Imbir- rogaty korzeń o niezwykłej mocy

Witamina K2- naturalnie dla kości
Witamina K2- naturalnie dla kości
1 października 2018
Zdrowotne właściwości sosny zwyczajnej
Zdrowotne właściwości sosny zwyczajnej
25 października 2018
Imbir- rogaty korzeń o niezwykłej mocy

Imbir- korzeń jak róg

Imbir jest rośliną, która posiada ponad 140 gatunków. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje jednak w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają mimo to właściwości lecznicze imbiru od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby. Najbardziej popularną odmianą w Europie jest imbir lekarski (Zingiber officinale Roscoe), który jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju potraw, ale ma również właściwości lecznicze i odchudzające. Jest idealny jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaś herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień i grypy, bólu gardła czy brzucha i zapobiegania wielu chorobom zapalnym. Surowcem wykorzystywanym w terapii jest korzeń imbiru, stanowiące nieokorowane (tzw. czarny imbir) lub okorowane wysuszone kłącza o charakterystycznym aromatycznym zapachu i ostrym smaku. Wykorzystuje się młode 6-miesieczne kłącza świeże, zaś starsze 9-miesioęczne suszy się i używa do produkcji imbiru sproszkowanego.

Skład imbiru

Za wyjątkowy, mocny smak imbiru odpowiada składnik olejku eterycznego o nazwie zingiberol. Natomiast palący i gorzki smak to zasługa substancji żywicowych gingerolu i zinferonu. Dzięki tym substancjom imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed powstawaniem zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia, migreny, działa moczopędnie, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu oraz rozgrzewa organizm. Imbiru surowego i sproszkowanego nie można używać zamiennie. Ten pierwszy nada wyjątkowego smaku owocom morza, mdłym potrawom i tłustym mięsom. Natomiast mielony pasuje do potraw słodkich i pieczonych jabłek. 100 g imbiru w korzeniu zawiera 82 kcal. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C i kwasu foliowego oraz minerałów wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu.

Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe imbiru

Badanie przeprowadzone z udziałem 150 studentek, które miały silne bóle menstruacyjne wykazało podobną skuteczność imbiru w zwalczaniu bólu co ibuprom czy kwas mefenamowy- imbir dodawany do jedzenia pomagał zmniejszyć bóle spowodowane okresem. Imbir ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu, co pokazuje kolejne badanie z 2001 roku, które potwierdziło, że olej z imbiru zmniejszył ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów- imbir w formie olejku może być zatem stosowany podczas masażu gdyż zmniejsza bóle stawowe. Wiele ośrodków naukowych na całym świecie prowadzi badania nad skutecznością preparatów imbiru w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Choroby te leczy się głównie objawowo, a stosowane leki charakteryzują się znaczną liczbą działań niepożądanych, dlatego konieczne jest poszukiwanie nowych rozwiązań, a takim okazał się właśnie imbir.

Działanie antybiotyczne imbiru

Imbir od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar- dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym skutecznie wspomaga leczenie farmakologiczne. Zaś związki chemiczne wchodzące w skład imbiru podnoszą odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza układ mikrokrążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych. The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie porównujące skuteczność imbiru i konwencjonalnego antybiotyku na dwóch wybranych patogenicznych bakteriach. Okazało się, że imbir posiadał znacznie silniejsze właściwości antybakteryjne niż badane antybiotyki.

Działanie odchudzające imbiru

Badanie opublikowane w magazynie Metabolism sugeruje, że osoby pijące napój z imbirem były po 3 godzinach mniej głodne niż osoby, które nie piły imbirowej wody. Wypicie sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody powoduje, że czujemy się na dłużej syci. Dodatkowo badania wskazują, że imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Zdaniem japońskich naukowców imbir uruchamia proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organizmie co z kolei stymuluje układ metaboliczny. Przy codziennym spożyciu imbiru stabilizuje metabolizm, zmniejsza zwiększony apetyt, poprawia układ trawienny, eliminuje nierównowagę w jelitach, obniża poziom cholesterolu. Wszystko to przyczynia się do eliminacji dodatkowych kilogramów.

