Odpowiednia suplementacja w okresie jesiennym jest szczególnie ważna ze względu na diametralną zmianę pogody, ochłodzenie, deszcze. To wtedy najłatwiej nabawić się przeziębienia oraz innych, poważniejszych chorób. Wspomagając swój organizm odpowiednią suplementacją, możemy stopniowo zbudować odporność i ustrzec się sezonowych chorób. W tym artykule znajdziecie odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, co warto włączyć do diety, aby cieszyć się dobrym zdrowiem cały rok.
O tym, jak zdrowe są ukiszone warzywa wie każdy Polak. Kiszona kapusta, czy ogórki goszczą na naszych stołach od zawsze. Ale właściwie dlaczego są one tak zdrowe? Wszystko dzięki bakteriom mlekowym, które mają właściwości probiotyczne. Ponadto cukier zawarty w warzywach, który rozkłada się na kwas mlekowy, wydłuża czas spożycia kiszonek do nawet kilku miesięcy. Dzięki temu, możemy cieszyć się smakiem i zdrowiem płynącym z kiszonek przez całą zimę. Nie wszyscy wiedzą, że kisić można właściwie wszystkie warzywa i owoce. Warto wybrać takie, które mają w sobie dużo wody ze względu na szybkość ukiszenia.
Witamina C słynie ze swoich właściwości wsparcia organizmu i dobroczynnego wpływu na odporność. Przy wyborze witaminy C należy się kierować przede wszystkim jej jakością i naturalnością. Witaminy, które mają naturalne pochodzenie charakteryzują się znacznie lepszą wchłanialnością w organizmie. Warto znaleźć taki skład, która poza witaminą C oferuje dodatkowe składniki jak np. Bioflawonoidy CBC.
Czarny bez, choć bardzo niepozorny jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Jego czarne owoce dojrzewają późnym latem. Zawierają między innymi potas, żelazo oraz wapń. Polifenole, których czarny bez zawiera bardzo duże ilości, działają wspomagająco przy osłabieniu organizmu oraz wzmacniają system immunologiczny, dlatego poleca się stosowanie go pomocniczo przy przeziębieniu i infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Antocyjany, zawarte w owocach, działają uszczelniająco na naczynia krwionośne co przekłada się na lepszy wzrok i krążenie.
DZIAŁANIE:
wspiera układ odpornościowy
zapewnia prawidłowy metabolizm energetyczny
zwiększa przyswajanie żelaza
naturalne źródło witaminy C
Jesienią łatwo nabawić się powikłań związanych z układem moczowym. Pierwsze oznaki zapalenia to nieprzyjemne pieczenie podczas oddawania moczu. Nie wolno ich bagatelizować, a naturalną pomocą może okazać się żurawina. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żurawiny nie tylko kiedy pojawi się problem, ale także profilaktycznie. Dowiedziono, że owoc ten ma właściwości działające przeciwbakteryjnie. Żurawina ze względu na swój kwaśny odczyn niejako wypłukuje bakterie z układu moczowego, dlatego może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych. Dodatkowo, jest bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy A, E oraz C, zawiera także antocyjany – naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne.