Bioflawonoidy, zwane inaczej flawonoidami, są substancjami naturalnie występującymi w roślinach, w większości w skórkach owoców. Odpowiedzialne są one przede wszystkim za ich intensywną barwę (od żółtej po granatową), zapach oraz smak. Jest ich ponad 8000 rodzajów, jednak póki co tylko niewielka ich część została zbadana.
Jaki jest ich podział?
-flawony (apigenina, diosmetyna, luteolina, tangeretyna), -izoflawony (daidzeina, genisteina), -antocyjany (cyjanidyna, malwidin, pelargonidyna), -flawanony (naryngenina, naryngina, hesperedyna, hesperetyna), -flawanole (epigallokatechina, epikatechina, katechina 3-galusan epigalokatechiny), -flawonole (fisteina, galangina, kemferol, kwercetyna, mirecytyna, morina).
Jaką funkcje spełniają
bioflawonoiody?
Bioflawonoidy wykazują korzystny wpływ na ludzki organizm. Posiadają wiele właściwości, które sprawiają, że stają się one coraz częściej wykorzystywane w medycynie. Oto jedne z najważniejszych:
Stany zapalne, przeziębienia
Bioflawonoidy wspomagają prace układu immunologicznego, zwiększając jego wydolność. Wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, dzięki czemu zalecane są one w przypadki infekcji oraz przeziębień. Naturalnie wzmacniają odporność organizmu,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- poprawia funkcjonowanie metabolizmu energetycznego
- zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia
- wspiera pracę układu nerwowego
- wspiera produkcję kolagenu
- działa antyoksydacyjnie
Antyoksydacyjna moc
Najbardziej istotne jest jednak ich działanie przeciwutleniające, czyli antyoksydacyjne. Wolne rodniki to cząsteczki, które w ludzkim organizmie wytwarzane są naturalnie. Nic się nie dzieje jeśli jest zachowana równowaga między nimi a antyoksydantami, natomiast jeśli wolnych rodników jest więcej, prowadzić to może do różnych powikłań. Ich nadmiar przyczynia się do takich nieprawidłowości jak otyłość, stres, miażdżyca, przedwczesne starzenie czy nawet choroby nowotworowe.
Bioflawonoidy a witamina C
Coraz częściej zwraca się uwagę na jeszcze jedną właściwość – zwiększenie przyswajalności witaminy C w organizmie. To właśnie dzięki tej zalecie, coraz częściej stają się one składnikiem suplementów diety.