Obniżanie poziomu cukru i lipidów

Jak dowodzi nowe badanie z 2015 roku przeprowadzone na 41 osobach z cukrzycą typu 2, spożywanie 2 gramów sproszkowanego imbiru dziennie obniżyło poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacząco, bo aż o 10% obniżył się również wskaźnik HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowy wskaźnik stężenia glukozy we krwi. Imbir obniżania także poziomu cholesterolu w surowicy, zmniejsza oksydację frakcji LDL co powoduje iż ma on także działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo zmniejsza agregację, czyli zlepianie płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem zakrzepów, polecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem.

Imbir na mdłości

Imbir dla kobiet w ciąży to często jedyny, naturalny i skuteczny środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości. Sprawdza się nawet w bardzo ostrych dolegliwościach. Badanie przeprowadzone na kobietach we wczesnej ciąży (poniżej 20 tygodnia) dowiodły, że imbir jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny. 12 różnych badań przeprowadzonych łącznie na 1278 kobiet w ciąży wykazało, że 1.1 – 1.5 grama imbiru dziennie może znacznie zredukować różne symptomy mdłości. Korzystne właściwości lecznicze imbiru zostały również potwierdzone w przypadku choroby lokomocyjnej oraz choroby morskiej. Imbir używany jest również na niestrawność. Pomaga także na łagodzenie mdłości, również tych spowodowanych właśnie chorobą lokomocyjną. Wspomaga także wydzielanie śliny i soku żołądkowego, jest pomocny w przypadku bóli brzucha oraz wzdęć

Imbir, a rak

Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe. W innym badaniu naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że sproszkowany imbir nie tylko zabija komórki rakowe, ale też obniża ich odporność na chemioterapię. Podczas badania wpływu imbiru na raka jajnika naukowcy odkryli również 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych: pierwszy rodzaj to apoptoza podczas, którego komórki są programowane by ulec zniszczeniu oraz drugi rodzaj zwany autofagią podczas którego komórki rakowe niszczą się nawzajem. Kolejne obiecujące badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita. Naukowcy odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych. Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.

Imbir poprawia krążenie

Imbir poprawia krążenie krwi, rozgrzewając cały organizm, a tym samym wzmaga erekcję, imbir uważany był od wieków za naturalny afrodyzjak. Ponoć podnosi się poziom testosteronu, ma właściwości leku na potencję, profilaktycznie przeciwko zapaleniu gruczołu krokowego. Ma też bezpośredni wpływ na lepsze ukrwienie mózgu, przez co wzrasta koncentracja i wydajność umysłowa. Przyniesie także ulgę podczas napadów migren.

Syrop malina imbir

naturalne remedium na przeziębienie
podnosi odporność organizmu
działa rozgrzewająco i napotnie
doskonały do herbaty

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

W jakiej formie spożywać imbir

Ten aromatyczny korzeń można wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. Jako dodatek do zup (np. z dyni, z soczewicy, pomidorowej), do potraw z roślin strączkowych, a także do wypieku chlebków i ciast. Najpopularniejsza i najprostsza do wykonania jest oczywiście herbatka ze świeżo startym imbirem, miodem i cytryną, która doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm. W zimowe i jesienne wieczory rozgrzewająco zadziała też napar z imbiru lub nalewka z imbirem na spirytusie, którą też można po prostu dodawać do herbaty. Można dodać go również go kawy, ponieważ niweluje jej szkodliwe właściwości. Świeży imbir jest bardziej aromatyczny (zawiera olejki eteryczne) niż imbir w proszku. Imbir w proszku sprawdzi się lepiej jako dodatek do ciast, deserów ze względu na konsystencję. Imbir sproszkowany będzie też mieć nieco inne stężenie składników odżywczych co świeży imbir, dlatego też warto używać obydwu form.

facebook