Lawenda- moc niewielkich kwiatów

Burak- czerwone warzywo znane od wieków
Burak- czerwone warzywo znane od wieków
7 lutego 2022
Przyjemnie kojarzona z malowniczymi pejzażami, delikatna roślina, która od łodygi, po niewielkie kwiaty, wykazuje moc pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Nie musisz posiadać wielkich pól, aby ją uprawiać – z powodzeniem będzie rosła nawet w balkonowej doniczce, dostarczając walorów zapachowo-smakowych. Moc niewielkich kwiatów, bogato wspiera nasze zdrowie i samopoczucie, dostarczając walorów nie tylko wizualnych.

Dlaczego warto stosować lawendę?

Właściwości:

Spośród szeregu zalet fioletowej królowej, przoduje wspieranie układu pokarmowego – moc niewielkich kwiatów lawendy pobudza trawienie, wzmacnia wydzielanie soków trawiennych, łagodzi kolki i wzdęcia, usprawniając ruchy perystaltyczne jelit. Wszystkie te działania korzystnie wpływają na poprawę apetytu.. Olejek lawendowy charakteryzują wszechstronne właściwości prozdrowotne. Zawarte w nim garbniki, kumaryny, tripeny, antocyny czy kwasy organiczne i sole mineralne, mają zastosowanie oczyszczające, kojące oraz relaksujące. Badania dowodzą, że olejek lawendowy wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne i przeciwzapalne tym samym są zbliżone do syntetycznych przeciwutleniaczy lub witaminy C. Zapach kwiatów lawendy uspokaja, redukuje stres emocjonalny i napięcie nerwowe. Aromat zmniejsza uczucie zmęczenia, pomaga się zrelaksować, bez obawy o spadek koncentracji czy obniżenia aktywności umysłowej. Napary z lawendy wykazują również właściwości rozluźniające mięśnie, mogą wiec z powodzeniem być stosowane w przypadku łagodzenia bólu miesiączkowego i bólu brzucha oraz pomóc w zasypianiu.

Zastosowanie:

Lawenda ma częste zastosowanie w kosmetyce, sprawdza się także jako środek wyciszający i uspokajający. Roślina od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Dziś z użyciem lawendy, zrobimy zarówno poduszeczki zapachowe, mydło, scrub do stop czy nawet lawendowe ciasteczka.

Lawenda w kuchni

Kulinarne zastosowanie lawendy jest bardzo szerokie. Jako składnik  i przyprawa wielu dań, popularna jest szczególnie we Francji, Hiszpanii i Włoszech.  Zarówno świeżo zerwana, jak i suszona.

Roślina charakteryzuje się  bardzo intensywnym zapachem, mimo tego umiejętnie dawkowana pasuje do wielu dań. Wzbogaci smak duszonego mięsa, zupy rybnej, idealnie komponuje się do dań z grilla. Zdrowym urozmaiceniem diety będzie sałatka warzywna, sosy, wina i octy z dodatkiem lawendy. Z kolei ekstrakt lawendowy, podkreśla smak słodyczy, gum do żucia, budyniów czy czekolady.  Warto skosztować również cukru i miodu lawendowego. Lawenda w kuchni może występować również w postaci napojów, nalewek lub przypraw. Picie naparu z lawendy wspomaga wyciszenie w przypadku występowania stanów niepokoju , może również uśmierzać bóle głowy. Wykorzystując właściwości łagodzące ból, można spożytkować lawendę w postaci orzeźwiającego napoju, z dodatkiem syropu lawendowego z cytryną. Cytryna, jako naturalne źródło witaminy, świetnie wzmacnia działanie lawendy, regulując równowagę elektrolityczną. Ponadto cytryna działa przeciwzapalnie i poprawia krążenie krwi. Lawenda jest przykładem na to, jak wiele z pomocnych roślin możemy mieć na wyciągniecie ręki. Należy jednak pamiętać, że samo obcowanie z lawendą nie wystarczy – uzyskanie efektów wyciszenia, gładkiej skóry i dobrego trawienia, wymaga prowadzenia zbilansowanego, zdrowego i aktywnego trybu, a by organizm nauczył się redukować napięcie i pracować na bezpiecznie wydajnych obrotach.

facebook