Głóg – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie
Acerola – skład, właściwości i zastosowanie
18 kwietnia 2017
Oregano i olejek z oregano – właściwości lecznicze i zastosowanie
Oregano i olejek z oregano – właściwości lecznicze i zastosowanie
18 kwietnia 2017
Głóg – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jego owoce przypominają trochę owoce dzikiej róży. Nic dziwnego, skoro pochodzi właśnie z rodziny różowatych. Ma piękne kwiaty i co najważniejsze – właściwości prozdrowotne. W czasach, gdy wiele osób zmaga się z chorobami serca i zbyt wysokim ciśnieniem głóg może być naprawdę pomocny. Jak działa ta roślina i w czym jeszcze może nam pomóc?

Głóg – charakterystyka

Krzew głogu może osiągać nawet 2 metry. Roślina kwitnie w maju i czerwcu, kiedy to zachwyca nas zapachem oraz pięknem swoich białych, bladoróżowych oraz czerwonych kwiatów. Często głóg uprawiany jest w ogródkach, ale także rośnie przy drogach, w lasach czy parkach. Nie ma zbyt dużych wymagań, dlatego warto posadzić go również na swoim podwórku. W Polsce spotykane są dwa rodzaje tej rośliny głóg jednoszyjkowy oraz dwuszyjkowy. Oczywiście bardziej znana jest ta druga odmiana. Jej owoce przypominają trochę małe jabłuszka, w których znajdują się dwie lub trzy pestki. Odmiana jednoszyjkowa ma bardziej podłużne owoce koloru czerwonego lub brązowego. Owoce można zbierać jesienią – wtedy też osiągają dojrzałość, choć musimy pamiętać, by nie przetrzymać ich aż będą zbyt miękkie.

Głóg dwuszyjkowy – zawartość składników odżywczych

Zarówno owoce głogu, jak i jego kwiaty oraz liście bogate są w składniki odżywcze. Nic więc dziwnego, że oprócz zbioru owoców jesienią, popularne są też zbiory kwiatów w maju i czerwcu. Pamiętajmy jednak, by ścinając je sekatorem czy nożycami, nie uszkodzić ich, ponieważ wówczas brązowieją i tracą swoje cenne właściwości. Same kwiaty zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, a także sole mineralne. Głóg jest także źródłem witaminy A, E i PP, a także cennych karotenoidów i flawonoidów, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także antyoksydacyjne. W roślinie tej znajdziemy także duże ilości błonnika i olejków eterycznych.

Głóg – właściwości

Jak zapewne zdążyliście przeczytać, głóg bogaty jest w witaminę C. Oczywiście z tego też powodu warto go stosować dla wzmocnienia swojej odporności, zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Witamina C jest powszechnie stosowana w różnego rodzaju lekach na przeziębienie i grypę.

Nasz układ pokarmowy również może wiele zawdzięczać tej roślinie. Tym razem ze względu na zawartość witaminy PP, która przede wszystkim bierze udział w trawieniu białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Warto również wspomnieć, że niacyna wpływa także korzystnie na naszą skórę – zachowuje jej piękny i młody wygląd. Na układ pokarmowy działa także błonnik, który występuje w głogu w dużych ilościach. Dzięki niemu pozbędziemy się uporczywych zaparć. Substancja ta wpływa także na poprawę perystaltyki jelit.

Głóg często polecany jest także osobom, które borykają się ze stresem, ale także tym, którzy w ciągu dnia dużo pracują – czy to psychicznie czy fizycznie. Zawarte w głogu olejki eteryczne działają uspokajająco i pomagają nam się odprężyć. Często tez możemy stosować herbatki głogowe, kiedy cierpimy na bezsenność.

Wspomnieliśmy również o obecności flawonoidów – witeksyny, apigeniny, orientyny i izowiteksyny. Składniki te działają m. in. rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy oraz naczyń krwionośnych, dlatego polecane są szczególnie w czasie bolesnego miesiączkowania. Ale to nie jedyne działanie tych cennych składników. Są one również świetnym środkiem leczniczym dla ludzi, którzy mają problemy z ciśnieniem krwi – wpływają bowiem na układ krążenia. Po pierwsze, przyczyniają się do rozkurczenia naczyń krwionośnych, a szczególnie naczyń wieńcowych, które mogą dzięki temu doprowadzić więcej utlenionej krwi do serca. Wówczas ilość skurczów się zmniejsza, a serce pracuje wydajniej. Flawonoidy mają również udział w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych w mózgu. Przez to mózg jest dotleniony i lepiej pracuje. Jeśli więc mamy pracę, która wymaga dużego wysiłku – zarówno psychicznego, jak i fizycznego – warto sięgnąć po głóg.

Warto również wspomnieć, że głóg obniża poziom cholesterolu. Ważne jest szczególnie obniżanie frakcji złego cholesterolu, który transportuje tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek, co z kolei  powoduje odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń tętniczych, zwężając światło tętnicy.

Głóg może wykazywać również działanie antynowotworowe. Wszystko za sprawą garbników oraz saponzyd, które wpływają na redukcję wolnych rodników w naszym organizmie. Wolne rodniki niestety często mogą się przyczyniać do zmian nowotworowych. Są także przyczyną wielu chorób serca, układu naczyniowego oraz miażdżycy.

Głóg – pyszne przepisy

Rzadko zdarza się, by owoce czy kwiaty głogu były spożywane w formie surowej. Lepiej przyrządzić z nich napar, konfitury czy nalewkę. Wówczas wspomagają pracę serca, pomagają nam walczyć z nerwobólami czy też usuwają kołatanie serca i napady nerwicy. Mamy więc dla Was kilka pysznych i przede wszystkim zdrowych przepisów.

Nalewka z głogu

Składniki:

  • 0,5 kg suszonych owoców głogu
  • 0,5 l spirytusu
  • woda
  • 5 goździków
  • laska cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżka cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Na początek wsypujemy suszone owoce głogu do wysokiego naczynia (duży słój) i zalewamy je spirytusem wymieszanym wcześniej z połową szklanki wody (ok. 125 ml). Słoik lub naczynie szczelnie nakrywamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol z owoców. W garnku gotujemy 400 ml wody, dodajemy goździki, laskę cynamonu, łyżkę cukru oraz skórkę z cytryny. Wszystko gotujemy i czekamy, aż na powierzchni naszego płynu powstanie piana. Wówczas ściągamy pianę, wyłączamy palnik i wlewamy alkohol do powstałego syropu. Na koniec powstałą nalewkę wlewamy do słoja, zamykamy szczelnie i czekamy 3 dni. Po tym czasie możemy przelać nalewkę do karafki. I gotowe!

Konfitura z owoców głogu

Składniki:

  • 0,5 kg owoców głogu
  • woda
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie: Na początek myjemy pół kilograma owoców, a następnie pozbywamy się z nich pestek. Zalewamy je wrzątkiem, dodajemy na tyle wody, by przykryć całe owoce i gotujemy je do miękkości. Owoce następnie przekładamy do zimnej wody i dodajemy do wywaru cukier. Syrop gotujemy 10 minut i odstawiamy na 1 noc. Następnego dnia odlewamy syrop z owoców i gotujemy 3 minuty. Wkładamy owoce głogu i gotujemy aż staną się szkliste. Jeszcze gorące przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry nogami i czekamy aż wystygnie.

facebook