Czarny bez – właściwości lecznicze i zastosowanie

Oregano i olejek z oregano – właściwości lecznicze i zastosowanie
Oregano i olejek z oregano – właściwości lecznicze i zastosowanie
18 kwietnia 2017
Dereń jadalny – właściwości lecznicze i zastosowanie
Dereń jadalny – właściwości lecznicze i zastosowanie
20 kwietnia 2017
Czarny bez – właściwości lecznicze i zastosowanie

Czarny bez to unikatowa roślina, która posiada lecznicze właściwości. Sprawdza się przede wszystkim w leczeniu przeziębień i problemów trawiennych. Dodatkowo dzięki swoim własnościom oczyszczającym i pielęgnującym znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce. Niemal wszystkie części rośliny posiadają cenne czynniki aktywne, jednak ze względu na wysokie ich stężenia w kwiatach i owocach, to właśnie je głównie wykorzystuje się w lecznictwie i kosmetyce.

Czarny bez – właściwości

Owoce czarnego bzu to istna kopalnia leczniczych i pielęgnujących substancji aktywnych. Znajduje się w nich sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, kwasów organicznych, rutyny czy garbników. Ponadto znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz duże ilości witaminy C.

Kwiaty czarnego bzu natomiast zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne oraz garbniki, śluzy, triterpeny, sole mineralne, olejek oraz sterole. Okazuje się więc, że zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można z powodzeniem wykorzystywać dla zdrowia i urody.

Czarny bez – zastosowanie w lecznictwie

Napar z kwiatów bzu lub sok z owoców to znany od dawna i niezwykle skuteczny lek na przeziębienie. Posiadają one szerokie spektrum działania, więc są w stanie pokonać niemal każdy objaw choroby. Przede wszystkim, dzięki swoim silnie napotnym właściwościom, obniża gorączkę. Dodatkowo wspomaga oczyszczanie oskrzeli z zalegającej wydzieliny, bowiem posiada własności wykrztuśne. Poprzez wzmacnianie błon śluzowych dróg oddechowych ogranicza rozwój i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów odpowiedzialnych za infekcję. Ponadto napój z czarnego bzu działa lekko przeciwbólowo. Warto również pić go profilaktycznie, bowiem posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, które uodparniają na przeziębienia w przyszłości.

Czarny bez znany jest również ze swojego pozytywnego wpływu na układ trawienny i moczowy, szczególnie pracę nerek. Zarówno kwiaty, jak i owoce działają przeczyszczająco i regulują trawienie. Pozwalają więc pozbyć się przykrych wzdęć i zgagi. Dzięki własnościom moczopędnym oczyszcza układ moczowy i wspomaga pracę nerek. Dlatego osobom cierpiącym na rożnego rodzaju zaburzenia trawienia, obrzęki nerek czy częste zapalenie pęcherza poleca się regularne picie naparu z czarnego bzu. Ponadto świeże kwiaty bzu możemy dodać do sałatek, jajecznicy czy omletów. Owoce natomiast można wykorzystać również do sporządzenia dżemu.

Sok z czarnego bzu

źródło witaminy C
wspiera odporność
usprawnia proces przemiany materii

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Czarny bez – zastosowanie z kosmetyce

Czarny bez posiada właściwości oczyszczające i pielęgnujące, dlatego jest bardzo chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Można go wykorzystać również w warunkach domowych.

Wspomniane wcześniej właściwości napotne i moczopędne czarnego bzu nie tylko działają leczniczo i wspomagają leczenie niektórych chorób, ale także usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny. Napar, sok lub dżem z czarnego bzu poleca się wiec także osobom w trakcie kuracji odchudzających.

Napar z kwiatów czarnego bzu nadaje się nie tylko do picia. Można używać go bowiem do oczyszczających parówek, bowiem świetnie oczyszczają cerę z wągrów. Natomiast delikatne okłady łagodzą podrażnienia skóry. Warto także używać naparu niczym tonika i przemywać nim twarz. Przeciwzapalne właściwości naparów świetnie bowiem działają na naszą cerę i poprawiają jej wygląd.

Co ciekawe, czarny bez jest też świetnym antidotum na cellulit. Dzieje się tak za sprawą bardzo dużej zawartości witaminy C, która wzmacnia tkankę łączną i wspomaga produkcję włókien kolagenowych. Flawonoidy i rutyna natomiast uszczelniają naczynka włosowate i zwiększają ich elastyczność. Aby osiągnąć najlepszy efekt należy równocześnie stosować kąpiele z dodatkiem odwaru z owoców, pijać napar z kwiatów i regularnie smarować ciało olejkiem z czarnego bzu. Zapewniamy wtedy naszemu organizmowi działanie zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu – przepis

Aby uzyskać najlepszy sok z czarnego bzu, należy najpierw ogrzewać jego owoce w garnku do momentu, aż puszczą sok. Następnie trzeba je rozetrzeć na miazgę i przecisnąć przez gazę lub sito. Uzyskaną miazgę zagotuj z miodem – jedna część miodu na 10 części soku. Taki napój należy pić dwa trzy razy dziennie, rozcieńczając go z gorącą wodą.

Alternatywnie można wykonać również odwar z kwiatów czarnego bzu. Łyżkę kwiatów należy zalać szklanką zimnej wody. Podgrzewać, doprowadzając do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie należy odstawić na 15 minut i przecedzić. Należy go również pić 2-3 razy dziennie, jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny. Można także dodać do kąpieli, aby przeciwdziałać cellulitowi.

Sok z czarnego bzu – właściwości i zastosowanie

Sok z czarnego bzu posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Znakomicie działa z herbatką z lipy lub malin. Jest to środek zaliczany do grupy tzw. środków czyszczących krew, dlatego poleca się go jako lek odtruwający i usuwający  z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny powstałe także w wyniku chorób reumatycznych i skórnych. Owoce czarnego bzu świetnie działają w stanach zapalnych żołądka lub jelit oraz nerwobólach i rwie kulszowej. Nie zapominajmy również o zbawiennym wpływie aktywnych składników czarnego bzu na układ trawienny i moczowy, pomoc w leczeniu przeziębień i infekcji oraz wzmacnianiu dróg oddechowych. Co ciekawe, poza błonami śluzowymi dróg oddechowych, czarny bez wzmacnia także naczynia krwionośne i naczynka, co zapobiega ich pękaniu i pojawianiu się czerwonych pajączków na skórze.

Przeciwwskazania

Choć większość poradników i podręczników mówi, że do stosowania czarnego bzu nie ma przeciwwskazań, należy go, jak wszystkiego używać z umiarem. Okazuje się bowiem, że we wszystkich częściach rośliny znajduje się sambunigryna i sambucyna, które w za dużej ilości mogą być trujące. Dlatego właśnie poleca się podawać sok, odwar i napar w wyższej temperaturze, bowiem obróbka termiczna czarnego bzu skutecznie niszczy składniki trujące. Dlatego właśnie nie wolno jeść owoców czarnego bzu prosto z drzewa. W ten sposób najczęściej dochodzi do zatrucia.

facebook