Maliny- najlepsze domowe panaceum na przeziębienie

Czarny bez- małe owoce na zdrowie
Czarny bez- małe owoce na zdrowie
5 listopada 2018
Dzika róża- staropolska skarbnica witaminy C
Dzika róża- staropolska skarbnica witaminy C
9 listopada 2018
Maliny- najlepsze domowe panaceum na przeziębienie

Zdrowe, soczyste, pachnące maliny uwielbia każdy. Maliny to owoce złożone zwykle z wielu drobnych, różowoczerwonych, soczystych pestkowców. Ich właściwości lecznicze i wartości odżywcze były doceniane już w czasach Jezusa. Rzymianie rozpoczęli proces ich udomawiania około IV w. i to dzięki nim uprawy rozprzestrzeniły się w całej Europie. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu, spożywamy je także w zimie w postaci dżemów, soków i syropów. Maliny znajdziemy zarówno w domowym ogródku, jak i w lesie. Najbardziej aromatyczne są te rosnące dziko w górach. Zawierają wiele cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia. Zasługę rozpowszechnienia malin, zwłaszcza w postaci dżemów i galaretek, przypisuje się Brytyjczykom. To także oni przywieźli maliny w połowie XVIII w. do Nowego Jorku. Uprawa rdzennie amerykańskich czarnych malin rozpoczęła się w XIX w. Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin, w kolorze od czerwonego przez czarny, aż po rzadsze odmiany pomarańczowe, fioletowe i żółte.

Maliny – skład

W owocach malin znajdują się kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo). Liść maliny to także sposób na zdrowie: zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego. Salicylany obecne w malinach działają jak naturalna aspiryna, natomiast kwas elagowy jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed nowotworami. Kolejnym cennym składnikiem są antocyjany, które neutralizują działanie wolnych rodników, przez co mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, układu krążenia i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Maliny zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit i reguluje procesy przemiany materii. Dieta bogata w błonnik zapobiega nowotworom jelita grubego. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych: glukozy, fruktozy i sacharozy, maliny dostarczają energii i są bardzo odżywcze.

Maliny- działanie

Owoc maliny ma działania napotne, przeciwgorączkowe, wzmacniające, oczyszczające organizm i antybakteryjne. Jest swojego rodzaju pierwszą pomocą przy przemarznięciu. Z resztą wizja kubka ciepłej herbaty z domowymi malinami podczas wietrznego i deszczowego wieczoru jesiennego już sama w sobie poprawia nam nastrój i samopoczucie. Susz malinowy w postaci herbatki, to stary, znany lek polecany jeszcze przez nasze prababcie jako środek napotny w stanach gorączkowych, grypach, anginach i zaburzeniach trawiennych. Sok malinowy jest doskonałym lekiem na przeziębienie. Zawiera kwas salicylowy, który jest naturalną aspiryną, działa rozgrzewająco, napotnie, obniża gorączkę . Ma działanie antyseptyczne, pomaga w walce z bakteriami i wirusami, które zaatakowały nasz organizm w trakcie przeziębienia, łagodzi kaszel. Jego witaminowe bogactwo wzmacnia układ odpornościowy chroniąc nasze zdrowie.

Maliny – właściwości przeciwnowotworowe

W wyniku badań przeprowadzonych na zwierzętach, naukowcy stwierdzili, że maliny mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów. Ze względu na zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach, zauważono hamowanie rozwoju nowotworu zarówno łagodnego, jak i złośliwego. Czarne maliny znacząco łagodzą raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej. Wyciąg z malin zmniejsza również namnażanie się komórek rakowych w wątrobie. Wolne rodniki sprzyjają powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry, dlatego maliny zawierające przeciwutleniacze są dla nas korzystne.

Maliny na odchudzanie i cukrzycę

Sok malinowy pomocny jest też przy odchudzaniu – reguluje pracę układu pokarmowego, bo ma właściwości przeczyszczające, zawiera też pektyny i kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn. W malinach jest mniej wody i więcej błonnika niż w innych owocach jagodowych, są bogatym źródłem karotenu, garbników. Mogą być bezpiecznie spożywane przez cukrzyków. Nie podnoszą poziomu cukru we krwi, owoce zawierają ok. 10%, głównie dobrze przyswajalnej glukozy i fruktozy.

Syrop malina

naturalne remedium na przeziębienie
podnosi odporność organizmu
działa rozgrzewająco i napotnie
doskonały do herbaty

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Na co pomaga syrop malinowy?

Gdy łapie nas przeziębienie lub grypa, warto sięgnąć po sok malinowy. Sok z malin zawiera w składzie naturalny kwas salicylowy (podobnie jak aspiryna czy polopiryna), dzięki temu sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę. Zawarte w soku z malin olejki eteryczne również działają rozgrzewająco i antyseptycznie. Dzięki sokowi malinowemu łatwiej pokonamy więc infekcję. Sok malinowy można też stosować profilaktycznie, zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności. Do taki związków można zaliczyć polifenole, czyli antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze – neutralizujące działanie wolnych rodników. Jakie wartości odżywcze ma sok z malin?
Sok z malin zawiera też sporo potasu, magnezu i wapnia. Te składniki wzmacniają serce i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, działają też przeciwmiażdżycowo. Potas zawarty w soku z malin reguluje gospodarkę wodną ludzkiego organizmu, co jest pomocne w schorzeniach nerek i wątroby. Picie soku z malin zalecane jest również przy niedokrwistości – ze względu na znajdujące się w soku malinowym związki żelaza i miedzi.

Czy jednak każdy syrop z malin jest malinowym syropem?

Pytanie brzmi niedorzecznie, ale warto przy zakupie zwrócić uwagę na etykietę. Domowe syropy z malin – przygotowywane według tradycyjnych receptur przez nasze babki i matki w swoim składzie zawierały zawsze tylko maliny i cukier – ewentualnie dodatek soku z cytryny. Malinowe syropy sklepowe, często wytwarzane są z koncentratu przez co ich prozdrowotne właściwości są mocno ograniczone, poza tym zawierają spore ilości cukru, lub co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego i oczywiście wiele innych dodatków. Ponadto domowy syrop z malin to minimum 60% soku z malin. Dlatego też najzdrowsze pozostają naturalne, syropy – wytwarzane tradycyjnymi metodami.

facebook