Ciemne winogrona bezcenne dla serca – Z. T. Nowak

Niebezpieczne kosmetyki
Niebezpieczne kosmetyki
28 października 2016
Olejek z oregano zamiast antybiotyku z apteki – Z. T. Nowak
Olejek z oregano zamiast antybiotyku z apteki – Z. T. Nowak
29 października 2016
Ciemne winogrona bezcenne dla serca – Z. T. Nowak

Odkąd sięgnąć pamięcią ciemne winogrona zawsze były uznawane za owoc, który sprzyja zdrowiu człowieka. Ich niebywałe wręcz uznanie w medycynie  jeszcze bardziej umocniło się na świecie, kiedy nauka niezbicie dowiodła, że mogą one  skutecznie zapobiegać wielu chorobom serca i układu krążenia.

 

Altana z winorośli

Winorośl właściwą (po łacinie Vitis vinifera), która wydaje owoce winogron zna chyba każdy. To okazałe pnącze tworzące pędy nawet do 40 m długości. Są one giętkie, zaopatrzone w wąsy czepne, za pomocą których wspinają się na znaczne wysokości, np. po drzewach, altanach, tarasach. Oczywiście w winnicach, a więc plantacjach tych roślin, świadomie nie dopuszcza się, aby sięgały one tak wysoko, stąd regularnie się je przycina do odpowiedniej wysokości.  Owocem tych pnączy jest soczysta, słodka i aromatyczna jagoda. Wielkość owoców zależy od odmiany, a także klimatu, gdzie uprawia się winorośl. Podobno w Izraelu istnieją odmiany, które wydają w słońcu grona z owocami o długości nawet do 50 cm.

Późne lato i wczesna jesień daje nam możliwość zajadania się różnymi odmianami winogron. Oczywiście najsmaczniejsze i najsłodsze są owoce sprowadzane z Grecji, Hiszpanii, południa Włoch, gdzie jest dużo słońca, długi dzień, a przede wszystkim ciepłe noce. Warto spożywać i przerabiać na różne przetwory także owoce odmian dojrzewających i w naszym klimacie. Kiedy jest słoneczne i ciepłe lato, są naprawdę słodkie i pełne aromatu. Badania naukowe od dawna przekonują, że najbardziej sprzyjają zdrowiu  owoce ciemnych winogron.

 

Co kryją w sobie ciemne winogrona?

Z medycznego punktu widzenia owoce ciemnych winogron to skarbnica najcenniejszych związków leczniczych, którymi w sposób szczególny zainteresował się świat nauki. To przede wszystkim resweratrol, kwas elagowy, proantocyjanidyny i flawonoidy. Najwięcej stwierdzono ich w skórce tych owoców. Są też zasobne w witaminy z grupy B oraz biopierwiastki, jak np.  potas, żelazo, miedź, magnez. Zawierają nieco witaminy C, E oraz ważny kwas foliowy.  Niepowtarzalny smak winogron to zasługa kompozycji kwasów owocowych. Owoce te obfitują jeszcze w inne wartościowe kwasy fenolowe, np. galusowy. Ciemno zabarwione winogrona to także źródło antocyjanów.

 

Dobroczynne liście ciemnych winogron

Trochę mało znanym w Polsce, ale coraz bardziej docenianym na świecie surowcem leczniczym są liście ciemnych winorośli. W zasadzie można je zbierać od końca czerwca, warto jednak poczekać z tym do schyłku lata, a nawet do początku września, bo właśnie wtedy potrafią one zgromadzić w swym składzie najwięcej związków sprzyjających zdrowiu. Chodzi tu przede wszystkim o cenny resweratrol.

 

Owoco miły sercu

W ostatnich latach opublikowano mnóstwo raportów medycznych na temat dobroczynnego wpływu ciemnych winogron oraz czerwonego wina gronowego na układ sercowo-naczyniowy. A wszystko za sprawą licznych polifenoli, które są w nich zawarte (najważniejsze to wspomniane resweratrol i proantocyjanidyny). Uczeni spostrzegli, że związki te działają  w sposób synergiczny, czyli wzmacnia się ich aktywność, kiedy są zastosowane razem, stąd tak zadowalający efekt leczniczy u ludzi mających kłopoty z chorobą wieńcową, postępującą miażdżycą ogólną i zaburzeniami w krążeniu krwi.  O działaniu   roślin leczniczych zasobnych m.in. w te bezcenne dla zdrowia serca związki piszę szczegółowo w mojej najnowszej książce „Zioła dla chorego serca”.

Uczeni z University of Michigan Health System po latach eksperymentów medycznych na szczurach doszli do wniosku, że dieta wzbogacona w owoce ciemnych winogron ma bardzo istotny wpływ na zminimalizowanie  spustoszenia w mięśniu sercowym (zwłóknienie) wskutek nadciśnienia tętniczego. Zdaniem uczonych owoce te poprawiając ogólny metabolizm w organizmie, przyczyniają się także do produkcji jednego z najaktywniejszych antyoksydantów – glutationu. To właśnie on, gromadząc się w komórkach serca, działa na nie ochronnie.

Wspomnę tu jeszcze o korzystnym wpływie ciemnych winogron na ukrwienie serca. Otóż podczas jednych z badań klinicznych  300 pacjentom ze stwierdzoną chorobą wieńcową podawano 600 mg wyciągu z owoców zawierającego 0,9 mg tras-resweratrolu. Wyniki były bardzo pocieszające: już po godzinie od  jego podania zaobserwowano u nich poprawę przepływu krwi przez naczynia wieńcowe.

Dowiedziono ponadto klinicznie, że owoce i sok z ciemnych winogron mają skuteczne działanie przeciwzakrzepowe. Stanowią zatem skuteczną broń przed zawałem serca (według uczonych amerykańskich,  mogą one ograniczyć ryzyko  jego wystąpienia nawet o 50%) i udarem mózgu. Obniżają także poziom zdradliwej frakcji LDL cholesterolu.

facebook