Olej kukurydziany- właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka nie tylko na skórę
Olej z wiesiołka nie tylko na skórę
14 grudnia 2017
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron
22 grudnia 2017
Olej kukurydziany- właściwości i zastosowanie

Olej kukurydziany

Kukurydza ma szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Jemy ją w postaci całych kolb, ziaren z puszki czy jako płatki do mleka. Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można jeszcze zrobić z kukurydzy. Z warzywa tego produkowany jest między innymi tłuszcz, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest to olej kukurydziany, który powstaje w procesie tłoczenia na zimno zarodków kukurydzy. Podobnie jak inne tłuszcze roślinne, zawiera on wiele cennych dla naszego organizmu składników. Ma on intensywny pomarańczowy kolor (gdy olej kukurydziany jest dodatkowo rafinowany, kolor jest złoto żółty). Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dressingów. Po otwarciu przechowujemy go 3-4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu, w butelce z ciemnego szkła.

Właściwości oleju kukurydzianego

Olej kukurydziany jest produktem spożywczym, który jest korzystny dla wielu układów organizmu ludzkiego. Przykładowo, regularne stosowanie tego oleju jest w stanie poprawić procesy metaboliczne organizmu, usprawnić aktywność jelit, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Ponadto, jest to dobry środek żółciopędny. Olej kukurydziany w sporej części składa się z NNKT (Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). W jego składzie wyróżnić możemy kwas olejowy (około 20-30%) i kwas linolowy (45-70%). Ponadto w oleju kukurydzianym znajdziemy również spore ilości witaminy E, K oraz kwasu palmitynowego. Kwas linolowy jest między innymi odpowiedzialny za krzepnięcie krwi. Bardzo przydatny na co dzień jest on dla osób cierpiących na migreny, astmę czy katar sienny. Zarówno witamina E, jak i kwasy omega-6 chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą i nowotworami. Obniżają one też poziom złego cholesterolu we krwi oraz łagodzą i regenerują uszkodzone błony komórkowe. Witamina E, zwana witaminą młodości hamuje też proces starzenia się organizmu.

Cenne fitosterole

Olej kukurydziany jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Ogromnym atutem składu oleju kukurydzianego są fitosterole, których olej kukurydziany posiada bardzo dużo. Dzięki temu bogactwu olej kukurydziany jest też stosowany w medycynie – przede wszystkim jako naturalny specyfik wspomagający walkę z przerostem gruczołu krokowego. Fitosterole stanowią bardzo ważną grupę związków występujących w oleju kukurydzianym zimno tłoczonym mające istotne znaczenie dla zdrowia ludzi. Fitosterole mogą skutecznie obniżać zawartość cholesterolu we krwi, a tym samym wpływać na ograniczanie występowania niedokrwiennej choroby serca. Olej ten zalecany jest w codziennej diecie osób z atopowym zapaleniem skóry i przy łuszczycy. Witamina K zawarta w oleju kukurydzianym ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto, olej ten ma dobre właściwości tonizujące. Codzienne używanie tego oleju jest bardzo przydatne, zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Zastosowanie oleju z kiełków kukurydzy w kuchni

Olej kukurydziany tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia (maksymalna temperatura obróbki to ok. 90 stopni Celsjusza), jednak znakomicie komponuje się z sałatkami, sosami do kanapek. Od wielu lat stosowany jest z dużą skutecznością w kosmetyce – jego właściwości odżywcze oraz łagodzące zostały docenione przez niejednego specjalistę w dziedzinie kosmetologii. Olej kukurydziany jest polecany jako substytut innych tłuszczy do sałatek i innych dań nie wymagających smażenia – to doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy troszczą się o dobrą kondycję oraz sprawne układy mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany to prawdziwy dar natury zamknięty w butelce! Po podgrzaniu olej kukurydziany nie pali się i nie wydziela substancji rakotwórczych. Ponadto, ten olej jest stosowany do wytwarzania zdrowej żywności i żywności dla dzieci, ponieważ ma dużą ilość składników odżywczych i jest łatwo przyswajalny przez organizm.

