To drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem. Wykorzystuje się go nie tylko w celach spożywczych, lecz także w kosmetyce (np. do olejowania włosów) i medycynie naturalnej (np. do płukania ust olejem). Tak jak większość olejów, możemy kupić go w formie rafinowanej i nie rafinowanej. Głównymi jego producentami na świecie są Rosja, Ukraina i Argentyna, jednak wytwarza się go w bardzo wielu krajach, również w Polsce
Olej słonecznikowy jest bogatym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu palmitynowego, kwasu stearynowego, oraz kwasu oleinowego i kwasu linolowego. Ich wspólne zestawienie i dostarczenie organizmowi zapewnia utrzymanie równowagi zdrowotnej i przyczynia się do utrzymania lepszej kondycji. Olej ten oprócz kwasów tłuszczowych zawiera także wiele innych cennych substancji aktywnych, m.in. takich jak witamina E, które wykazują działanie przeciwutleniające i mogą zapobiegać powstawaniu wielu groźnych chorób.
Tak jak pestki słonecznika, olej słonecznikowy jest jednym z najlepszych źródeł fitosteroli (325 mg/100 g). Wieloletnie badania dowodzą, że dieta bogata w te związki obniża poziom cholesterolu. Codzienne spożywanie fitosteroli zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Należy jednak pamiętać, że fitosterole mają pozytywny wpływ na zdrowie, gdy są spożywane w dawce nie większej niż 3 g dziennie.
Olej słonecznikowy posiada bardzo dobry bilans kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasu linolowego omega-6. Jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto również zauważyć, że olej słonecznikowy nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, co może przyczyniać się do obniżania całkowitego poziomu cholesterolu w organizmie. Włączając olej słonecznikowy do regularnej diety stajemy się mniej narażeni na rozwój wielu chorób, takich jak miażdżyca, zwężenie tętnic, podniesione ciśnienie tętnicze krwi i tym samym obniżamy ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Stosowany w umiarze olej słonecznikowy przyczynia się do poprawy kondycji serca i pozwala zwiększyć szansę na uniknięcie wielu problemów zdrowotnych.
Bogaty w witaminę E olej słonecznikowy pozwala wzmocnić ochronę antyoksydacyjną organizmu i podnosi zdolności regeneracyjne skóry. Dobrze przyswajalna witamina E pozwala lepiej zabezpieczać skórę przed szkodliwym działaniem słońca, a także zapobiegać przedwczesnym oznakom starzenia. Olej słonecznikowy pozwala skutecznie wpływać na poprawę kondycji i wyglądu skóry, głównie dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, neutralizujących niszczące działanie wolnych rodników. Przyczyniać się może również do szybszego gojenia ran oraz redukcji blizn i rozstępów.
Znaczna zawartość kwasów tłuszczowych w oleju słonecznikowym wiąże się ze znaczącym potencjałem energetycznym tego składnika diety. Warto wiedzieć, że tłuszcze nienasycone dają zwykle uczucie zwiększonej energii i lepszego samopoczucia. Z tego powodu olej słonecznikowy, w niewielkich ilościach podwyższa zdolność organizmu do wzmożonego wysiłku oraz podnosi efektywność pracy.
Olej z nasion słonecznika.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.
Dzięki temu, że olej słonecznikowy jest bardzo bogaty w naturalne przeciwutleniacze i inne cenne substancje aktywne, podnosi on skuteczność ochrony onkologicznej organizmu. Zawarta w nim witamina E, która występuje w odmianie tokoferolu, pozwala zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za mutacje rakowe komórek. W największym stopniu olej słonecznikowy wpływa na zwiększenie odporności układu trawiennego, w szczególności przed nowotworem jelita grubego.
Olej słonecznikowy bardzo dobrze wpływa na łagodzenie stanów zapalnych układu oddechowego i astmy. Zmniejsza on siłę kaszlu oraz obrzęki, dzięki bogatej zawartości kwasów tłuszczowych oraz witamin. Pozwala on również zredukować stany zapalne stawów, dzięki czemu może stanowić naturalny środek wspomagający leczenie chorób reumatycznych.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, oprócz wzmożonej ochrony przeciwrakowej, podnosi również efektywność działania systemu odpornościowego organizmu. Dzięki temu olej słonecznikowy hamuje rozwój wszelkich infekcji i stanów chorobowych. Doskonale chroni skórę ciała, wzmacniając jej strukturę oraz utrudniając rozwój wirusów i bakterii. Polecany jest również do pielęgnacji niemowląt, gdyż zmniejsza ryzyko zakażeń i podrażnień. Może być stosowany praktycznie do wszystkich typów skóry i nie powoduje uczuleń.
Temperatura, w której olej słonecznikowy zaczyna się rozkładać na szkodliwe związki, jest niska i wynosi 100 st. C (specjaliści określają to jako niski punkt dymienia). Do tej grupy olejów zalicza się także olej sojowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron, olej sezamowy, olej z pestek dyni.