Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie

Burak – wartość odżywcza i właściwości lecznicze
Burak – wartość odżywcza i właściwości lecznicze
23 maja 2017
Kasztanowiec – właściwości lecznicze i kosmetyczne
Kasztanowiec – właściwości lecznicze i kosmetyczne
24 maja 2017
Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie

Niektórzy są przekonani, że roślina ta jest chwastem, którego bezwzględnie trzeba się pozbyć. Inni już od najmłodszych lat przykładają jej liście do ran, by szybciej się goiły. W końcu tak robiły już nasze babcie i prababcie. A jak to jest naprawdę z tą babką? Jakie ma właściwości i w czym może nam pomóc?

Babka lancetowata – pochodzenie i występowanie

Zapewne nieraz spotkaliście na polanie czy łące roślinę z charakterystycznymi pałkami o nieco podłużnych liściach i z widocznym unerwieniem. Jej maksymalna wysokość to 40 centymetrów. To właśnie babka lancetowata. Możemy spotkać ją właściwie wszędzie – w ogrodzie, na łące, w lesie czy na pastwisku. Z tego też powodu częściej traktowana jest raczej jako chwast niż jako roślina o właściwościach leczniczych. A jak daleko sięgają korzenie babki? Znana była już w starożytności i to właśnie jako roślina lecznicza. Obecnie ze względu na coraz rzadsze jej występowanie, jest ona uprawiana w wielu państwach. Ktoś by pomyślał: a po co uprawiać chwasty? No właśnie, po co?

Babka lancetowata – właściwości

Najbardziej cenną częścią babki są oczywiście liście. To one bogate są w liczne związki i minerały o działaniu leczniczym. Związki śluzowe, saponiny, kwasy organiczne, garbniki, karoten czy witamina C to tylko niektóre z nich. Babka lancetowata działanie ma wielorakie. Już w starożytności sok z babki używany był do leczenia ukąszeń skorpionów i węży. Z kolei w średniowieczu odkryto inne właściwości i babka znalazła zastosowanie w leczeniu złamań oraz opuchlizn. Ciekawostką może być też fakt, że babka była pewnego rodzaju amuletem czy też antidotum, które leczyło ludzkie serca z miłosnych czarów.

Przede wszystkim roślina ta ma działanie przeciwzapalne – pomaga leczyć zapalenie śluzówki jamy ustnej, gardła oraz przewodu pokarmowego. Działa nawet w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy – warto wówczas stosować ją jako środek osłaniający. Polecana jest także przy zbyt małym wydzielaniu soku żołądkowego, a także nieżycie żołądka czy jelit. Czasami pomaga także w trakcie lekkiej biegunki. Można stosować ją również na inne choroby jamy ustnej. Dzięki zawartej witaminie K wzmaga krzepliwość krwi i uszczelnia naczynia krwionośne.

Jak zapewne niektórzy zdążyli już zauważyć, babka pomaga także goić rany i wszelkie podrażnienia skóry. Świeżym, zmiażdżonym liściem naciera się zwykle miejsca ugryzione przez komary oraz inne drobne insekty. To sprawia, że ból i obrzęk szybko znikają. Takie działanie to zasługa znajdującego się w babce cynku. Z kolei dzięki zawartym tu taninom, które mają właściwości ściągające, zioło używane jest do redukowania opuchnięć i zapaleń. Babkę można także używać do hamowania krwawienia. Tradycyjnie była ona stosowana również w leczeniu gruźlicy, krwotoków brzusznych i jelitowych, zapalenia okrężnicy oraz w przypadku zbyt obfitych miesiączek.

Babka lancetowata - płyn

stosowany jako środek do okładów
korzystnie wpływa na skórę
łagodzi podrażnienia skóry i błon śluzowych

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Babkę powinny stosować także osoby, które mają problemy z duszącym kaszlem, ponieważ roślina ta ma działania wykrztuśne i pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych. Za jej pomocą możemy leczyć także chrypkę. Wśród właściwości tej rośliny można też wymienić hamowanie śluzu, dzięki czemu babka jest idealna na wszelkie przeziębienia, katary, zapalenie zatok, przekrwienia w oskrzelach, gorączkę sienną czy astmę.

Medycyna naturalna również korzysta z jej drogocennych właściwości i stosuje odwary z jej liści do przemywania oczu w zapaleniu spojówek i powiek. Dawniej nasze babcie stosowały babkę także przy wysiękowym zapaleniu ucha środkowego lub innych infekcjach usznych. A jeśli już o infekcjach mowa, z pewnością może niektórych zainteresować fakt, że babka działa również na infekcje jelit, układu moczowego, zapalenie pęcherza, zapalenie gruczołu krokowego, a także zapalenie cewki moczowej. Czasami roślinę stosuje się też przy kolkach, by złagodzić i zredukować ból.

Co ciekawe, według niektórych badaczy babka może mieć nawet działanie antynowotworowe. Wszystko to za sprawą wyciągów wodnych z babki, które stymulują wytwarzanie interferonu oraz przeciwciał, które walczą z antygenami wirusowymi. Związki te mają za zadanie chronić organizm przed zachorowaniem na nowotwory, spowodowane przeniknięciem do komórek wirusów onkogennych.

Babka lancetowata – zastosowanie

Babka lancetowata znalazła zastosowanie przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym. Wykorzystywana jest w preparatach ziołowych na katar i zapalenia oskrzeli, o działaniu wykrztuśnym i rozrzedzającym wydzielinę. W aptekach znajdziemy także specjalne maści z babki, stosowane na wszelkiego rodzaju rany i schorzenia skóry. Roślina ta ma też zastosowanie w kosmetologii. Kosmetyki z jej zawartością działają oczyszczająco, łagodzą podrażnienia skóry i przyspieszają odnowę naskórka.

Co ciekawe, czasami babkę używa się także w kuchni. Niektórzy stosują ją do sałatek w towarzystwie mięty, pokrzywy, mniszka i śmietany.

Syrop z babki lancetowatej

Zanim dowiecie się, jak zrobić leczniczy syrop z babki, warto wspomnieć, jak w ogóle powinniśmy zbierać tę roślinę. Przypomnijmy, że można ją znaleźć praktycznie wszędzie – nawet na trawniku przed blokiem. Liście powinno się zbierać w okresie kwitnienia babki, a więc mniej więcej od maja do września. Najlepiej suszyć je od razu po zerwaniu, ponieważ szybko tracą wiele właściwości. Liście babki należy odciąć tuż przy ziemi lub przy ogonku – wówczas liście szybciej wysychają. Powinniśmy je suszyć w cieniu, w miejscu przewiewnym. Jeśli jednak zamierzamy przygotować syrop, będziemy potrzebować świeżych liści! No to zaczynamy!

Składniki:

  • 100 g świeżych liści babki lancetowatej
  • 100 ml przegotowanej, letniej wody
  • 100 g cukru
  • 50 ml czystej wódki

Przygotowanie:

Na początek musimy pokroić drobno liście babki, a następnie zmielić je, np. w maszynce do mięsa. Babkę przekładamy do głębszej miski, dodajemy 100 ml przegotowanej wody, a następnie dokładnie mieszamy. Otrzymujemy w ten sposób papkę, którą przecedzamy przez gazę do garnka. Do garnka wsypujemy następnie cukier i gotujemy przez chwilę, ale tak, by nie dopuścić do wrzenia. Do wywaru dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy, a następnie rozlewamy syrop do słoików. Syrop powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej – nie dłużej niż przez rok.

facebook