Olej arganowy – właściwości i zastosowanie

Koniczyna i jej właściwości lecznicze
Koniczyna i jej właściwości lecznicze
9 lipca 2017
Lucerna i jej właściwości lecznicze
Lucerna i jej właściwości lecznicze
13 lipca 2017
Olej arganowy – właściwości i zastosowanie

Obecnie już chyba każda, dbająca o siebie kobieta, kojarzy olejek arganowy. Znajdziemy go zarówno w balsamach do ciała czy kremach do rąk, jak i w szamponach do włosów. Jednak mało osób wie, że olejek arganowy używany jest także w kuchni. Chcecie poznać jego wszystkie właściwości? A może jeszcze go nie stosowałyście? W takim razie będziecie musiały szybciutko nadrobić zaległości.

Olejek arganowy – “płynne złoto Maroka”

Południowo-zachodnia część Maroka – to właśnie tutaj znajdują się drzewa arganowe. Gatunek ten pojawił się na Ziemi już 25 milionów lat temu. Z nasion jego owoców wytwarzany jest drogocenny olej. Z racji tego, że drzewa znajdują się tylko w jednym miejscu na świecie, ceny olejku są naprawdę wysokie. Tym bardziej, że na pierwsze zbiory orzechów arganowych trzeba czekać aż 50 lat! Nic dziwnego, że olejek arganowy nazywany jest płynnym złotem Maroka.

A jak wygląda produkcja olejku? To wcale niełatwe zadanie. Zbiory owoców przeprowadzane są od lipca do września, a więc w najgorsze upały. Ziarna są następnie suszone i opiekane na wolnym ogniu, by łatwiej było rozbić ich twardą skorupę. W środku znajduje się mus. Z niego tworzona jest później pasta, z której wyciska się olej. Na 1 litr olejku przypada aż 30 kg owoców, a całą produkcją zajmują się wyłącznie kobiety.

Olejek arganowy – właściwości

Przede wszystkim warto zauważyć, że wyróżnia się dwa typy olejku arganowego – spożywczy i kosmetyczny. Pierwszy z nich wytwarzany jest z prażonych nasion. Ma nieco ciemniejszy kolor, a jego smak przypomina orzechy. Olejek arganowy używany w kosmetyce ma jaśniejszy kolor i lekko kwaskowaty zapach.

Dlaczego olejek arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni? Przede wszystkim ze względu na swój bogaty skład. 80 procent wszystkich tłuszczów stanowią tutaj niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tu wymienić chociażby jednonienasycony kwas oleinowy, czyli kwas omega-9. Chroni nas on przed zachorowaniem na kamicę żółciową i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Olejek arganowy zalecany jest jednak w diecie przede wszystkim ze względu na obniżanie poziomu “złego” cholesterolu. Równocześnie powoduje on wzrost “dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu obniża ryzyko zachorowania na wszelkie choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca, nadciśnienie, choroba wieńcowa, zakrzepica czy nawet nowotwory.

Olejek arganowy to również bogactwo innych kwasów wielonienasyconych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim omega-6 oraz omega-3. Dzięki odpowiedniej ich procentowej zawartości mają działanie przeciwzapalne. Stosowane są m. in. we wspomaganiu leczenia Alzheimera, Parkinsona czy cukrzycy. Kwasy omega-6 wspomagają też funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a także wątroby i nerek. Jeśli chodzi o kwasy omega-3 – usprawniają pracę naszego mózgu.

Pamiętajmy jednak, że kwasów NNKT nie możemy spożywać w nadmiarze. Ich prozdrowotne działanie to jedno, ale nawet nadmiar witamin może nam szkodzić, więc i tutaj nie możemy przesadzać. Tym bardziej, że 100 g olejku to aż 800 kcal.

No dobrze, powiedzieliśmy już, dlaczego olejek arganowy jest tak ważny w naszej diecie. A wiecie, dlaczego używa się go w kosmetyce? Przede wszystkim ze względu na obecność witaminy E. 100 ml olejku pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest to więc dwukrotnie większa zawartość niż np. w oliwie z oliwek.

Olej arganowy – zastosowanie w kuchni

Jak już wspomnieliśmy, w kuchni używa się olejku, wytwarzanego z prażonych nasion. Chociaż również tzw. odpadki po tłoczeniu również są wykorzystywane. Pozostałą z ziaren pastę, która jest bardzo gęsta i ma czekoladowy kolor, słodzi się, a następnie podaje jako dip do chleba na śniadanie. Jej smak przypomina nieco masło orzechowe. Podobnie właśnie smakuje sam olej.

Wykorzystywany jest on przede wszystkim do sałatek. Idealnie komponuje się z pomidorami, sałatą, cukinią czy serem feta, ponieważ nadaje potrawom orientalny smak. Używany jest także do przyrządzania sosów i marynat do mięs. Niektórzy stosują go też do dań rybnych. Jeśli nie chcecie, by olej stracił szybko swoje właściwości, dodawajcie go do potraw tuż przed ich podaniem. I nie używajcie go do smażenia!

Olejek arganowy – działanie na skórę

Większość z nas spotkała się z olejkiem arganowym właśnie w kosmetykach. Teoretycznie można go już obecnie kupić w prawie każdej drogerii. Tyle, że nie zawsze mamy do czynienia z oryginalnym produktem. Jeśli znajdziecie 100 ml za 10 czy 15 zł, raczej nastawcie się, że to sztucznie barwiona podróbka. Prawdziwy kupicie w cenie ok. 50 zł za 100 ml.

Olej arganowy

źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
wpływa na poziom cholesterolu

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

No dobrze, ale jak działa na skórę ten słynny olejek? Wspomnieliśmy już, że zawiera on witaminę E. Jest to znany przeciwutleniacz, który przez wielu nazywany jest witaminą młodości. Zapobiega ona starzeniu się skóry, przeciwdziałając zmarszczkom i spłycając już istniejące. Zwykle więc olejek arganowy polecany jest do skóry dojrzałej. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają także uzupełniać niedobory składników tłuszczowych w skórze. Dzięki temu nasza cera jest niezwykle promienna i wyraźnie młodsza.

Olejek arganowy sprawdzi się także, jeśli mamy problem z suchą i wrażliwą skórą. Chroni on cerę przed czynnikami zewnętrznymi, np. silnym słońcem czy wiatrem. Jest też idealny dla cery trądzikowej ze względu na regulowanie wydzielania sebum. Ponadto często też stosuje się go w przypadku łuszczycy, egzemy, rozstępów czy blizn pooperacyjnych.

Zapewne spotkaliście się też z olejkiem w produktach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Wspomaga on bowiem leczenie łupieżu i wzmacnia cebulki włosowe. Stosuje się go również, gdy mamy rozdwojone i zniszczone końcówki. Wcieranie olejku we włosy i końcówki pomoże nam je odbudować, wzmocni je i nada im blask. Można też stosować go do regeneracji kruchych paznokci.

Jak widać, olejek arganowy to niezwykły kosmetyk i jednocześnie cudowny składnik diety. Jego stosowanie w kuchni pomoże nam zapobiegać wielu chorobom. Z kolei dzięki działaniu odmładzającemu i pielęgnacyjnemu będziemy mogli pożegnać się z suchymi i zniszczonymi włosami, kruchymi paznokciami czy zmarszczkami na twarzy. Mimo że nie należy do najtańszych kosmetyków, jego działanie jest wszechstronne, a przy tym jest bardzo wydajny.

facebook