Morwa biała i jej właściwości

Dereń jadalny – właściwości lecznicze i zastosowanie
Dereń jadalny – właściwości lecznicze i zastosowanie
20 kwietnia 2017
Żurawina – właściwości zdrowotne i odchudzające
Żurawina – właściwości zdrowotne i odchudzające
25 kwietnia 2017
Morwa biała i jej właściwości

Morwa biała popularna jest w głównie w Chinach. Tam też od lat docenia się jej prozdrowotne właściwości, dlatego w Azji uprawiana jest już od stuleci. Do Europy roślina ta dotarła dopiero  XI wieku, choć uprawiana jest dopiero od wieku XIX. Warto poznać jej działanie, ponieważ jest do doskonały środek leczniczy, zwłaszcza dla diabetyków. Co powinniśmy wiedzieć o tej cudownej roślinie?

Morwa biała – charakterystyka

Ojczyzną morwy białej są Chiny. Tam już od kilku wieków docenia się jej właściwości lecznicze. Rośnie ona w formie drzewa liściastego, które może osiągnąć nawet 10 metrów wysokości. Jej owoce przypominają trochę jeżyny. W zależności od odmiany, spotkamy je w kolorze białym, różowym, czerwonym lub czarnym. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników.

Owoce morwy są jadalne. Mają nieco mdły i słodki smak, co jest wynikiem dużej zawartości cukrów prostych – glukozy, fruktozy, maltozy i sacharozy. Nieco kwaśniejsze są owoce czerwone i czarne. Zawierają one także cenne flawonoidy, które pomagają nam zwalczać wolne rodniki w organizmie.

Morwa biała – właściwości

Warto zauważyć, że właściwie każda część tej rośliny posiada inne właściwości. Przede wszystkim zaś odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak za sprawą kilku ważnych związków tutaj zawartych. Pierwszy z nich, zwany DBJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) występuje jedynie w liściach morwy. Znajdująca się w wielu pokarmach skrobia, dzięki tej substancji wolniej rozkłada się na cukry proste, a to z kolei skutecznie obniża hiperglikemię, która często podwyższa się po posiłkach. Na działanie gospodarki węglowodanowej wpływa również kwercetyna. Odpowiada ona za hamowanie działania enzymu – reduktazy aldozy, który bierze udział w syntezie sorbitolu z nadmiaru glukozy. To oczywiście ważna informacja dla diabetyków, ponieważ wysoki poziom sorbitolu może skutkować powikłaniami w działania układu nerwowego, oczu oraz nerek. Kwercetyna ma także dodatkowe funkcje. Stanowi ochronę dla komórek, błon komórkowych oraz DNA, które narażone są na działanie wolnych rodników.

Jak już wspomnieliśmy, morwa zawiera flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Dlatego też może być stosowana w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Również obecny w liściach ekstrakt metanolowy wpływa pozytywnie na organizm. Hamuje on produkcję tlenku azotu, który może uszkodzić tkanki, a to z kolei często przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych.

Liście morwy białej bogate są w witaminy z grupy B. Znajdziemy tu więc tiaminę (B1), która odpowiada za poprawę nastroju, wzmaga czynność acetylocholiny oraz przyspiesza gojenie ran; ryboflawinę wpływającą na wzrok i układ nerwowy oraz pirydoksynę, która niezbędna jest w produkcji czerwonych krwinek i uczestniczy w procesie syntezy białek. Ponadto znajduje się tu także kwas nikotynowy (witamina PP), który usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Inną chorobą cywilizacyjną jest miażdżyca. Na szczęście również na tym polu morwa biała działa pozytywnie. Działanie przeciwutleniaczy skutecznie hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości. Dzięki temu pozbywamy się z organizmu “złego” cholesterolu LDL we krwi. To z kolei wpływa na redukcję uszkodzeń miażdżycowych.

Związki zawarte w morwie, zwłaszcza te pochodzące z grupy flawonoidów, mają właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Radzą sobie one m. in. z salmonellą, gronkowcem złocistym, a także bakterią Shigella dysenteriae, która odpowiada za bóle brzucha oraz rozwolnienie. Z kolei zawarte w liściach i korze alkaloidy prawdopodobnie działają przeciwwirusowo. Co ważne, pochodne flawonoidów mogą także przyczynić się do hamowania odwrotnej transkryptazy wirusa HIV. Nalewka z liści tej rośliny polecana jest w czasie przeziębienia jako środek przeciwgorączkowy. Jej właściwości ściągające śluzówkę pomagają działać odkażająco w przypadku anginy.

Jeśli macie lub mieliście w rodzinie kogoś, kto boryka się z chorobą Alzheimera, ta informacja z pewnością Wam się przyda. Zawarte w liściach morwy składniki osłabiają neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42, które biorą udział w tworzeniu się tej choroby.

Morwa biała- suplement diety w płynie

obniża poziom cukru we krwi
zmniejsza ryzyko miażdżycy
źródło flawonoidów
działa przeciwgorączkowo

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Morwa może nam także pomóc, jeśli szukamy sprawdzonego suplementu na odchudzanie. Nie wiadomo jeszcze, który konkretnie składnik odpowiada za te właściwości. Wiadomo jednak, że badania przeprowadzone na myszach wykazały, że po około miesiącu przyjmowania ekstraktu z morwy, myszy z otyłością dietozależną traciły na wadze. Nic więc dziwnego, że coraz częściej ludzie sięgają po herbatkę z liści morwy.

Owoce morwy zawierają dużą ilość pektyn, które odpowiadają m. in. za prawidłowe funkcjonowanie jelit. Poprawiają one perystaltykę i regulują proces wypróżniania. Znajdują się tu również garbniki, które działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Szczególnie warto jeść świeże owoce, jeśli chorujemy na wrzody żołądka i dwunastnicy. Świeży sok polecany jest także w problemach z anemią, obfitymi krwawieniami oraz dolegliwościami sercowo-naczyniowymi. Co ciekawe, ciemne owoce morwy – czerwone i czarne – które są bardziej wyraziste niż białe, znalazły zastosowanie w kuchni. Wytwarza się z nich dżemy, marmolady, soki, kompoty, a także wina, likiery i nalewki.

Także korzeń morwy ma właściwości lecznicze – jest to dobry środek na schorzenia układu oddechowego. Pomaga leczyć astmę, bronchit (choroba tchawicy i oskrzeli) oraz kaszel. Dawniej korzenie tej rośliny były także wykorzystywane przy wspomaganiu pracy układu odpornościowego oraz przy zwiększaniu witalności całego organizmu.

Morwa biała – herbata

Herbata z morwy białej polecana jest nie tylko dla diabetyków, ale także dla osób, które dbają o linię. W Korei, Japonii oraz Chinach morwa już od dawna wykorzystywana jest do przygotowywania herbatki przeciwdiabetycznej, zwanej Mon Tea. Do jej przygotowania będziemy potrzebować 1g liści tej rośliny. Wystarczy, że zalejemy je 100 ml gorącej wody i poczekamy około 3-5 minut, aż się zaparzy. Tak zrobiony napar hamuje aktywność enzymów, które odpowiadają za rozkładanie cukrów. Oczywiście herbatę możemy również kupić w sklepie, choć trudno znaleźć ją w zwykłym supermarkecie. Warto więc zakupić ją w internecie w formie herbaty lub preparatów w tabletkach.

facebook