Jak przygotować smoothie funkcjonalne? Początkowo pełniły rolę shotów witaminowych, mieszanki owocowo-warzywnej zgodnej z trendem „zero waste”, w której po prostu łączymy wszystko co mamy w lodówce. Dziś skupiamy się, by jednak łączenie składników było przemyślane na tyle, by smoothie w codziennej diecie pełniło jeszcze dodatkową funkcję, oddziaływało pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Sprawdź jak podnieść wartość napojów i sprawić by były funkcjonalne.
Odpowiednie dopasowanie składników do smoothie ma istotne znaczenie jeśli chcemy wesprzeć np. naszą odporność, oczyścić organizm czy poprawić pamięć i koncentrację. Co dodawać, żeby zwiększyć wartość naszego napoju?
Probiotyki w smoothie
Coraz więcej mówi się o uwzględnieniu probiotyków w codziennej diecie. Nie tylko normalizują pracę jelit, wzbogacają mikroflorę jelitową ale również mają wpływ na odporność organizmu i są pomocne w przypadku biegunek związanych ze stresem, złą dietą czy wywołanych podróżą.
Innowacyjne technologie tworzenia i zabezpieczenia produktów z dobroczynnymi bakteriami sprawiły, że stały się one łatwo dostępne i możliwe do zastosowania w codziennej diecie. Suplement diety w proszku ColonBiol to połączenie probiotyku z prebiotykiem, który z łatwością może zostać dodany do smoothie czy koktajlu.
ColonBiol (SYNBIOTYK= PROBIOTYK + PREBIOTYK) to połączenie żywych kultur bakterii z błonnikiem rozpuszczalnym SunFiber®. Preparat wzbogacający mikroflorę jelitową w żywe kultury bakterii przeznaczony dla dzieci od 3 roku życia oraz osób dorosłych.
Smoothie poprawiające pamięć i koncentrację
W tym przypadku najlepiej sprawdzi się połączenie owoców zawierających antocyjanidyny, które mają właściwości antyoksydacyjne. Źródłem antocyjanów są przede wszystkim warzywa i owoce o ciemnych barwach takich jak czarna porzeczka, aronia, maliny czy truskawki. W smoothie na koncentrację bardzo istotne jest dodanie produktów z witaminą B12. To ona pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia. Oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego witamina ta występuje również w fasoli i innych roślinach strączkowych.
Jeżeli chcemy jeszcze bardziej wzmocnić wartość odżywczą smoothie, warto dodać do niego dodatkowo suplement diety w proszku zawierający m.in. fosfatydyloserynę, która jest niezbędna do optymalnej aktywności umysłowej i pozytywnie wpływa na proces zapamiętywania.
Wzbogacanie smoothie owocowo-warzywnych dodatkami np. suplementami diety w proszku to nowy trend. Konsumenci coraz bardziej świadomi swojego zdrowia i swojej diety skrupulatnie przygotowują posiłki i uzupełniają braki witaminowe. Smacznie, zdrowo i funkcjonalnie!