Jabłko- skarbnica zdrowia

Żurawina- naturalny antybiotyk
Żurawina- naturalny antybiotyk
30 maja 2018
Dereń- ozdoba ogrodów i strażnik zdrowia
Dereń- ozdoba ogrodów i strażnik zdrowia
11 czerwca 2018
Jabłko- skarbnica zdrowia

Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi – w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e. Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie jabłek są doceniane na całym świecie.

Jabłka

Jabłka to bez wątpienia najbardziej popularne owoce. Cenimy je za smak, łatwość jedzenia w każdych warunkach oraz uniwersalność, ponieważ pozwalają na przygotowanie wielu różnych dań na słodko i słono. Każdy z nas wie, że jedzenie jabłek jest zdrowe, ale czy wiemy, co tak naprawdę znajduje się wewnątrz okrągłego owocu o czerwonej skórce?

Jabłko – charakterystyka

Jabłko to owoc jabłoni, który nadaje się do spożycia. Jabłka mają charakterystyczny kulisty kształt i smaczny miąższ, który kryje się pod skórką. W zależności od danej odmiany jabłek mają one różne wielkości, różne kolory skórek (od jasnozielonych po intensywnie czerwone) oraz różny smak – kwaśne rodzaje jabłek świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach oraz do produkcji cydru, a słodsze odmiany jabłek najchętniej jemy na surowo jako przekąskę. Jabłko ma same zalety. Eksperci polecają sięgać po jabłko zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy ma najwięcej wartości oraz po to, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu narażony na sezonowe infekcje.

Jabłko – wartości odżywcze

Każde jabłko to bogactwo przeciwutleniaczy oraz praktycznie wszystkie występujące naturalnie witaminy. Po jabłko warto sięgnąć jednak głównie ze względu na pektyny i błonnik. Najwięcej tych cennych składników znajduje się w skórce jabłek i tuż pod nią. Jabłko zawiera też pewne ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, a także walczy z wolnymi rodnikami i substancjami chorobotwórczymi. Jeżeli chodzi o minerały, jabłko dostarcza głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.

Profilaktyka nowotworów

Antyutleniacze obecne w owocach przeciwdziałają powstaniu zmian i mutacji w DNA, w efekcie których dojść może do rozwoju nowotworu. Triterpenoidy działają antyproliferacyjnie zapobiegając reprodukcji komórek nowotworowych. Oligosacharydy wywołują apoptozę – mechanizm powodujący kontrolowane samobójstwo uszkodzonych komórek. Antyproliferacyjne i proapoptotyczne właściwości wykazuje także kwercetyna. Działanie przeciwnowotworowe dotyczy zwłaszcza nowotworów jelita grubego, wątroby, sutka, jajnika i płuc. Wysoka zawartość pektyn w miąższu jabłka pozwala na usuwanie wraz z kałem substancji potencjalnie karcerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu pasażu stolca przez jelita dzięki czemu skraca się czas kontaktu nabłonka z substancjami toksycznymi. Ta cecha jabłek ma działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego. Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworzenia na każdym jego etapie. Udowodniono silna korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych w flawonoidy a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów złośliwych. Z tego też względu wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych w flawonoidy jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, arteriosklerozy i chorób układu krążenia (serca) oraz innych.

Praca płuc i oskrzeli

Podczas przeprowadzonych przez naukowców obserwacji natężona objętość oddechowa wyznaczana w trakcie wykonywania spirometrii była tym korzystniejsza, im więcej jabłek zjadali badani. Efekt ten przypisuje się działaniu antyutleniaczy, które zapobiegają skutkom stresu oksydacyjnego. Wyraźny protekcyjny wpływ jabłek na płuca pojawia się przy zjadaniu co najmniej pięciu owoców tygodniowo. Zaś obserwacje naukowe przeprowadzone w Australii wykazały, że aby uzyskać poprawę stanu zdrowia przy astmie oskrzelowej prozdrowotny należy spożywać co najmniej dwa owoce tygodniowo. Inne badania dowiodły, że dzieci kobiet, których dieta w ciąży bogata była w jabłka rzadziej w przyszłości chorują na astmę oskrzelową.

