Imbir i jego właściwości w okresie zimowym

Jak wspomagać swój organizm jesienią
Jak wspomagać swój organizm jesienią
10 listopada 2020
Czy warto kupować produkty BIO?
Czy warto kupować produkty BIO?
9 grudnia 2020
Imbir i jego właściwości w okresie zimowym

            Imbir w ostatnich latach jest coraz częściej kupowaną przyprawą wśród Polaków. Choć w Azji uprawia się go już od 3000 lat w naszych rejonach zyskał popularność głównie przez Azjatycką kuchnię, w której jest często używanym składnikiem wzbogacającym smak. Nie należy jednak traktować imbiru jako przyprawy dodającej smaku potrawie, ale przede wszystkim jako roślinę niezwykle wartościową dla naszego organizmu. Jego korzeń znajduje szerokie zastosowanie w  kosmetykach, wyrobie piwa oraz jako… afrodyzjak.

Dlaczego warto jeść imbir?

Pomoc w przeziębieniu

Imbir ma właściwości przeciwbakteryjne i napotne, dzięki czemu skutecznie wspomaga organizm podczas stanów zapalnych oraz może się przyczynić do skrócenia czasu trwania choroby. Właściwości rozgrzewające pomogą wrócić do dobrego samopoczucia.

            Wspomaga trawienie

Dzięki charakterystycznemu, ostremu smakowi i właściwościach rozgrzewających imbir przyspiesza trawienie i metabolizm, przez co ułatwia trzymanie prawidłowej wagi i usuwa toksyny nagromadzone w organizmie. Ponadto korzeń łagodzi wzdęcia spowodowane zbyt ciężkimi posiłkami oraz niweluje uczucie nudności.

            Układ krwionośny

Gingerol, który występuje w imbirze skutecznie wspiera pracę serca oraz ułatwia przepływ krwi w układzie krwionośnym dzięki czemu chroni organizm przed takimi chorobami jak udar czy miażdżyca. Ze względu na przeciwzapalne właściwości imbiru, może on przeciwdziałać stanom zapalnym już na wczesnym stadium rozwoju.

Imbir z cytryną 0,25 l

DZIAŁANIE:

wspiera odporność
wspiera zdrowie układu oddechowego
wspomaga energię i siły witalne
wspiera trawienie

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

            Imbir w sklepach można spotkać pod różnymi postaciami. Najczęściej jest to przyprawa w proszku, która poza walorami smakowymi nie ma w sobie wartości. Świeży korzeń imbiru znajdziemy na dziale warzyw późną jesienią i zazwyczaj nie jest dostępny cały rok. Dobrym rozwiązaniem są syropy i soki z imbiru. Ważnym jest jednak, aby dokładnie czytam skład takiego produktu. Zdarza się bowiem, że zawarte są dodatkowe słodziki i wypełniacze.

facebook