Karczochy- właściwości lecznicze i zastosowanie

Ostropest- naturalny detox i balsam na wątrobę
Ostropest- naturalny detox i balsam na wątrobę
11 kwietnia 2019
Ogórecznik lekarski- niepozorne źródło GLA
Ogórecznik lekarski- niepozorne źródło GLA
11 kwietnia 2019
Karczochy- właściwości lecznicze i zastosowanie

Karczoch to roślina z rodziny astrowatych. Była znana już w starożytnym Rzymie, Grecji oraz Egipcie, jako lek na niestrawność, zaburzenia nerek i wątroby. Dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli cynarynę – związek który w głównej mierze odpowiada z prozdrowotne właściwości karczochów.

Charakterystyka

Karczoch zwyczajny jest wieloletnią rośliną zielną, której częścią jadalną są główki kwiatostanów. Lubi ciepły klimat, dlatego uprawia się go głównie w okolicach basenu Morza Śródziemnego (w Hiszpanii, Francji i we Włoszech), ale rośnie również w Niemczech, Szwajcarii i Stanach Zjednoczonych, w Polsce karczoch zwyczajny jest uprawiany wyłącznie amatorsko, jako roślina jednoroczna. A szkoda, bo jest smaczny i bardzo zdrowy (polecany dla diabetyków). Dzięki zawartej w nim substancji, zwanej cynaryną, karczoch ma właściwości żółciopędne, pomaga odtruwać organizm, chroni wątrobę i obniża poziom cholesterolu. Może być dobrym źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Karczochy – wartości odżywcze

Rośliny te zawierają cynarynę, która pomaga uregulować gospodarkę lipidową oraz przyspiesza pasaż treści pokarmowej. We wnętrzu karczochów kryje się też pożyteczna inulina, która wykazuje właściwości podobne do błonnika. Inulina już w żołądku (pod wpływem wody) zaczyna pęcznieć, dzięki czemu nasila i wydłuża uczucie sytości po posiłku. Naukowcy podkreślają również znaczenie innych związków, obecnych w tych warzywach, m.in. kwasu chlorogenowego i cynaryny, które łagodzą problemy trawienne (zgagę, wzdęcia, nudności, zaparcia) i pomagają usuwać z organizmu nadmiar lipidów. Karczochy pnadto są  bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Są to między innymi: Wapń, Cynk, Sód, Magnez, Fosfor, Żelazo, Potas, Kwas foliowy, Witamina K, E, C, A, B6, Niacyna, Tiamina i Ryboflawina. Karczoch jest też źródłem cennych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Suche liście karczocha zawierają także garbniki, flawonoidy, inulinę oraz enzymy. Karczoch na piekną cerę

Karczochy powinny docenić zwłaszcza osoby, które chcą zadbać o skórę – w warzywie tym znajdują się witaminy A i E, czyli substancje odpowiedzialne za młody wygląd. Niepozorny karczoch kryje w sobie również cenne flawonoidy, czyli przeciwulteniacze o właściwościach przeciwzapalnych i chroniących komórki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wolnymi rodnikami.Ponadto zawarte w karczochu substancje fenolowe wychwytują reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki, będąc niejaką osłoną chroniącą przed oksydacyjnym uszkodzeniem cząstek biologicznych, takich jak: białka, lipidy i przede wszystkim DNA.

Karczochy na odchudzanie

Karczoch jest niskokaloryczny – w 100 g produktu jest tylko 47 kcal. Ma bardzo mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika, co czyni go idealnym warzywem dla osób odchudzających się. Karczochy mają mało kalorii, jednak to nie ze względu na tę cechę są tak polecanym produktem dla odchudzających się. Roślina ta zawiera aż cztery cenne substancje, które wspomagają proces odchudzania, przyspieszają przemianę materii i pozwalają w szybszym tempie pozbyć się zbędnych kilogramów. Wyciąg z karczocha bardzo często jest składnikiem różnych tabletek oraz suplementów na odchudzanie. Najważniejsza jest cynaryna. Substancja ta skutecznie poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest też doskonałym lekiem na zaparcia. Kolejny składnik obecny w karczochu to inulina. Działa ona podobnie do błonnika – pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i nie mamy napadów głodu. Inulina jest prebiotykiem, co sprawia, że pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Kwas chlorogenowy to ważny przeciwutleniacz, który doceni każda osoba na diecie. Dzięki niemu możemy pozbyć się zapasów węglowodanów i tłuszczów, które nagromadziły się w organizmie na skutek niezbyt zdrowego odżywiania. Wspomnieć należy o tym, że obecny w jego składzie kwas chlorogenowy zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, równocześnie wymuszając na organizmie wykorzystanie zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów. Dodatkowo stymuluje on wydzielanie żółci, która niezbędna jest do trawienia tłuszczów oraz wchłaniania witamin, które dostarczamy wraz z pożywieniem do ustroju. Z tego względu wyciąg z karczocha może wpływać na wzmożenie tego procesu i w efekcie wywołać efekt odchudzający. W połączeniu ze zrównoważoną i racjonalną dietą oraz choć niewielkim wysiłkiem fizycznym karczoch może zdziałać cuda. Biorąc pod uwagę jego funkcje redukujące stężenie glukozy oraz cholesterolu we krwi, trzeba przyznać, że wspomaga również walkę ze zbędnymi kilogramami. Podsumowując, wyciąg z karczocha cechuje się o wiele wyższymi zawartościami substancji aktywnych niż samo warzywo. Z tego względu korzyści zdrowotne, które wywołuje, są o wiele istotniejsze. Skuteczny jest on bowiem zarówno w walce ze zbędnymi kilogramami, jak i ochronie przed rozwojem nowotworu czy chorób sercowo-naczyniowych. Jego spożycie z umiarem nie powoduje skutków ubocznych, zatem jest całkowicie bezpieczny. Bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety.

Karczoch- suplement diety w płynie

wpływa na poziom lipidów we krwi
wspomaga utratę wagi
oddziałuje na stan wątroby

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Karczoch dla zdrowej wątroby

Substancje w nich obecne nie tylko wspierają prawidłową czynność wątroby, ale pomagają ją oczyszczać i pozytywnie oddziałują na procesy jej regeneracji. Poza tym nasilają wydzielanie żółci, zmniejszają stężenie “złego” cholesterolu LDL w osoczu krwi, regulują poziom glukozy, wykazują właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Związki przeciwutleniające, które wchodzą w skład karczochów, niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm – spowalniają procesy starzenia komórkowego, zapobiegają rakowaceniu komórek, wygaszają odczyny zapalne i obniżają tzw. ryzyko sercowo-naczyniowe.

Karczoch w kuchni

Jak przygotować karczocha? Na początku należy obrać go, odciąć łodygę i pozbyć się liści zewnętrznych. Następnie warzywo trzeba przekroić na pół i usunąć liście wewnętrzne. Dzięki zanurzeniu karczochów w wodzie z octem lub cytryną można zachować ich naturalny, piękny kolor. Karczochy gotuje się w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i soku z cytryny. Warzywa należy gotować do miękkości – zwykle zajmuje to ok. 40 minut. Można je też smażyć, piec, a także dusić. Wystarczy dodać do nich szklankę oliwy, kilka ząbków czosnku, garść ulubionych ziół i dusić przez pół godziny. W naszym kraju świeże karczochy znaleźć można na stoiskach targowych pod koniec wiosny i na początku lata. Warto wybierać warzywa o twardych, zielonych liściach. Na jesienne i zimowe dni można przygotowywać z nich marynaty.

facebook