Sok jabłkowy bezpośrednio tłoczony

orzeźwiający smak
naturalny sok NFC
z czystych Karpat

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Miażdżyca

Ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowy wykazuje potas oraz antyoksydanty – szczególnie kwercetyna i witamina C. Potas obniża ciśnienie tętnicze. Kwercetyna przeciwdziała zakrzepom hamując sklejanie płytek krwi, blokuje odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych oraz wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Witamina C zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

Cukrzyca

Spożywanie co najmniej jednej sztuki dziennie zmniejsza aż o ¼ ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Dodatkowo okazuje się, że znaczenie ma czy jemy cały owoc, czy też pijemy wyciśnięty z niego sok. Korzystniej jest jeść jabłka w całości, gdyż zawierają one więcej błonnika pokarmowego. Błonnik zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu i pomaga unormować jego poziom we krwi. Jabłka należą do produktów z niskim poziomem glikemicznym, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Zarówno świeże, duszone, jak i suszone mają IG równe 35.

Odchudzanie

Pektyny znajdujące się w jabłkach stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika. Żelując i pęczniejąc w żołądku spowalniają jego opróżnianie. Wywołując długie uczucie sytości, pektyny zmniejszają głód i zapobiegają podjadaniu między posiłkami, co w efekcie przyczynia się do utraty wagi lub przeciwdziałania jej przyrostowi. Zawartość pektyn w jabłkach wynosi od około 1.0 do 1.5 grama w 100 gramach owoców. Błonnik z jabłek to ważny składnik dla wszystkich osób, które próbują schudnąć. Substancja ta nie tylko oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie, ale również daje uczucie sytości i hamuje ataki głodu. Jabłko to jeden z najbardziej polecanych produktów na diecie, ponieważ ma mało kalorii (1 jabłko to ok. 70 kcal), przyspiesza przemianę materii i dostarcza wielu witamin.

Choroby neurologiczne

Wolne rodniki odgrywają istotną rolę w patogenezie chorób Alzheimera i Parkinsona. Szczególnie na ich szkodliwe działanie narażony jest mózg. Jabłka dzięki bogactwu antyoksydantów przeciwdziałają powstaniu w komórkach uszkodzeń wolnorodnikowych. Wyjątkowymi właściwościami neuroprotekcyjnymi cechuje się kwercetyna. Dzięki antyoksydantom zawartym w tych owocach, udowodniono, że picie soku jabłkowego jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się choroby Alzheimera oraz przedwczesnego starzenia się mózgu. Spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak na przykład jabłka, odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobie Parkinsona – zaburzenia degeneratywnego charakteryzującego się zamieraniem komórek nerwowych mózgu odpowiedzialnych za produkcję dopaminy. Naukowcy wierzą, że na rozwój tej osłabiającej organizm choroby może mieć wpływ również obecność wolnych rodników. Zatem spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty, takich jak jabłka, może być istotnym czynnikiem w zapobieganiu chorobie.

Cera

Proces starzenia się skóry, zaburzone wytwarzanie kolagenu i przedwczesne tworzenie się zmarszczek są w dużym stopniu efektem zniszczeń wywołanych działaniem wolnych rodników. Antyutleniacze neutralizując skutki stresu oksydacyjnego odmładzają skórę. Szczególne działanie przeciwutleniające wykazują obecne w owocach procyjanidyny, których zdolności antyoksydacyjne są wielokrotnie większe niż witaminy C lub E. Kluczowa w procesie produkcji kolagenu jest witamina C. Jej duże dawki w codziennej diecie potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć syntezę tego białka i poprawić wygląd skóry. Duża dawka witaminy C jest bardzo ważna dla skóry – jako silny przeciwutleniacz, substancja ta hamuje procesy starzenia i zabezpiecza komórki skóry przed uszkodzeniami. To właśnie dzięki niej możemy cieszyć się młodym wyglądem przez długie lata, ponieważ uelastycznia i ujędrnia skórę. Oprócz wspaniałemu działaniu na cerę , dobrze robią też na nasze włosy. Ocet jabłkowy warto wcierać też w skórę naszej głowy. Świetnie sprawdzi się na problemy z wypadającymi włosami. Jabłka zawierają krzem jeden z budulców naszych włosów.