W kosmetologii

Olej kukurydziany poprawia włosy i skórę. Jeśli chcesz, aby Twoje włosy są bardziej zdrowe i silne należy podgrzać olej kukurydziany i wcierać go we włosy i skórę głowy. Następnie trzeba zanurzyć ręcznik w gorącej wodzie i owinąć nim głowę. Procedurę tę należy wykonać kilka razy. Włosy po zakończonym olejowaniu najlepiej umyć mydłem neutralnym. Rytuał ten nie tylko sprawi, że włosy bardziej zdrowe i silne, ale również eliminuje łupież. Równolegle z tą procedurą, wskazane jest, aby dodać olej kukurydziany w różnych dań w ciągu dnia. Skład oleju kukurydzianego witamin A, E, F, nienasyconego kwasu tłuszczowego. Lecytyna i kwas linolowy, substancje te są powszechnie stosowane w kosmetykach, ponieważ pozwala na przywrócenie funkcji barierowej skóry. Olej kukurydziany ma właściwości przeciwutleniające, a ponadto odżywia i zmiękcza skórę, poprawia cery, przywraca funkcję ochronną skóry. Olej z kiełków kukurydzy jest wysoka wartość odżywcza, może być używany do suchej, podrażnionej i szorstkiej starzenia się skóry.

Skład oleju kukurydzianego zawiera dużą ilość witaminy A, co sprzyja regeneracji skóry. Warto zauważyć istotny czynnik, olej kukurydziany jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. Olej kukurydziany jest bardzo przydatne, aby wytrzeć skórę z plam pigmentacyjnych. Przecierać czystą potrzebę regularnego. To bardzo ważne, po przetarciu skóry dokonać kompresji mokrej sody (kompresji powinna być gorąca). Zakończyć procedurę stosując maskę (maska może być stosowane do warzyw, a raczej jego sok lub pulpa).

Olej kukurydziany

Kukurydza ma szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Jemy ją w postaci całych kolb, ziaren z puszki czy jako płatki do mleka. Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można jeszcze zrobić z kukurydzy. Z warzywa tego produkowany jest między innymi tłuszcz, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest to olej kukurydziany, który powstaje w procesie tłoczenia na zimno zarodków kukurydzy. Podobnie jak inne tłuszcze roślinne, zawiera on wiele cennych dla naszego organizmu składników. Ma on intensywny pomarańczowy kolor (gdy olej kukurydziany jest dodatkowo rafinowany, kolor jest złoto żółty). Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dressingów. Po otwarciu przechowujemy go 3-4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu, w butelce z ciemnego szkła.

Właściwości oleju kukurydzianego

Olej kukurydziany jest produktem spożywczym, który jest korzystny dla wielu układów organizmu ludzkiego. Przykładowo, regularne stosowanie tego oleju jest w stanie poprawić procesy metaboliczne organizmu, usprawnić aktywność jelit, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Ponadto, jest to dobry środek żółciopędny. Olej kukurydziany w sporej części składa się z NNKT (Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). W jego składzie wyróżnić możemy kwas olejowy (około 20-30%) i kwas linolowy (45-70%). Ponadto w oleju kukurydzianym znajdziemy również spore ilości witaminy E, K oraz kwasu palmitynowego. Kwas linolowy jest między innymi odpowiedzialny za krzepnięcie krwi. Bardzo przydatny na co dzień jest on dla osób cierpiących na migreny, astmę czy katar sienny. Zarówno witamina E, jak i kwasy omega-6 chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą i nowotworami. Obniżają one też poziom złego cholesterolu we krwi oraz łagodzą i regenerują uszkodzone błony komórkowe. Witamina E, zwana witaminą młodości hamuje też proces starzenia się organizmu.

