Olej lniany i jego cudowne właściwości

Jeżyna- działanie i zastosowanie
Jeżyna- działanie i zastosowanie
9 października 2017
Olej sojowy- najpopularniejszy olej na świecie
Olej sojowy- najpopularniejszy olej na świecie
13 października 2017
Olej lniany i jego cudowne właściwości

Olej lniany

Olej lniany wyciskany jest ze świeżych nasion lnu. Ma złoty kolor i delikatny ziołowy aromat. Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w starożytności. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Stosowany był przez Greków i Rzymian, gdzie kobiety używały go do pielęgnacji skóry i włosów, a mężczyźni cenili jego właściwości wzmacniające. Praojciec medycyny – Hipokrates – polecał ich stosowanie na bóle podbrzusza i zapalenia błon śluzowych. Warto wzbogacić swoją dietę w zdrowy produkt z lnu – olej lniany. Obecnie również nie powinniśmy o nim zapominać. Szczególnie, że jest kopalnią cennych nienasyconych kwasów w optymalnych proporcjach. Kwasy tłuszczowe Omega-3 stanowią 60%, Omega-6 i Omega-9 razem 30%, a jedynie pozostałe 10 % stanowią tłuszcze nasycone.

Lignany

Zdrowotne i lecznicze właściwości tego oleju są wynikiem zawartych w nim bioaktywnych związków takich jak lignany i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Lignany są jednym z rodzajów fitoestrogenów, są więc naturalnymi roślinnymi związkami podobnymi w budowie chemicznej i działaniu do estrogenów (żeńskich hormonów). Potrafią skutecznie naśladować i zastępować hormony ludzkie, hamować ich nadmierną aktywność w naszym organizmie, są jednocześnie silnymi antyoksydantami.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Bogata zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma niebagatelne znaczenie. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, przez co muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Są one niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, a zwłaszcza cholesterolu. Obniżają jednocześnie jego ogólny poziom. Szczególnie pozytywnie na metabolizm cholesterolu HDL wpływają kwasy z rodziny omega-3. Powodują wzrost poziomu jego podtypu HDL2, uznawanego przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała, a ponadto biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Służą do syntezy substancji biologicznie czynnych regulujących ciśnienie tętnicze krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych. Ich niedobór może skutkować upośledzeniem czynności wielu organów wewnętrznych oraz zwiększoną podatnością na infekcje i zmiany skórne takie jak: łuszczenie się, odbarwienia czy nadmierne wysuszenie. Brak odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do bezpłodności.

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany tłoczony na zimno w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni C jest całkowicie naturalnym tłuszczem. Nierafinowany, bez chemicznych dodatków oraz konserwantów, posiada wszystkie wartości odżywcze. Dlatego olej tłoczony na zimno idealnie nadaje się jako element diety, wspomaga odchudzanie. Ma zastosowanie także jako naturalny kosmetyk na skórę, twarz czy włosy.

Ponadto:

– zawiera cenne kwasy Omega-3, które są budulcem komórek organizmu i tkanki mózgowej,
– wspomaga leczenie depresji,
– obniża „zły cholesterol”,
– chroni przed nadciśnieniem i chorobami serca,
– przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca,
– wspomaga trawienie i przemianę materii,
– zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych (profilaktyka chorób jelit),
– pomaga w leczeniu drętwienia i drżenia kończyn,
– wspomaga leczenie choroby Alzheimera, Parkinson i stwardnienia rozsianego,
– ze względu na silne antyoksydanty pomocny jest w zapobieganiu chorób nowotworowych, zwłaszcza rakowi piersi i prostaty,
– polecany na odchudzanie – wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
– wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby,
– reguluje równowagę hormonalną,
– odżywczo wpływa na skórę: nawilża ją, nadaje jej elastyczność,
– idealny na twarz – zapobiega powstawaniu trądziku, egzemy i łuszczycy,
– wzmacnia paznokcie,
– doskonały na włosy – zapobiega przesuszaniu.

Olej lniany

Olej z nasion lnu.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Jak przechowywać olej lniany?

Olej lniany powinno przechowywać się w chłodzie, najlepiej w lodówce, z daleka od promieni słonecznych, pod wpływem których bardzo gwałtownie utleniają się kwasy omega-3. Po otwarciu należy go przechowywać wyłącznie w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania od 4 do 10°C. Maksymalny okres przechowywania w takich warunkach to 3 miesiące.

Dlaczego olej lniany trzeba spożywać wyłącznie na zimno?

Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno ponieważ pod wypływem temperatury traci on cenne kwasy omega-3. Oleju nie można także poddawać obróbce termicznej tj. podgrzewać, gotować, smażyć ponieważ posiada on bardzo niską wytrzymałość termiczną, ulega on utlenianiu, traci swoje cenne właściwości a nawet staje się toksyczny.

Dawkowanie oleju lnianego

Dawkowanie ustala się indywidualnie, w zależności od potrzeb organizmu. Jednak przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać od 2 do 6 łyżek oleju lnianego dziennie. Trzeba jednak pamiętać, że olej lniany nie nadaje się do smażenia, ponieważ podczas obróbki termicznej znikają wszystkie jego właściwości. Dlatego podana dzienna dawka oleju powinna być spożywana na zimno. Zapotrzebowanie na kwasy OMEGA-3 u dzieci i młodzieży jest większe niż u dorosłego. Zwiększenie dziennej dawki oleju nie powoduje tycia, gdyż jest naturalnym, niemodyfikowanym składnikiem.

facebook