Jesienią, kiedy mamy pod dostatkiem dojrzałych owoców ciemnych winogron, warto z nich przygotować przeróżne przetwory o właściwościach leczniczych. Są one niezwykle przydatne w kuracjach zalecanych w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Tu proponuję przepis na rewelacyjny przecier (pochodzi z mojej książki „Zioła dla chorego serca”).
Składniki:
dojrzałe winogrona odmian ciemnych zebrane późną jesienią,
cukier trzcinowy.
Przygotowanie:
Oddzielić owoce od gron, umyć dokładnie i odsączyć na sicie. Umieścić w emaliowanym garnku, powoli doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze około 3 minut. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie znów podgrzać i przetrzeć przez plastikowe sito, odrzucając pestki. Przecier – sok wlać znów do garnka. Podczas podgrzewania wsypywać cukier i dokładnie mieszać. Na 1 litr przecieru przeznaczyć w zależności od słodkości użytych winogron od 50 do 80 dag cukru trzcinowego lub mniej – w zależności od upodobań. Wrzący przecier – sok po zdjęciu piany zlać do wyparzonych szczelnych butelek lub niewielkich słoików i umieścić je na 1–2 godziny pod kocem. Przenieść do chłodnego, suchego pomieszczenia.
Stosowanie:
Przecier z winogron warto dodawać do herbatek owocowych, ziołowych lub tradycyjnej herbaty. Można go rozcieńczać ciepłą, przegotowaną wodą i pić jako zdrowy napój zamiast tradycyjnej herbaty. Stanowi wartościowy dodatek, zamiast cukru, do surówek z kapusty pekińskiej i zasmażanych buraków.
Pożytek dla zdrowia:
Przetwór ten obfituje w dobroczynne polifenole, które wykazują nadzwyczaj korzystny wpływ na cały układ krążenia. Działają ochronnie na naczynia krwionośne i zapobiegają osadzaniu się w ich ścianach blaszek miażdżycowych. Przecier – sok z ciemnych winogron jest szczególnie zalecany osobom znajdującym się w grupie dużego ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, wylewów krwi itd. Posiada zdolność obniżania ciśnienia krwi. Zawiera nadzwyczaj aktywne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. Przecier poprawia też sprawność intelektualną, bo uaktywnia mikrokrążenie mózgowe. To znakomity przetwór dla ludzi starszych, z postępującą miażdżycą ogólną, a także zagrożonych chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Uwaga!
Jeśli przecier ten ma być przeznaczony dla ludzi dotkniętych chorobami serca i krążenia, to pamiętajmy, aby podczas przecierania rozgotowanych owoców starać się nie odrzucać ich skórek, bo właśnie w nich zgromadzone są najwartościowsze związki lecznicze. Przecieru – soku z winogron nie powinno się przechowywać w bardzo zimnych piwnicach, bo niekiedy może on ulegać tzw. scukrzeniu. Wyczuwa się w nim maleńkie grudki cukru, ale nie traci smaku.
Zbigniew T. Nowak