piekarniku (ok. 20-30 minut w 110 stopniach). Następnie odcedzamy sok przez sito lub gazę do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy sok przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe!

Dla osób, które wolą jednak coś mocniejszego, mamy także przepis na nalewkę z aronii:

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 3 l wody
  • 1 l spirytusu
  • 2 kg cukru
  • liście wiśni
  • 20 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Najpierw myjemy owoce aronii oraz liście wiśni. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W międzyczasie dodajemy cukier. Po ok. 25-30 minutach zdejmujemy z palnika i odstawiamy na całą dobę. Następnie przecedzamy sok, dodajemy kwasek oraz spirytus i rozlewamy do butelek. Taka ilość składników starcza nam mniej więcej na 10 półlitrowych butelek. Nalewka ma ok. 20% alkoholu.

facebook