Lecytyna – właściwości lecznicze i zastosowanie

Zielona kawa – właściwości i zastosowanie
Zielona kawa – właściwości i zastosowanie
31 maja 2017
Śliwki – właściwości lecznicze i wartość odżywcza
Śliwki – właściwości lecznicze i wartość odżywcza
7 lipca 2017
Lecytyna – właściwości lecznicze i zastosowanie

Ma wszechstronne zastosowania zarówno w medycynie, jak i przemyśle kosmetycznym. Mnogość właściwości pozwala lecytynie na udział w procesach od przemiany materii po wzmocnienie włosów i paznokci. Jakie ma jeszcze zastosowania prozdrowotne? Dlaczego jest tak ważna? Jak wpływa na organizm?

Lecytyna jest naturalną częścią organizmu człowieka, gdyż znajduje się w każdej komórce ciała. W składzie ma nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cholinę. Ten ostatni składnik odpowiada za istotne funkcje w układzie pokarmowym (w tym wpływa na pracę wątroby i woreczka żólciowego), a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Cholina pozytywnie wpływa na rozwój mózgu.

Nie można zapomnieć o inozytolu. Pomaga on w przesyłaniu sygnałów nerwowych oraz bierze udział w pracy enzymów. Lecytyna ma także wpływa na pracę układu nerwowego. Ale przede wszystkim jest to istne paliwo dla mózgu, które poprawia pamięć oraz koncentrację.

W jakich naturalnych produktach można znaleźć lecytynę? Zawierają ją: żółtko jajka, nasiona słonecznika, soja, rzepak, orzeszki ziemne, fasola, orzeszki włoskie, a także kiełki pszenicy. Coraz częściej znajduje się w wielu suplementach diety, co sprawia, że staje się bardziej popularna.

Lecytyna sojowa

Lecytyna w pożywieniu pojawia się w bardzo małych ilościach. Poprawie pamięci służą suplementy diety. Ich głównym składnikiem jest lecytyna sojowa. A to wszystko dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji między kwasami tłuszczowymi nasyconymi a nienasyconymi.

Nasiona soi są wykorzystywane zarówno w farmakologii, jak i gastronomii. Zawierają duże ilości składników odżywczych. Znajduje się w niej białko, które dla wegetarian jest substytutem mięsa. Zawiera także fito estrogeny i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają objawom menopauzy.

Z soi tworzy się także olej i lecytynę. Ta ostatnia jest przede wszystkim wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Służy jako substancja emulgująca do wyrobów cukierniczych. Lecytyna sojowa jest również stosowana w medycynie. Jest suplementem diety, który odpowiada za poprawę zdolność zapamiętywania. Szczególnie polecana jest osobom żyjącym w dużym stresie i pod presją. Dzięki swoim właściwościom działa tonizująco na nerwy.

Lecytyna słonecznikowa

Lecytyna produkowana z nasion słonecznika nie zawiera alergenów. Dodatkowo jej barwa jest zróżnicowana – od żółtego do ciemnosłomkowego koloru. Nie zawiera w swoim składzie organizmów GMO. Jej szerokie zastosowanie jest wykorzystywane m. in. w gastronomii. Co więcej, pozytywnie wpływa na strukturę miękiszu pszennego. A to wszystko dzięki składowi, który sprawia, że jest naturalnym emulgatorem. Nie tylko wydłuża okres przydatności do spożycia, ale także poprawia jakość wyrobów piekarniczych oraz wzmaga działanie polepszaczy dodawanych do wypieków.

Co ciekawe, okazuje się, że lecytyna może zastąpić masło kakaowe w czekoladzie. Dzięki czemu ten produkt jest znacznie zdrowszy dla organizmu człowieka. Bipolarna budowa lecytyny powoduje homogenizację oraz równomierne rozmieszczenie tłuszczu oraz wody w margarynie.

Lecytyna słonecznikowa również zawiera odpowiednie ilości choliny i inozytolu, których potrzebuje organizm. Warto pamiętać, że zalecają ją także dietetycy. Wynika to z tego, że przyczynia się do redukcji tłuszczu.

Lecytyna działanie

Lecytyna w jedzeniu znajduje się w małych ilościach. Osoby pracujące umysłowo potrzebują znacznie więcej tego związku niż pozostali. Farmaceuci zalecają, aby preparaty zażywać profilaktycznie i regularnie, dzięki temu powinna nastąpić ogólna poprawa pamięci. Szczególnie jest to ważne przed testami czy sesją egzaminacyjną. To polepszy zdolność uczenia się.

Zarówno jest dostępna w płynie, jak w tabletkach. Lekarze zalecają spożywanie stopniowe. Należy więc zacząć od niewielkich ilości, a następnie je zwiększać. Trzeba pamiętać, aby zażywać lecytynę zgodnie z ulotkę zamieszczoną razem z produktem. Nie można przekraczać dziennej dawki.

Dieta dla mózgu powinna obfitować w naturalne produkty. Dzięki temu znacznie poprawi się pamięć i koncentracja. Przede wszystkim należy spożywać produkty bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Dlatego trzeba spożywać dużo orzechów, tłustych ryb, oliwy z oliwek, owoców jagodowych, nasion, pestek czy świeżych zielonych warzyw.

Lecytyna przede wszystkim wpływa na układ nerwowy, pokarmowy, krążenia i odpornościowy. Uczestniczy w procesach przemiany materii, ułatwia trawienia, a także chroni ściany żołądka. Lecytyna wspomaga wchłanianie witamin, minerałów czy substancji odżywczych. Ponadto wspiera pracę wątroby, a tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn.

Lecytyna właściwości

Lekarze twierdzą, że lecytyna jest również dobra w trakcie odchudzania. Mianowicie zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, szczególnie w miejscach na to narażonych, tj. brzuch, boczki czy pośladki, oraz wspomaga zdrowy tryb życia. Dodatkowo zdrowe kwasy tłuszczowe wpływają na poprawę odporności organizmu. Mają także właściwości przeciwzapalne i chronią przed wirusami oraz bakteriami, które wywołują infekcje. Wspomagają usuwanie szkodliwych substancji oraz zwiększanie się odporności.

Lecytyna podwyższa poziom dobrego cholesterolu. To wpływa na ochronę przed zatorami w tętnicach, a to z kolei zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Jednak to co jest najistotniejsze to jej wpływ na układ nerwowy. Suplementy z lecytyną zwiększają koncentrację i zdolność zapamiętywania.

Lecytyna dodatkowo rozrzedza krew, dzięki czemu zapobiega tym miażdżycy i zawałowi. Szczególnie ważne jest jej uzupełniania w czasie nasilonego wysiłku psychicznego i fizycznego, rekonwalescencji po chorobie, problemów z pamięcią czy zaburzeń gospodarki tłuszczowej.

Lecytyna usprawnia działanie wątroby i jednocześnie zapobiega powstawaniu jej marskości. Dodatkowo zmniejsza szanse na pojawienie się kamieni żółciowych. Wspomaga osoby, które oczyszczają ustrój, jednocześnie zmniejszając toksyczność powstałą po lekach. Lekarze zalecają przyjmowanie jej z witaminami. Jest to spowodowane większym przyswajaniem ich przez organizm, a także maksymalizowaniem ich działania.

facebook