Odporność

Odporność organizmu w ogromnym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika wykazują właściwości prebiotyczne stymulując do namnażania dobre dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne. Ponadto silnym działaniem przeciwzapalnym odznacza się kwercetyna. Wraz z pozostałymi przeciwutleniaczami chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami, które zwiększają jego podatność na infekcje. Zawartość rozpuszczalnych frakcji błonnika w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit.

Wzrok

Wolne rodniki tlenowe biorą udział w patogenezie chorób narządu wzroku. Szczególnie niekorzystnie oddziałują na siatkówkę i nerw wzrokowy, powodując w nich nieodwracalne zmiany. Jabłka dzięki obecności przeciwutleniaczy przyczyniają się do powstrzymania tych procesów. Witamina C chroni fotoreceptory w oku, przeciwdziałając uszkodzeniom wywołanym przez światło. Barwniki roślinne zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Witamina A uważaną za najważniejszą witaminę z punktu widzenia zdrowia oczu uczestniczy w syntezie rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie po zmroku.

Usuwanie toksyn i metali ciężkich

Pektyny zawarte w owocach po przejściu przez żołądek tworzą żelową masę o dużych zdolnościach pochłaniających. Wyłapuje ona toksyny oraz wiąże metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, zapobiegając w ten sposób zatruciom i innym negatywnym konsekwencjom obecności tych związków w organizmie. Pektyny pochłaniają także substancje, które mogą mieć potencjalnie działanie kancerogenne, np. azotany. Istotne są też pektyny znajdujące się w jabłkach. To właśnie one obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Najważniejsza jest jednak ich zdolność do oczyszczania organizmu. Badacze uważają, że pektyny potrafią „wymiatać” z naszych jelit resztki niestrawionych pokarmów oraz usuwać szkodliwe substancje, które wywołują groźne schorzenia. Pektyny sprawiają, że jabłka są bardzo polecane wszystkim mieszkającym w dużych miastach, na co dzień mającym do czynienia z różnymi rodzajami zanieczyszczeń.

Próchnica

Gryzienie i żucie twardych owoców pobudza wydzielanie śliny, która działa bakteriobójczo na próchnicotwórcze bakterie i wymiata resztki pokarmowe, co w efekcie chroni zęby przed chorobą. Efekt prozdrowotny występuje jednak tylko przy zachowaniu prawidłowej higieny jamy ustnej. Mylą się ci, którzy uważają, że zjedzenie jabłka zastępuje mycie zębów. Owoce te zawierają dużo cukrów i mają wysoki poziom kwasowości, który przy niewłaściwej pielęgnacji zębów może przyczynić się do osłabienia szkliwa i wzrostu jego podatności na uszkodzenia. Jedząc jabłka, pobudzasz wytwarzanie śliny w ustach, wspomagając tym samym zmniejszanie ilości obecnych tam bakterii wywołujących próchnicę i inne problemy związane z higieną jamy ustnej. Oczywiście, regularne spożywanie jabłek nie zastąpi szczoteczki i pasty. Jest jednak świetną alternatywą na wyczyszczenie zębów, gdy nie masz pod ręką swoich przyborów higienicznych.

Cholesterol

Zawartość błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje i usuwanie go wraz z kałem). Ponadto pektyny zawarte w jabłkach obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi.

Alergie

Jak każdy produkt jabłka mogą wywoływać alergię. Rośliny należące do rodziny różowatych wykazują najsilniejsze działanie w tym kierunku. W jabłkach zidentyfikowano cztery alergeny: Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3 i Mal d 4 należące do rodziny PR. Surowe jabłka są źle tolerowane przez osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym. W tym wypadku zaleca się wprowadzenie owoców przetworzonych, np. pieczonych jabłek, co poprawia ich strawność.

facebook