Istnieje ponad sto odmian wiśni, wyróżniamy wiśnie słodkie (Prunus avium L.) i cierpkie (Prunus cerasus L.). Zarówno słodkie, jak i cierpkie odmiany wiśni są bogatym źródłem polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Zawierają wysokie stężenie bioaktywnych fitozwiązków: antocyjanów, flawonoidów (kwercetyna, kemferol, izoramnetyna), flawanoli (katechiny, epikatechiny), procyjanidynów czy kwasów fenolowych. Wymienione związki znajdują się zarówno w odmianach cierpkich (Montmorency) i słodkich (Bing), ale stężenie fitozwiązków jest wyższe w tych cierpkich. Ponadto, wiśnie są również dobrym źródłem potasu, tryptofanu, serotoniny i melatoniny.
Intensywny wysiłek fizyczny może wywołać stres oksydacyjny oraz proces zapalny. To zaś prowadzi do zmniejszenia siły mięśniowej i możliwości wysiłkowych (“zakwasy potreningowe”). To zaś w rzeczywistości nazywa się fachowo opóźnioną bolesnością mięśni szkieletowych (w skrócie z jęz. angielskiego, DOMS). Spożycie wiśni, które wykazują właściwości przeciwutleniające, sprzyja zmniejszeniu uszkodzenia mięśni wynikającego z ćwiczeń fizycznych. Może obniżyć poziom odczuwanego bólu i pomóc zregenerować po wysiłku. Wiśnia Montmorency jest źródłem melatoniny, która m.in. zapewnia zdrowy i regularny sen. Połączenie regeneracji mięśni z poprawą jakości snu, ogólnego samopoczucia wydaje się być istotna dla poprawy wydajności i samopoczucia sportowca. Stąd właśnie tak duże zainteresowanie zastosowaniem wiśni w diecie jak i suplementacji.
Warto zaznaczyć, że u osób uprawiających sport wyczynowo, często dochodzi do nadużywania niesteroidowych leków. Są to np. leki przeciwzapalne pomiędzy treningami jak też przed zawodami. Jeżeli więc “naturalny zastępca” jest dostępny w przyrodzie szkoda z niego nie skorzystać.
Dodatkowo, doniesienia naukowe mówią, że spożycie wiśni pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Ma też pozytywny wspływ na stany zapalne stawów, cukrzycę, profil lipidowy krwi, funkcje poznawcze i nastrój.
Jedzmy więc wiśnie na zdrowie! W sezonie jedzmy świeże, a w pozostałych porach roku korzystajmy z mrożonek, dżemów, soków, ekstraktów, wyciągów czy nalewek.
KOLAGEN ACTIV FLEX jest połączeniem hydrolizatu kolagenu TENDOFORTE® z ekstraktem z owoców wiśni Montmorency, naturalną witaminą C oraz apigeniną. Suplement diety w formie saszetek z proszkiem o smaku wiśniowym.
Kolagen activ flex to składniki używane przez sportowców:
-hydrolizat kolagenu
-wysoko skoncentrowany ekstrakt z wiśni Montmorency bogaty w polifenole
-apigenina (flawonoid) z owoców grejpfruta
-naturalna witamina C wspomagająca produkcję kolagenu
Kolagen active flex jest polecany: dla sportowców, zarówno wyczynowców jak i amatorów, dla aktywnych seniorów, podczas rekonwalescencji i rehabilitacji