Czarnuszka to inaczej czarny kmin. Najważniejsze wartości tego ziela znajdują się w nasionach. Znana jest właściwie od starożytności, kiedy to stosowana była przez faraonów na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Zatem nie bez powodu jest nazywana “złotem faraonów”. Podobno pomagała na wszystko. Nie mogła jedynie powstrzymać przed śmiercią.
Roślina zasadniczo pochodzi z południowo-wschodniej Europy, a także z Azji Zachodniej. Posiada ona białe lub niebieskie charakterystyczne kwiaty. Z kolei w owocach czarnuszki znajdują się cenne czarne nasiona. To one właśnie są zbawieniem dla ludzkiego organizmu. Obecnie czarnuszka wykorzystywana jest w leczeniu różnych chorób. Znajduje także zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetyce. Jest dostępna w formie nasion, ale równie popularny jest olej z czarnuszki.
Trudne zliczyć właściwości czarnuszki. Niemniej na początku warto podkreślić jej korzystne działanie w przypadku osób mających astmę oraz wszelkiego rodzaju alergie. Często astma i alergie ze sobą współwystępują ze względu na obniżoną odporność i nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Czarnuszka wzmacnia układ odpornościowy, a zatem zmniejsza podatność astmatyków na przeziębienia i grypy. Trzeba również dodać, że roślina działa wykrztuśnie, a co za tym idzie – pomaga w wykrztuszeniu uciążliwej wydzieliny, rozszerzając oskrzela.
Ostatnimi czasy zwraca się szczególną uwagę na niezwykle korzystny wpływ czarnuszki na wygląd cery. Pomaga ona w walce z trądzikiem, przebarwieniami itp. Osoby posiadające skórę wrażliwą, raczej tłustą mogą śmiało sięgać po czarnuszkę, gdyż ta wygładzi skórę, oczyści i ograniczy nadmierną produkcję sebum. W kontekście leczenia trądziku ważne jest też działanie przeciwbakteryjne czarnuszki oraz przeciwzapalne. Warto stosować też czarnuszkę przy egzemach czy atopowym zapaleniu skóry. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu ziele to stanowi doskonałe wsparcie przy leczeniu zapalenia zatok i kataru.
Jakie inne właściwości ma jeszcze czarnuszka? Ma z pewnością działanie przeciwwrzodowe. Chroni bowiem błonę śluzową żołądka i zmniejsza uszkodzenia spowodowane wrzodami; łagodzi także ból wynikający z refluksu. Stanowi ponadto skuteczną ochronę dla wątroby i nerek przed toksynami i innymi związkami chemicznymi. Czarnuszka pomocniczo wpłynie na leczenie cukrzycy oraz nadciśnienia.
Suplementowanie diety olejem z czarnuszki lub ziołami korzystnie działa przy chorobach pasożytniczych. Mowa tutaj przede wszystkim o dolegliwościach wywołanych na przykład tasiemcem, owsikami, przywrą, włosieniem krętym. Czarnuszka okazuje się w tym przypadku niezwykle skuteczna i niewywołująca przy tym jakichkolwiek skutków ubocznych. Kolejną istotną właściwością jest redukcja kamieni żółciowych i zmniejszenie bólu z tym związanego. Czarnuszka obniża poziom szczawianów i spowalnia tworzenie się kamieni.
Jedną z ważniejszych właściwości tzw. “złota faraonów” jest działanie przeciwnowotworowe. Według przeprowadzonych badań dotyczących wpływu stosowania czarnuszki u osób cierpiących na nowotwór, ziele to znacznie spowalnia rozwój komórek nowotworowych. Wpływa na łączenie się cytokin, które skierowane są przeciwko antygenom rakowym. Mówi się również o tym, że czarnuszka spowodowała całkowitą śmierć komórek nowotworowych, czyli apoptozę, w przypadku takich nowotworów, jak białaczka mieloblastyczna, rak piersi, gruczolakorak krtani, kostaniakomięsak, rak trzustki, rak okrężnicy. Ponadto czarnuszka w dużej mierze zahamowała rozwój komórek raka wątroby, prostaty, a nawet raka płuc. Oczywiście w tej kwestii nie należy traktować czarnuszki jako coś, co wyleczy całkowicie – bez innych metod leczenia – nowotwór, ale na pewno przyczyni się do jego leczenia. Warto wziąć pod uwagę tego rodzaju pomocnicze sposoby leczenia raka ze względu na fakt, że są one jedynie szkodliwe dla patologicznie rozwijających się komórek rakowych, nie niszcząc tych komórek, które są zdrowe.
Wiele dojrzałych kobiet, choć nie tylko, zmaga się ze zwyrodnieniem kości – z osteoporozą. Tutaj czarnuszka także może okazać się korzystna. Zwiększa ona bowiem zawartość składników mineralnych w kościach dzięki kwasom tłuszczowym i działaniu przeciwutleniającemu i przeciwzapalnemu. Czarnuszka może też pomóc w regulacji funkcjonowania układu nerwowego, co sprawia, że ma działanie antydepresyjne, przeciwlękowe i uspokajające. Kolejnym istotnym czynnikiem jest poprawa samopoczucia osób zmagających się z często nieuleczalnymi chorobami autoimmunologicznymi.
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o tym, że czarnuszka zapobiega łysieniu, wypadaniu włosów oraz wystąpieniu łupieżu. Jeżeli z kolei użyjemy jej w formie oleju i posmarujemy skórę twarzy czy ciała, z łatwością pozbędziemy się trudno gojących ran, zmian ropnych, rozpadlin na skórze. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni mogą stosować czarnuszkę w różnej postaci, dzięki jej pozytywnemu wpływowi na układ rozrodczy, w tym jego prawidłowe funkcjonowanie.
Jak zostało wyżej wspomniane czarnuszka jest dostępna w postaci nasion oraz oleju. W zależności o potrzeb można ją stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Nie zawsze czarnuszka musi być stosowana w przypadku konkretnych dolegliwości i chorób. Warto wprowadzić ją do swojej diety profilaktycznie, uzupełniając o cenne składniki, które czarnuszka posiada. Ziele to można śmiało używać w kuchni w formie przyprawy, zastępując inne produkty, które zakwaszają organizm i drażnią przewód pokarmowy. Czarnuszka zastąpi tradycyjny pieprz. Wystarczy jedynie zmielić jej nasiona. Posłuży również do wypieku chleba, jako przyprawa do zup, mięs, kanapek itp. Możliwe jest też przygotowanie naparu z nasion. Napar nadaje się do picia, ale także do przyrządzenia płukanki na włosy czy w formie toniku do przemywania twarzy. Podobnie jest w przypadku oleju. Olej także można pić 2-3 razy dziennie albo wsmarowywać w skórę głowy czy twarzy.
Właściwie czarnuszka nie powoduje skutków ubocznych czy to jako olej, czy nasiona. Niemniej czarny kmin jest dość pikantny, a zatem trzeba dobrać odpowiednią ilość nasion, jeżeli stosowane są jako przyprawa, zwłaszcza w przypadku małych dzieci. Czarnuszka przyjmowana w dużych ilościach ma właściwości antykoncepcyjne u kobiet, co jest ważne dla tych osób, które starają się o potomstwo.