Konopie siewne – kontrowersyjne nasiona i ich zastosowanie

Camu camu- naturalna witamina C z Amazonii
Camu camu- naturalna witamina C z Amazonii
29 września 2017
Jeżyna- działanie i zastosowanie
Jeżyna- działanie i zastosowanie
9 października 2017
Konopie siewne – kontrowersyjne nasiona i ich zastosowanie

Co to są konopie?

Istnieją dwa rodzaje konopi: konopie indyjskie i konopie siewne. Te pierwsze mogą mieć działanie narkotyczne, a pozyskiwany z ich nasion olej z całą pewnością skutecznie leczy raka. Konopie siewne to inna odmiana, jak się okazało niezwykle kiedyś w Polsce popularna. Konopia siewna rosła kiedyś w Polsce niemal wszędzie. Robiono z niej mocne sznury, liny, tkaniny, a olej konopny był łatwo dostępny niemal w każdym polskim domu. Smarowano nim chleb. Olej konopny, jak się okazało, jest jednym z najlepszych dla człowieka. Współczesna nauka odkryła, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) niezbędne dla ludzkiego życia, a także rzadkie białko, którego skład jest bardzo podobny do tego, które znajduje się surowicy ludzkiej krwi.

Olej konopny – jak powstaje?

Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnej (cannabis sativa). Tłoczy się go na zimno z wyselekcjonowanych odmian tych nasion. Nasiona konopi zawierają aż 30-40% oleju. Świeży olej z konopi posiada kolor zielonkawy, a kiedy zostanie wystawiony na działanie promieni słonecznych staje się niemalże bezbarwny. Smak oleju konopnego jest przyjemny, przypomina delikatnie smak orzechowy. Co ważne nie zawiera cholesterolu, wspomaga metabolizm komórek oraz układ odpornościowy. Dzięki temu jest bardzo ważną substancją dla organizmu, ponieważ gwarantuje mu prawidłowe funkcjonowanie.

Olej konopny – właściwości

Olej konopny jest doskonałym źródłem witaminy K, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi. Działa przeciwkrwotocznie, a także istotna jest podczas syntezy niektórych białek i enzymów. Olej konopny w swoim składzie posiada również kwasy tłuszczowe Omega 3 (zapobiega cukrzycy, wspomaga pracę serca, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci) i Omega 6 (wspomaga pracę wątroby i nerek, przyspiesza gojenie się ran). Stanowią one aż 80% jego składu.

Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych min. kwas oleinowy, linolowy, linolenowy oraz gamma-linolenowy. Nasz organizm sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je z zewnątrz w codziennej diecie. Jeśli zabraknie ich w naszym menu negatywnie wpłynie to na jakość naszej skóry, która stanie się sucha, paznokcie będą łamliwe i kruche, a włosy matowe i mogą zacząć wypadać. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju konopnym regulują poziom lipidów we krwi, a co za tym idzie, chronią przed powstaniem miażdżycy czy udarem mózgu. Olej konopny posiada również witaminę A i witaminę E, które działają na kwas Omega 3 chroniąc go przed procesami utlenienia, a także wpływają na poprawę krążenia krwi i elastyczność naczyń krwionośnych. Jest także źródłem minerałów takich jak wapń, cynk, fosfor, magnez czy żelazo. Posiada on dużą ilość białka wysokiej jakości, które nie dostarcza cholesterolu, jak w przypadku białka zwierzęcego. Jest ono lepiej przyswajalne przez organizm i co ważne, nie powoduje wzdęć.

Olej Konopny

Z nasion konopii
Tłoczony na zimno
Z pierwszego tłoczenia
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Olej konopny dla zdrowia

Połączenie wspomnianych składników sprawia, że olej konopny ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Oddziałuje on na:

– Układ sercowo-naczyniowy- zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Dodatkowo z pobiega zatorom, ponieważ hamuje agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia krwionośne.
– Układ odpornościowy- za sprawą obecności kwasów omega-3 i omega-6, olej konopny zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chroni przed dostępem groźnych bakterii.
– Układ hormonalny- jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma-linolenowy, który nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną organizmu po przekształceniu w hormon prostaglandyny PGE1. Miedzy innymi dzięki temu spożywanie oleju konopnego łagodzi syndromu napięcia przedmiesiączkowego.
– Ochrona przed nowotworami- olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów. Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.
– Działanie przeciwbólowe- olej konopny łagodzi stany zapalne organizmu, zmniejsza bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry.
– Olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie.

Olej konopny dla urody

Wśród wielu pozytywnych działań oleju konopnego na nasz organizm na szczególną uwagę zasługują jego właściwości upiększające. To zasługa wspomnianych już kwasów, w szczególności linolowego i alfa-linolenowego należąca do kategorii esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA), niezbędnych dla zachowania pięknej, młodej i zdrowej cery. Dodatkowo, olej konopny w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami, co ma szczególne znaczenie dla skóry mieszanej, tłustej oraz łojotokowej. Olej konopny jest umiarkowanie tłusty, dzięki czemu łatwo się rozprowadza, a skóra szybko go wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu.

Olej konopny w kuchni

Podobnie jak inne oleje roślinne, olej konopny nadaje się świetnie także do zastosowań kulinarnych. Jego oryginalny, zielonkawy kolor i orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się stosować go do smażenia lub pieczenia. Żeby zachował charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne, olej konopny powinien być tłoczony na zimno i spożywany w formie nierafinowanej. Proces rafinacji służy usunięciu z oleju potencjalnie szkodliwych składników i oczyszczeniu go, dzięki czemu staje się przejrzysty. Ubocznym efektem tego procesu jest jednak redukcja właściwości odżywczych oraz smakowych. Po olej konopny powinni sięgać również weganie. Ma sporo białka, przyswajalnego lepiej niż to pochodzące z soi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety pozbawionej mięsa i nabiału. By mieć pewność, że olej konopny jest w pełni bezpieczny i pełen dobroczynnych składników, wybierajmy produkty tłoczone z nasion pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

Jak stosować olej konopny

Pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny, żeby uzyskać smaczny dressing. Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe masła. Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
W obliczu tak wielu pozytywnych właściwości oleju konopnego, jego miejsce w naszych apteczkach, kosmetyczkach i kuchniach powinno zostać przywrócone.

facebook