Dlaczego warto stosować lawendę?
Spośród szeregu zalet fioletowej królowej, przoduje wspieranie układu pokarmowego – moc niewielkich kwiatów lawendy pobudza trawienie, wzmacnia wydzielanie soków trawiennych, łagodzi kolki i wzdęcia, usprawniając ruchy perystaltyczne jelit. Wszystkie te działania korzystnie wpływają na poprawę apetytu.. Olejek lawendowy charakteryzują wszechstronne właściwości prozdrowotne. Zawarte w nim garbniki, kumaryny, tripeny, antocyny czy kwasy organiczne i sole mineralne, mają zastosowanie oczyszczające, kojące oraz relaksujące. Badania dowodzą, że olejek lawendowy wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne i przeciwzapalne tym samym są zbliżone do syntetycznych przeciwutleniaczy lub witaminy C
. Zapach kwiatów lawendy uspokaja, redukuje stres emocjonalny i napięcie nerwowe. Aromat zmniejsza uczucie zmęczenia, pomaga się zrelaksować, bez obawy o spadek koncentracji czy obniżenia aktywności umysłowej. Napary z lawendy wykazują również właściwości rozluźniające mięśnie, mogą wiec z powodzeniem być stosowane w przypadku łagodzenia bólu miesiączkowego i bólu brzucha oraz pomóc w zasypianiu.
Lawenda ma częste zastosowanie w kosmetyce, sprawdza się także jako środek wyciszający i uspokajający. Roślina od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Dziś z użyciem lawendy, zrobimy zarówno poduszeczki zapachowe, mydło, scrub do stop czy nawet lawendowe ciasteczka.
Kulinarne zastosowanie lawendy jest bardzo szerokie. Jako składnik i przyprawa wielu dań, popularna jest szczególnie we Francji, Hiszpanii i Włoszech. Zarówno świeżo zerwana, jak i suszona.
Roślina charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, mimo tego umiejętnie dawkowana pasuje do wielu dań. Wzbogaci smak duszonego mięsa, zupy rybnej, idealnie komponuje się do dań z grilla. Zdrowym urozmaiceniem diety będzie sałatka warzywna, sosy, wina i octy z dodatkiem lawendy. Z kolei ekstrakt lawendowy, podkreśla smak słodyczy, gum do żucia, budyniów czy czekolady. Warto skosztować również cukru i miodu lawendowego. Lawenda w kuchni może występować również w postaci napojów, nalewek lub przypraw. Picie naparu z lawendy wspomaga wyciszenie w przypadku występowania stanów niepokoju , może również uśmierzać bóle głowy. Wykorzystując właściwości łagodzące ból, można spożytkować lawendę w postaci orzeźwiającego napoju, z dodatkiem syropu lawendowego z cytryną. Cytryna, jako naturalne źródło witaminy, świetnie wzmacnia działanie lawendy, regulując równowagę elektrolityczną. Ponadto cytryna działa przeciwzapalnie i poprawia krążenie krwi. Lawenda jest przykładem na to, jak wiele z pomocnych roślin możemy mieć na wyciągniecie ręki. Należy jednak pamiętać, że samo obcowanie z lawendą nie wystarczy – uzyskanie efektów wyciszenia, gładkiej skóry i dobrego trawienia, wymaga prowadzenia zbilansowanego, zdrowego i aktywnego trybu, a by organizm nauczył się redukować napięcie i pracować na bezpiecznie wydajnych obrotach.