Cytryniec chiński – właściwości lecznicze i działanie

Wapń – objawy niedoboru i nadmiar
Wapń – objawy niedoboru i nadmiar
20 lipca 2017
Graviola – właściwości i zastosowanie
Graviola – właściwości i zastosowanie
21 lipca 2017
Cytryniec chiński – właściwości lecznicze i działanie

Cytryniec chiński to roślina, która wywodzi się z obszarów północnych Chin, półwyspu Koreańskiego i terenów Rosji. W Polsce uprawiana jest raczej jako roślina ozdobna, bo niewiele osób wie o jej zdrowotnych właściwościach. Do celów przemysłowych wykorzystuje się nie tylko owoce cytryńca, ale również liście i korę. W jakich dolegliwościach może pomóc nam cytryniec?

Cytryniec chiński – owoce

Owoce cytryńca chińskiego mają kolor ciemnoczerwony, a wielkością przypominają jagody. Chińczycy nazywają je “Wu Wei Zi”, co dosłownie oznacza “o pięciu smakach”. Istnieje bowiem anegdota, że skórka tych owoców jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie, a proszek z nasion nieco słonawy.

Zbiór owoców cytryńca przypada na wrzesień. Ich kwaskowaty smak wynika z dużej zawartości kwasu cytrynowego, jabłkowego i winnego oraz małej ilości cukrów. Chyba nie trzeba wspominać, że z racji tego, cytryniec jest niezwykle bogaty w witaminę C?

Cytryniec chiński – właściwości i działanie

Lecznicze właściwości cytryńca wykorzystywane są już od tysięcy lat. Pierwszy opis tej rośliny pojawił się w 250 r. p.n.e., jednak była ona stosowana w chińskiej medycynie już od ponad 2000 lat p.n.e. Zwykle używa się zarówno nasion, jak i owoców, choć kora i liście również są wykorzystywane.

Sok z owoców cytryńca bogaty jest w kwasy organiczne oraz witaminę C. Suche nasiona zwierają substancje tonizujące, takie jak schizandryny, schizandrol, witaminę E oraz tłuszcz. Cytryniec chiński to jeden z klasycznych adaptogenów. Są to rośliny, które mają wszechstronne działanie i wpływ na zdrowie całego organizmu. Zwiększają one możliwości mentalne i fizyczne tak, by człowiek mógł przystosować się do negatywnych warunków, takich jak stres czy presja. Wzmacniają układ odpornościowy organizmu i chronią wiele narządów.

W cytryńcu znajdują się substancje, zwane lignanami. Mają one działanie ochronne na wątrobę. Nie tylko zabezpieczają ją przed uszkodzeniami, ale także przyspieszają jej regenerację w czasie stanów zapalnych, wywołanych wirusami lub czynnikami chemicznymi. Na czym polega działanie tych związków? Przede wszystkim, aktywując enzymy w komórkach wątroby, stymulują produkcję glutationu. Jest to silna substancja antyoksydacyjna. Lignany usuwają też szkodliwe substancje chemiczne, co potwierdziły badania zwierząt doświadczalnych.

Cytryniec chiński polecany jest również dla tych, którzy często borykają się z przemęczeniem fizycznym i psychicznym, z osłabieniem, rozdrażnieniem czy niepokojem. Cytryniec chiński działanie ma podobne do żeń-szenia. Łagodzi stany przemęczenia, wpływa pozytywnie na nasz umysł i ciało. Oczywiście to również zasługa wspomnianych już lignanów. Odpowiadają one za stymulację centralnego układu nerwowego i przyczyniają się do poprawy sprawności zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Ze względu na takie działanie często po cytryńca sięgają sportowcy, bowiem podnosi on wydolność organizmu i pomaga w budowaniu siły i wytrzymałości mięśniowej. Dawniej owoce cytryńca spożywano w czasie wyczerpujących wypraw, zarówno przy osłabieniach, jak i różnego rodzaju chorobach. Obecnie często stosuje się je na poprawę samopoczucia i nastroju oraz po to, by wspomóc funkcjonowanie układu immunologicznego.

Szerokie działanie cytryńca obejmuje także nasze serce. Roślina ta skutecznie wspomaga leczenie choroby wieńcowej serca oraz leczenie objawów sercowo-naczyniowych, które pojawiają się u kobiet w okresie menopauzy.

Jeśli ktokolwiek z Was ma problemy z wysokim cholesterolem czy cukrem, również warto sięgnąć po tę roślinę. Poza regulowaniem poziomu cukru i cholesterolu, działa ona również przeciwkrwotocznie i przeciwalergicznie. Hamuje też rozwój wielu bakterii.

Owoce tej rośliny pomogą nam także oczyścić organizm z toksyn, bowiem wspomagają procesy oczyszczania i detoksykacji. Zawierają też liczne substancje odżywcze, które pomagają nam w pielęgnacji urody, np. witaminy C i E, prowitaminę A czy mikroelementy. Ponadto wyciągi z owoców działają na skórę ujędrniająco i regenerująco, zmiękczają naskórek oraz zamykają pory. Spowalniają też proces starzenia się komórek skóry, zmniejszają przebarwienia i chronią przed powstawaniem zaskórniaków.

Wiedzieliście o tym, że cytryniec dodawany jest również do wielu suplementów, które zwiększają popęd seksualny? Właśnie tak! To naturalny afrodyzjak, który stosowany jest w celu zwiększenia aktywności seksualnej zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

WAŻNE! Owoców cytryńca nie powinny stosować osoby, które zmagają się z bezsennością, są nadpobudliwe czy mają problem z wysokim ciśnieniem i zaburzeniami pracy serca.

Cytryniec chiński kaps.

jest adaptogenem
wzmacnia odporność na stres
pomaga oczyszczać organizm

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Cytryniec chiński – zastosowanie

Owoce cytryńca spożywane są często w formie surowej, choć najczęściej się je suszy. Sok z owoców zwykle stosowany jest do herbaty. Same owoce komponują się też znakomicie z muesli czy jogurtem. W formie sproszkowanej nadają się idealnie do koktajlów owocowych.

Najczęściej jednak owoce cytryńca chińskiego wykorzystywane są do różnych przetworów, takich jak kisiele, dżemy, napoje chłodzące, nalewki czy nadzienie do cukierków. Z liści i kory przygotowuje się często aromatyczne herbatki. Na bazie owoców produkuje się też tabletki wzmacniające organizm.

Ze względu na intensywny, cytrynowy zapach, roślina ta często wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji perfum.

Jeśli macie dostęp do owoców, warto je wykorzystać, przygotowując pyszną nalewkę. Podrzucamy smakowity przepis.

Nalewka z cytryńca

Składniki:

  • 1 szklanka dojrzałych owoców
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wody mineralnej

Przygotowanie:

Cukier zalewamy wodą mineralną, a następnie gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy nasz roztwór już ostygnie, zalewamy nim owoce, a następnie dodajemy spirytusu. Wszystko przelewamy do dużego słoja, zakręcamy i ostawiamy na ok. 4-6 tygodni. Raz na jakiś czas dokładnie wstrząsamy słoikiem, by zawartość dobrze się wymieszała. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Jeśli chcecie przyrządzić nalewkę nieco inaczej, mamy dla Was również bardziej aromatyczną wersję. Wystarczy, że zamiast wody dodacie litr mleka. Prócz tego warto wrzucić jeszcze 3 laski wanilii, 3 goździki, gwiazdki anyżu i kilka liści cytryńca. Wówczas nalewka będzie miała aromatyczny, korzenno-cytrynowy smak.

facebook