Kasztanowiec – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie
Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie
24 maja 2017
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
24 maja 2017
Kasztanowiec – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Kasztanowiec kojarzy nam się przede wszystkim z jesiennymi spacerami i zbieraniem kasztanów, których później używamy do stworzenia oryginalnych ludzików czy zwierzątek. Z pewnością też wiele osób słyszało o pieczonych kasztanach z ogniska. Rzadko jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że kasztanowiec ma również właściwości lecznicze i jest stosowany również w kosmetyce.

Kasztanowiec zwyczajny

Mimo że rodzina kasztanowców obejmuje kilkadziesiąt różnych gatunków, tak naprawdę w ziołolecznictwie używany jest jedynie kasztanowiec zwyczajny. Wydawałoby się, że kasztany są tak popularne w Polsce, że tu mają swoje korzenie, jednak drzewo to pochodzi z Grecji, południowej części Azji mniejszej oraz Iranu. Do Polski dotarło dopiero w XVI wieku i uprawiane jest jako drzewo ozdobne.

Kasztanowiec – właściwości

Surowcem używanym w lecznictwie jest kora z młodych gałązek kasztanowca, która zbierana jest wiosną, a następnie suszona. W czerwcu zbierane i suszone są kwiaty, jednak najbardziej wartościową częścią tego drzewa są owoce zbierane już w lipcu. Czasami w ziołolecznictwie wykorzystywany jest także liść kasztanowca oraz jego nasiona.

Owoce kasztanowca to bogactwo wielu leczniczych związków i minerałów. Wymienić tutaj można chociażby flawonoidy, garbniki, kumaryny czy karotenoidy. Jedną z cenniejszych substancji jest escyna, czyli mieszanina saponin. To właśnie one pomagają uszczelniać naczynia krwionośne i zapewniają im elastyczność.

Wyciąg z kasztanowca stosowany jest  dla usprawnienia przepływu krwi w naczyniach żylnych, co ma zapobiegać zastojom oraz zakrzepom. Właściwość ta wynika z zawartości escyny oraz flawonoidów, które opóźniają krzepnięcie krwi, zmniejszają jej lepkość i rozrzedzają ją. Nic więc dziwnego, że maść z kasztanowca to popularny środek w leczeniu zaburzeń krążenia żylnego kończyn dolnych i żylaków odbytu, a także w profilaktyce zakrzepowego zapalenia żył.

Wyciąg z kasztanowca sprawdza się także w postaci okładów ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i łagodnie ściągające. Wówczas możemy przyspieszyć gojenie się wszelkich zmian pourazowych, takich jak: obrzęki, stłuczenia, zwichnięcia, zmiażdżenia czy łagodne oparzenia i odmrożenia. Okłady z naparów lub odwarów z kory, kwiatów albo liści poprawiają krążenie krwi w skórze, przyspieszają wchłanianie się krwiaków i zmniejszają obrzęki. Ze względu na właściwości przeciwbólowe okłady z kasztanowca mogą być wykorzystywane także w leczeniu bólu stawów i krzyża, a także w bólach ramion.

Kasztanowiec polecany jest także osobom, które borykają się z dolegliwościami układu pokarmowego. Ze względu na właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne oraz łagodnie zapierające, wynikające z zawartości garbników, owoce kasztanowca mogą być stosowane na zapalenia i nieżyt żołądka oraz jelit. Napar z kwiatów lub liści kasztanowca sprawdzi się doskonale w przypadku lekkiego zatrucia czy zaburzeń trawiennych.

W medycynie ludowej kasztanowiec był także stosowany przy uporczywych biegunkach, czerwonkach, a także w przeszłości w leczeniu malarii. Do dziś niektórzy wierzą, że kasztan noszony w kieszeni lub trzymany w łóżku uchroni nas przed reumatyzmem, bólami głowy czy bólami w krzyżu.

Kasztanowiec w przemyśle kosmetycznym

Oczywiście również w kosmetyce najczęściej stosowane są owoce kasztanowca. Wykorzystuje się je w maseczkach, kremach, tonikach oraz innych specyfikach do cery naczynkowej. Dlaczego? Zawarta w nich escyna hamuje aktywność enzymów, które mają szkodliwe działanie na ścianki naczyń włosowatych. Po stosowaniu preparatów z kasztanowca ścianki naczyń są uszczelnione, bardziej elastyczne i odporne na rozszerzanie się oraz pękanie. Dzięki właściwościom ściągającym, preparaty z kasztanowca poprawiają napięcie skóry, dlatego mogą być również używane przez osoby z dojrzałą lub wiotczejącą cerą.

Krem i maść z kasztanowca mogą być także stosowane przy zwalczaniu cellulitu. Nacierając się różnego rodzaju preparatami poprawiamy krążenie krwi w tkance podskórnej. Kasztanowiec pomaga nam się pozbyć wszelkich toksyn i likwiduje obrzęki, charakterystyczne dla cellulitu.

Ponadto kasztanowiec wykorzystywany jest również w kremach oraz szamponach, ponieważ jego wyciąg zabezpiecza skórę i włosy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Żel z kasztanowca

przynosi ulgę dla zmęczonych nóg
wzmacnia naczynia krwionośne

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Kasztanowiec w kuchni

Kasztany często używane są również w kuchni, zwłaszcza do przygotowywania leczniczych win oraz nalewek. Niektórzy również lubują się w pieczonych kasztanach, jednak musimy pamiętać, że do tego potrzebna jest specjalna jadalna odmiana kasztanowca. Również dość popularne są herbatki z suszonych liści kasztanowca, która stosowane są czasem jako środek przeciwkaszlowy. Niektórzy stosują również kasztany w roli przyprawy na problemy trawienne. Wystarczy upiec w piekarniku kilkanaście kasztanów, a następnie utłuc je w moździerzu i zmielić. Tak przygotowany proszek może być dodawany do wielu potraw, a także po zmieszaniu z miodem – do słodzenia herbaty.

Jeśli chcecie przygotować zdrową nalewkę, zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Składniki:

  • kilkanaście dojrzałych kasztanów
  • garść suszonych kwiatów kasztanowca
  • 4 szklanki wódki

Rozgniatamy kwiaty kasztanowca i siekamy kasztany, a następnie wrzucamy je razem do dużego słoika (najlepiej 1,5 l). Dodajemy do nich wódki i odstawiamy na dwa tygodnie. Co kilka dni musimy potrząsnąć słoikiem, aby mikstura lepiej się wymieszała. Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez gazę do szklanej butelki. Miksturę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nalewka z kasztanów idealnie nadaje się na reumatyzm, oparzenia czy odmrożenia, a także stany zapalne żołądka czy jelit. Pomaga ona także w rozwolnieniach oraz hemoroidach. Nalewkę możemy pić po rozcieńczeniu z wodą. W przypadku problemów ze stawami, reumatyzmem itp. warto nacierać nią bolące miejsca.

Przeciwwskazania w stosowaniu

Pamiętajmy jednak, żeby wszystko stosować z umiarem. Nadmierne ilości przetworów z owoców kasztanowca mogą być przyczyną nudności i wymiotów. W żadnym wypadku nie powinniśmy spożywać surowych owoców, liści, kwiatów czy kory kasztanowca, bowiem zawierają one eskulinę, która jest substancją szkodliwą. Preparaty z kasztanowca nie są polecane kobietom w ciąży.

facebook