Olej konopny – właściwości i zastosowanie

Dzika róża – właściwości i zastosowanie
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
24 maja 2017
Korzeń maca – działanie i zastosowanie
Korzeń maca – działanie i zastosowanie
26 maja 2017
Olej konopny – właściwości i zastosowanie

Konopie obecnie przez większość osób kojarzone są jednoznacznie. Zwłaszcza ich indyjska odmiana, zwana marihuaną. My jednak nie będziemy się nią zajmować. Wolimy te konopie, które nie mają działania narkotycznego, a olej z nich wytwarzany jest niezwykle zdrowy. Jakie właściwości posiada olej konopny?

Olej z konopi

O tym, że konopie to naprawdę niezwykłe rośliny może świadczyć chociażby fakt, że właśnie z nich wytwarzana była kiedyś karoseria samochodowa. Było to bardzo ekologiczne rozwiązanie, które możemy podziwiać w prototypach samochodów Forda z 1941 roku. Ale z siewnych odmian konopi powstaje także olej konopny, który ma lecznicze właściwości.

Olej konopny – właściwości

Około 75% oleju konopnego to nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas linolowy i alfa-linolowy. Chyba nie ma nikogo, kto nie słyszał o kwasach omega-3 oraz omega-6, które są bardzo zdrowe i polecane w codziennej diecie. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Musimy jednak pamiętać, że aby właściwie działały, muszą być podawane w odpowiednich proporcjach. W oleju konopnym te proporcje są najlepsze i optymalne dla prawidłowego metabolizmu lipidów. Jeśli stosunek kwasów omega-6 i omega-3 jest zaburzony, możemy mieć problemy z cukrzycą, nadciśnieniem, sercem, a nawet nowotworem.

No dobrze, ale jakie właściwości posiadają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe? Przede wszystkim ich połączenie wpływa na zwiększenie odporności organizmu poprzez wzmocnienie flory jelitowej. Dzięki temu jesteśmy chronieni przed groźnymi bakteriami.

Kwasy omega-3 mogą nas uchronić przed nowotworem, ponieważ hamują namnażanie się tkanki nowotworowej. Ponadto są idealne dla osób zmagających się z bólami reumatycznymi. Zapobiegają także wahaniom poziomu cukru we krwi i wspomagają pracę serca oraz naczyń krwionośnych. Dodatkowo dbają też o naszą urodę poprzez poprawę stanu włosów, skóry i paznokci.

Olej Konopny

źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
wpływa na poziom cholesterolu

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Druga grupa kwasów, czyli omega-6 wspomaga gojenie się ran oraz wpływa na poprawne funkcjonowanie wątroby i nerek. W tej grupie znajduje się m. in. kwas gamma-linolenowy, który przede wszystkim zmniejsza poziom cholesterolu, ale także po przekształceniu się w hormon prostoglandyny PGE1 reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. Dzięki temu polecany jest wszystkim kobietom, ponieważ łagodzi syndrom napięcia przedmiesiączkowego. Musimy jednak pamiętać, by nie przyjmować kwasów omega-6 w nadmiarze, ponieważ zbyt duże ich ilości sprzyjają miażdżycy i rozwojowi nowotworów.

Pamiętajmy, że kwasy tłuszczowe to nie wszystkie składniki, jakie możemy znaleźć w oleju konopnym. Zawarte są tu także cenne witaminy i minerały, które wpływają na cały organizm. Witamina E wzmacnia działanie kwasów omega-3, uelastycznia naczynia krwionośne, a także poprawia krążenie krwi. Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Witamina A zapobiega kurzej ślepocie, poprawia stan naszej skóry oraz wzmacnia odporność organizmu. Z kolei witamina K wpływa na krzepnięcie krwi, odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej organizmu, a także chroni go przed grzybami, bakteriami oraz zapaleniami.

Wśród składników mineralnych, które znajdują się w oleju konopnym można wymienić wapń, cynk, fosfor oraz magnez. Wapń jak wiadomo wzmacnia nasze kości i zęby. Cynk poprawia wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Fosfor odpowiada za mineralizację zębów i kości, a także ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Ostatni z pierwiastków, czyli magnez jest niezbędny dla osób, które mają problemy z bolesnymi skurczami, a także z pamięcią i koncentracją. Ponadto pomaga on dostarczać energię do tkanek i działa uspokajająco.

W oleju konopnym znajduje się także chlorofil, który nadaje tej substancji lekko zielony kolor. To właśnie ten związek chroni nas przed wolnymi rodnikami, które sieją spustoszenie w naszym organizmie. Blokuje on przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.

To oczywiście nie wszystkie właściwości oleju konopnego. Połączenie wszystkich składników sprawia, że olej konopny działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Wpływa on na zmniejszenie stężenia lipidów w naszej krwi, co chroni nas przed miażdżycą. Ponadto usprawnia przepływ krwi, zapobiega zatorom i hamuje sklejanie się krwinek, które często prowadzi do powstawania zakrzepów oraz czopów zatykających naczynia krwionośne.

Olej konopny działa również przeciwbólowo m. in. za sprawą wspomnianej witaminy K. Łagodzi stany zapalne, bóle stawów, obrzęki mięśni, a także wpływa na szybszą regenerację błon śluzowych i skóry.

Olej konopny – zastosowanie

Olej konopny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Jeśli chodzi o jego upiększające działanie, możemy bez obaw stosować go bezpośrednio na skórę, ponieważ łatwo się rozprowadza, szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Warto go stosować przy ekstremalnych temperaturach lub silnym wietrze, ponieważ wzmacnia on naturalną odporność skóry na czynniki zewnętrzne. Jego zadaniem jest również zapewnienie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Olej uelastycznia cerę, regeneruje ją, głęboko odżywia i przeciwdziała zmarszczkom. Poza tym poprawia koloryt skóry oraz rozjaśnia ją i nadaje jej promienny blask. Olej można stosować w przypadku łuszczycy, egzemy czy łojotoku. Wspomaga on także leczenie trądziku, a także, co może wydawać nam się nieco sprzeczne, sprawia, że cera tłusta i mieszana staje się bardziej matowa.

Oczywiście nie możemy również pominąć ważnej roli, którą olej konopny odgrywa w kuchni. Z pewnością znajdzie się niejeden wielbiciel nieco orzechowego i łagodnego smaku, którym wyróżnia się ten właśnie olej. Możemy go stosować podobnie jak inne oleje roślinne. Pamiętajmy jednak, że zachowuje on swoje właściwości jedynie na zimno, dlatego nie powinno się go stosować do pieczenie czy smażenia. Z tego też powodu olej konopny tłoczony jest właśnie na zimno i spożywa się go w formie nierafinowanej. Charakterystyczny smak i aromat oleju sprawdzi się w wielu sałatkach, pastach (np. pesto z ziół) oraz sosach. Idealnie komponuje się z warzywami, a nawet pieczywem. Dawniej, gdy olej konopny był w Polsce praktycznie w każdym domu, smarowało się nim kanapki. Warto już dzisiaj wprowadzić go do swojej diety. Zapewniamy, że wyjdzie Wam to na dobre!

facebook