Olej lniany – zdrowotne i lecznicze właściwości lnu

Żurawina – właściwości zdrowotne i odchudzające
Żurawina – właściwości zdrowotne i odchudzające
25 kwietnia 2017
Skrzyp polny – właściwości i zastosowanie
Skrzyp polny – właściwości i zastosowanie
25 kwietnia 2017
Olej lniany – zdrowotne i lecznicze właściwości lnu

Wydawałoby się, że olej lniany, podobnie jak inne cudowne specyfiki z dotąd przez nikogo nie używanych roślin, to jedynie współczesny chwyt marketingowy. Mało jednak osób zdaje sobie sprawę, że był on już stosowany w czasach starożytnych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jego cenne działanie dostrzegł już legendarny Hipokrates. Przy jakich dolegliwościach warto stosować ten składnik?

Olej lniany – z czego powstaje?

Do produkcji tego oleju wykorzystywany jest oczywiście len, a konkretnie jego nasiona, czyli siemię lniane. Olej tłoczony jest na zimno. Jego najlepszą jakość otrzymujemy przy niższej temperaturze tłoczenia. Optymalna temperatura to maksymalnie 10 stopni Celsjusza. Niełatwo jest kupić produkt wysokiej jakości. Przy jego wyborze musimy pamiętać przede wszystkim o tym, że powinien być przechowywany w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach, by najważniejsze składniki nie zostały utlenione. Z tego też powodu zdecydowanie odradza się kupno oleju w supermarketach, gdzie nie ma on zapewnionych odpowiednich warunków do przechowywania.

Warto zauważyć, że 100 g oleju lnianego dostarcza nam aż 74 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także kwasy jednonienasycone i witaminę E.

Olej lniany – właściwości

Każdy, kto kiedykolwiek pogłębiał swoją wiedzę na temat oleju lnianego wie, że jest on jednym z najbogatszych źródeł kwasów Omega-3. Odgrywają one znaczącą rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym oraz zapalnym. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego też powodu powinniśmy dostarczać je w naszej diecie. Aby lipidy we krwi, a także cholesterol, były prawidłowo transportowane, potrzeba nam tych właśnie kwasów. Jednocześnie ich dodatkową zaletą jest obniżanie poziomu “złego” cholesterolu LDL. I tutaj wysuwają się na pierwsze miejsce kwasy Omega-3. To właśnie one działają pozytywnie na metabolizm cholesterolu HDL – podnoszą poziom jego podtypu HDL2, tym samym zapobiegając miażdżycy.

Warto również wspomnieć, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony wszystkich komórek naszego organizmu. Biorą także udział w syntezie substancji biologicznie czynnych, które regulują ciśnienie tętnicze krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

Ale to nie jedyne zalety nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywają one także istotną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, układu oddechowego, nerek oraz narządów rozrodczych. Niedobory kwasów mogą wiązać się z nieprawidłowym działaniem wielu organów wewnętrznych. Ponadto jesteśmy wówczas bardziej podatni na infekcje i zmiany skórne. Niedobór może także prowadzić do bezpłodności. Z kolei regularne stosowanie oleju lnianego reguluje proporcje hormonów w organizmie kobiet i łagodzi objawy menopauzy. Za to u mężczyzn olej może być stosowany przy wspomaganiu leczenia przerostu prostaty. Z kolei jego działanie przeciwzapalne pomaga nam w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych jelit i zgagi.

Po olej lniany powinien sięgnąć każdy, komu zależy na młodym wyglądzie. Nie od dziś wiadomo, że produkt ten jest bogaty w witaminę E, która nazywana jest właśnie witaminą młodości. Działa ona pozytywnie nie tylko na skórę, ale ogólnie na urodę. Ma właściwości przeciwzmarszczkowe i opóźnia starzenie się skóry, a także poprawia jej sprężystość, jednocześnie ujędrniając ją i wygładzając. Warto również wiedzieć, że jej cenną funkcją jest zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Ogranicza ona także odkładanie się blaszek miażdżycowych i wpływa na spadek poziomu cholesterolu we krwi. W związku z tym przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy E może nas uchronić przez chorobą wieńcową, a także zawałem mięśnia sercowego, co potwierdzają badania amerykańskich naukowców.

Jak już wspomnieliśmy, niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może powodować zmiany skórne. Z kolei spożywanie, a także wykorzystywanie oleju do maseczek z glinki, pomaga nam skutecznie zwalczać trądzik. Jak? Olej działa przeciwzapalnie i sprzyja gojeniu się stanów zapalnych skóry. Co ciekawe, mimo tego, że produkt ten jest tłusty, zmniejsza przetłuszczanie się skóry. No i poza działaniem antytrądzikowym, przy okazji wygładzi i nawilży naszą skórę.

Pamiętacie o witaminie E? Jest ona skutecznym antyoksydantem, a co za tym idzie, zwalcza wolne rodniki. Tym samym chroni nas przed nowotworami piersi lub prostaty.

No i na dokładkę mamy coś dla osób, które pragną się odchudzić. Dodatek oleju lnianego może skutecznie wspomóc nasze wysiłki. Dlaczego? Olej lniany przyspiesza metabolizm, oczyszcza wątrobę, a także pobudza do pracy drogi żółciowe. Ponadto wpływa na pracę jelit, pobudza ich perystaltykę i pomaga usunąć z organizmu zalegające masy kałowe. Jeśli chcecie zrzucić parę kilo, warto sięgnąć po ten składnik.

Olej lniany – zastosowanie

Oczywiście tradycyjnie olej lniany wykorzystywany jest w kuchni. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy stosować go do smażenia. Obecne w nim kwasy wielonienasycone w wysokich temperaturach ulegają niekorzystnym przemianom. W ich wyniku powstają niebezpieczne dla zdrowia związki. Jeśli chcemy spożywać olej lniany, to tylko na zimno. A do czego? Oczywiście jak najbardziej do sałatek, sosów, gotowanych warzyw czy innych potraw. Dzięki temu, że usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu, polecany jest dla osób dbających o sylwetkę.

Ponadto może być stosowany również zewnętrznie przy chorobach skóry oraz wypadaniu włosów. Jego dobroczynne właściwości mają wpływ na regenerację naskórka oraz skóry właściwej. Możemy z jego pomocą leczyć odleżyny, owrzodzenia oraz czyraki.

No dobrze, ale jaki olej wybrać, by zachował wszystkie właściwości? Jak już wspomnieliśmy, przede wszystkim powinien być przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Kolejnym ważnym wymogiem jest przynajmniej 50-procentowa zawartość kwasu tłuszczowego Omega-3. Olej wysokolinolenowy musi być także tłoczony na zimno, z niemodyfikowanych nasion. Nie powinien zawierać sztucznych składników i stać na półce sklepowej dłużej niż 3 miesiące.

facebook