Site icon Natura Plus Zdrowie

Niebezpieczna toksyna w liczi

Fresh lychee

Tylko w małych ilościach

Liczi, małe słodkie owoce, które można kupić w większości marketów. Są smaczne a ich popularność w Polsce rośnie wraz z dostępnością. Polecane z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, flawonoidów i błonnika. Chińska śliwka kryje w sobie jednak nutę goryczy.

Ta niepozorna przekąska może zagrażać zdrowiu. Jej nadmierne spożycie lub zjedzenie większej ilości owoców na tzw. pusty żołądek prowadzi do hipoglikemii, objawiającej się poprzez gorączkę, drgawki i utratę przytomności.

Winna hypoglicyna

Badania, przeprowadzone w 2014 roku w Indiach potwierdziły, że liczi zawiera niebezpieczną toksynę – hypoglicynę, która hamuje zdolność organizmu do syntezy glukozy. Toksyny najwięcej jest w owocach nie do końca dojrzałych. Hypoglicyna może wywołać encefalopatię toksyczną a następnie śmierć.

W ciągu ostatnich 20 lat z powodu hipoglikemii wywołanej spożyciem liczi w indyjskich wioskach, gdzie uprawiany jest ten owoc, zmarły setki dzieci. Tajemniczą „epidemię” udało się wyjaśnić dopiero dzięki wspomnianym badaniom.

Jeśli jesteście miłośnikami liczi pamiętajcie więc, żeby jednorazowo zjadać nie więcej niż 6-7 owoców, a u dzieci ich spożycie wyeliminować lub ograniczyć do absolutnego minimum.

Exit mobile version