Olej Kukurydziany

Olej z kiełków kukurydzy.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Cenne fitosterole

Olej kukurydziany jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Ogromnym atutem składu oleju kukurydzianego są fitosterole, których olej kukurydziany posiada bardzo dużo. Dzięki temu bogactwu olej kukurydziany jest też stosowany w medycynie – przede wszystkim jako naturalny specyfik wspomagający walkę z przerostem gruczołu krokowego. Fitosterole stanowią bardzo ważną grupę związków występujących w oleju kukurydzianym zimno tłoczonym mające istotne znaczenie dla zdrowia ludzi. Fitosterole mogą skutecznie obniżać zawartość cholesterolu we krwi, a tym samym wpływać na ograniczanie występowania niedokrwiennej choroby serca. Olej ten zalecany jest w codziennej diecie osób z atopowym zapaleniem skóry i przy łuszczycy. Witamina K zawarta w oleju kukurydzianym ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto, olej ten ma dobre właściwości tonizujące. Codzienne używanie tego oleju jest bardzo przydatne, zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Zastosowanie oleju z kiełków kukurydzy w kuchni

Olej kukurydziany tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia (maksymalna temperatura obróbki to ok. 90 stopni Celsjusza), jednak znakomicie komponuje się z sałatkami, sosami do kanapek. Od wielu lat stosowany jest z dużą skutecznością w kosmetyce – jego właściwości odżywcze oraz łagodzące zostały docenione przez niejednego specjalistę w dziedzinie kosmetologii. Olej kukurydziany jest polecany jako substytut innych tłuszczy do sałatek i innych dań nie wymagających smażenia – to doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy troszczą się o dobrą kondycję oraz sprawne układy mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany to prawdziwy dar natury zamknięty w butelce! Po podgrzaniu olej kukurydziany nie pali się i nie wydziela substancji rakotwórczych. Ponadto, ten olej jest stosowany do wytwarzania zdrowej żywności i żywności dla dzieci, ponieważ ma dużą ilość składników odżywczych i jest łatwo przyswajalny przez organizm.

W kosmetologii

Olej kukurydziany poprawia włosy i skórę. Jeśli chcesz, aby Twoje włosy są bardziej zdrowe i silne należy podgrzać olej kukurydziany i wcierać go we włosy i skórę głowy. Następnie trzeba zanurzyć ręcznik w gorącej wodzie i owinąć nim głowę. Procedurę tę należy wykonać kilka razy. Włosy po zakończonym olejowaniu najlepiej umyć mydłem neutralnym. Rytuał ten nie tylko sprawi, że włosy bardziej zdrowe i silne, ale również eliminuje łupież. Równolegle z tą procedurą, wskazane jest, aby dodać olej kukurydziany w różnych dań w ciągu dnia. Skład oleju kukurydzianego witamin A, E, F, nienasyconego kwasu tłuszczowego. Lecytyna i kwas linolowy, substancje te są powszechnie stosowane w kosmetykach, ponieważ pozwala na przywrócenie funkcji barierowej skóry. Olej kukurydziany ma właściwości przeciwutleniające, a ponadto odżywia i zmiękcza skórę, poprawia cery, przywraca funkcję ochronną skóry. Olej z kiełków kukurydzy jest wysoka wartość odżywcza, może być używany do suchej, podrażnionej i szorstkiej starzenia się skóry.

Skład oleju kukurydzianego zawiera dużą ilość witaminy A, co sprzyja regeneracji skóry. Warto zauważyć istotny czynnik, olej kukurydziany jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. Olej kukurydziany jest bardzo przydatne, aby wytrzeć skórę z plam pigmentacyjnych. Przecierać czystą potrzebę regularnego. To bardzo ważne, po przetarciu skóry dokonać kompresji mokrej sody (kompresji powinna być gorąca). Zakończyć procedurę stosując maskę (maska może być stosowane do warzyw, a raczej jego sok lub pulpa).

facebook