Karczoch- przysmak kuchni włoskiej, który leczy

Acerola- brazylijska skarbnica witaminy C
Acerola- brazylijska skarbnica witaminy C
31 sierpnia 2018
Aronia- dobrodziejstwo prosto z ogrodu
Aronia- dobrodziejstwo prosto z ogrodu
18 września 2018
Karczoch- przysmak kuchni włoskiej, który leczy

Karczoch- wygląd

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest rośliną, która poza zastosowaniem w sztuce kulinarnej, znajduje się w gronie surowców naturalnych wykorzystywanych w lecznictwie. Karczoch należy do rodziny astrowatych, a specyficzny wygląd kwiatów pozwala na jego łatwe rozpoznanie. Kwiaty bowiem są zebrane w kuliste kwiatostany, otoczone grubymi liśćmi w kształcie łusek. Konkurencyjną odmianą karczocha zwyczajnego, jest karczoch hiszpański. Jego odmienny wygląd – kolczaste liście, oraz intensywnie niebieskie kwiaty, umożliwia łatwe odróżnienie od karczocha zwyczajnego. Ta odmiana karczocha jest także wykorzystywana w sztuce kulinarnej i w ziołolecznictwie, jednak w znacznie mniejszym stopniu, niż ma to miejsce w przypadku karczocha zwyczajnego.

Pochodzenie

Karczoch należy do najstarszych roślin uprawnych na Ziemi. Był znany już w starożytnym Rzymie, Grecji oraz Egipcie. Lubi ciepły klimat, dlatego uprawia się go głównie w okolicach basenu Morza Śródziemnego (w Hiszpanii, Francji i we Włoszech), ale rośnie również w Niemczech, Szwajcarii i Stanach Zjednoczonych. Na jego bezcenne właściwości lecznicze, a także wysoką wartość odżywczą uwagę zwrócił już grecki mędrzec i filozof, uczeń Arystotelesa, Teofrast. Po warzywo sięgali także Rzymianie, gdy zmagali się z problemami trawiennymi. 500 lat temu odkryto, że karczoch działa zbawiennie na wątrobę i można stosować go w leczeniu żółtaczki. W latach 30. ubiegłego wieku po raz pierwszy ekstrakty i składniki karczocha poddano badaniom farmakologicznym i klinicznym – ich wyniki są wciąż aktualne.

Karczoch- wartości odżywcze

Karczoch jest niskokaloryczny – w 100 g produktu jest tylko 47 kcal. Ma bardzo mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika, co czyni go idealnym warzywem dla osób odchudzających się. Jest źródłem cennych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo warzywo jest bogate w beta-karoten, witaminę C, PP, K, B3 oraz witaminy z grupy B. Karczochy powinny docenić zwłaszcza osoby, które chcą zadbać o skórę – w warzywie tym znajdują się witaminy A i E, czyli substancje odpowiedzialne za młody wygląd. Niepozorny karczoch kryje w sobie również cenne flawonoidy, czyli antyoksydanty o właściwościach przeciwzapalnych i chroniących komórki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wolnymi rodnikami.

Cynaryna i inulina

Najbardziej cenionym składnikiem karczocha jest jednak cynaryna (kwas 1,5-dikawoilochinowy). Substancja ta charakteryzuje się znaczącym wpływem na funkcjonowanie wątroby. Cynaryna posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Protekcyjny wpływ na komórki wątroby, to również zasługa działania cynaryny. W składzie karczocha znajduje się również inulina, która wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, przy równoczesnym sprzyjaniu utracie zbędnych kilogramów.

Karczochy – właściwości lecznicze

Cynaryna zawarta w karczochu nie tylko ułatwia odchudzanie, ale wpływa również na zdrowie układu pokarmowego. Obniża też poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Karczochy są świetnym produktem na dolegliwości trawienne, takie jak zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Jedzenie karczochów wzmaga produkcję soków żołądkowych oraz śliny, co ułatwia trawienie i zapobiega nieprzyjemnym problemom z żołądkiem. Ekstrakt z liści karczocha jest często stosowany w środkach regenerujących watrobę, a także pomocniczo w leczeniu marskości wątroby. Bardzo cennym składnikiem karczocha jest inulina, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Karczoch jest więc idealnym warzywem dla diabetyków. Karczoch jest także warzywem niskokalorycznym i zawierającym dużo błonnika, dlatego szczególnie polecany jest osobom na diecie odchudzającej. Ponadto zawarte w nim substancje regulują procesy trawienne, łagodzą zgagę, nudności oraz wzdęcia. Działają moczopędnie, dzięki czemu szybciej pozbywamy się z organizmu toksyn.

Karczoch- suplement diety

źródło naturalnej cynaryny
chroni wątrobę
wspomaga odchudzanie
obniża poziom lipidów

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Źródło antyoksydantów

Zawarte w karczochu antyoksydanty – czyli związki eliminujące szkodliwe dla organizmu ludzkiego wolne rodniki – oprócz działania ochronnego wspomagają również regenerację komórek i spowalniają procesy starzenia. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że warzywo to może skutecznie zapobiegać nowotworom. Przeciwutleniacze chronią organizm przed komórkami chorobotwórczymi, dlatego w naszej diecie powinno znajdować się jak najwięcej tych cennych substancji. Sugeruje się, że karczoch może wykazywać także działanie odtruwające i lekko moczopędne, a także działanie polegające na ograniczaniu rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wspomniane właściwości przyczyniają się do efektywnego oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii (substancji mogących mieć negatywny wpływ na stan organizmu).

Karczoch w kosmetyce

Warto wspomnieć, że wyciąg z karczocha docenił również przemysł kosmetyczny. Ziele karczocha jest składnikiem produktów do pielęgnacji cery trądzikowej i problematycznej. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego hamuje rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe i przyspiesza proces gojenia wyprysków. Ekstrakt z karczocha jest polecany też na choroby takie jak łuszczyca, egzema czy łojotokowe zapalenie skóry.

Co wybrać terapeutycznie

Karczoch to również surowiec farmaceutyczny. Ekstrakt z karczocha, zwykle w postaci tabletek lub wyciągów płynnych, jest coraz częściej docenianym preparatem aptecznym. Z właściwości leczniczych karczocha możemy skorzystać, kupując kapsułki zawierające ekstrakt z tej rośliny. Jest dostępne też ziele karczocha, z którego warto przygotować herbatę. Obecny na rynku jest również sok z karczocha, dzięki któremu można wspomóc układ pokarmowy i oczyścić organizm z toksyn. Należy jednak pamiętać, że w przypadku niewydolności dróg żółciowych lub kamieni żółciowych przed włączeniem karczocha do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Kulinarne zastosowanie

Karczoch jest typowym warzywem wykorzystywanym w kuchni włoskiej gdzie uznawany jest za wykwintne warzywo, delikatne w smaku, przypominające szparagi z lekką nutą goryczy. Fragmentem, który spożywamy są główki kwiatostanów, pozbawione twardych, łuskowatych liści. Przyrządzanie karczocha polega na jego ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. Nie powinien wówczas stracić na wartości. Karczoch jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Idealnie łączy się z przyprawami takimi jak parmezan oraz bazylia a także pozostałymi składnikami na przykład pomidorami. Dlatego jest znakomitym dodatkiem np. do pizzy.

facebook