Olej z orzechów włoskich

Olej z nasion słoencznika
Olej z nasion słoencznika
10 listopada 2017
Olej sezamowy
Olej sezamowy
21 listopada 2017
Olej z orzechów włoskich

Wykwintny i luksusowy

Olej z orzechów włoskich uznaje się za luksusowy i wykwintny. To jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców orzechów. Ma przyjemny orzechowy smak i aromat, ponadto wyczuwa się w nim delikatną nutkę karmelu.

Poziom trójglicerydów i cholesterolu

Olej z orzechów włoskich to przede wszystkim bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wśród nich znajdują się kwasy: linolowy, oleinowy i alfa–linolowy. Kwasy tłuszczowe są niezbędne, by utrzymać skórę w odpowiedniej kondycji. To jednak nie wszystkie skarby oleju z orzechów włoskich. Specyfik ten obfituje w witaminy, m.in. witaminę E, A, K i witaminy z grupy B. W jego składzie znajduje się również biotyna (witamina H). W wyniku badań ustalono, że zastosowanie oleju z orzechów włoskich pozwoliło zmniejszyć poziom trójglicerydów (TG) we krwi aż o 33%, co należy uznać za bardzo znaczącą poprawę. Można korzystać z jego dobrodziejstw również poprzez regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich w zimnych daniach. Należy bowiem pamiętać, że gdy będzie on podgrzewany, straci wiele ze swojej wartości odżywczej oraz wspaniałej mocy antyoksydacyjnej. Olej z orzechów włoskiego pomaga również pozbyć się nadmiaru cholesterolu.

Układ pokarmowy

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia także, że olej z orzechów włoskich skutecznie obniża poziom trójglicerydów we krwi, co pozytywnie działa na układ krążenia. Z jego właściwości prozdrowotnych skorzysta też wątroba. Organiczny olej z orzechów włoskich może skutecznie pomagać stłuszczonej wątrobie, zatrzymując w niej lipidy. Akumulacja tłuszczu w komórkach wątroby pozwala ją odciążyć, jednak nie powinna być zbyt duża. Ludzie zmagający się z poważną chorobą, jaką niewątpliwie jest zapalenie wątroby, powinni jednak unikać stosowania oleju wewnętrznie. Szczególnie, kiedy wątroba jest słaba i ma wyraźne problemy z przetwarzaniem substancji odżywczych z pożywienia. Stosowanie oleju z orzechów włoskich przynosi wiele korzyści osobom z problemami ze strony układu trawiennego. Działa bowiem przeczyszczająco, usprawnia pracę jelit i dobrze wpływa na trawienie. Zapobiega zaparciom, a zatem w pewnym stopniu wpisuje się w profilaktykę raka jelita grubego.

W służbie pięknu

Po oleje te sięgać powinny osoby będące na diecie odchudzającej, jak również te, które dla zachowania nienagannej sylwetki staranie dobierają składniki swojej diety. Regularne spożywanie oleju z orzechów włoskich działa wyszczuplająco, wykazując działanie podobne do właściwości zielonej herbaty. Stosowany zaś zewnętrznie, nawilża naskórek i zabezpiecza go przed wysychaniem. Odbudowuje przy tym naturalną barierę ochronną skóry. Poleca się go osobom zmagającym się z łuszczycą i problemem suchej skóry. Olej z orzechów włoskich wykorzystują również salony masażu. Produkt ten szybko się wchłania, a przy tym zachwyca wyjątkowym zapachem. Poleca się także stosowanie oleju z orzechów włoskich bezpośrednio na włosy. Zabieg ten ma na celu ich regenerację, odżywienie i uzyskanie naturalnego połysku. Obecny w oleju kwas tłuszczowy omega-6 wspomaga wzrost włosów.

Dla smaku i aromatu dań

Olej z orzechów włoskich to produkt, jaki obowiązkowo znaleźć się musi w zasięgu ręki najlepszych szefów kuchni, zwłaszcza tych, którzy specjalizują się we francuskiej, włoskiej lub orientalnej sztuce kulinarnej. Dodaje się go do sałatek i sosów, jak również potraw, którym chce się nadać bardziej wyrazisty smak (ryżu, makaronu). Nie nadaje się do smażenia, bo pod wpływem wysokich temperatur traci swoje właściwości prozdrowotne i gorzknieje. Spożycie oleju w diecie pomaga radzić sobie lepiej ze stresem, a także pozwala w naturalny sposób poprawić zdolności umysłowe. Można go dodawać do bardzo wielu potraw doskonale wzbogacając ich smak, aromat oraz właściwości odżywcze. Naturalny olej orzechowy jest stosowany w dość wielu recepturach, pochodzących głównie z obszaru Morza Śródziemnego oraz Azji Środkowej. Często znajduje zastosowanie w wyrobach cukierniczych, a także jako cenny dodatek do sosów sałatkowych lub jako aromat do chleba domowej roboty.

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Działanie

Antynowotworowe – olej z orzechów włoskich posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Przeciwzapalne – zawarte oleju w orzechów włoskich kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują doskonałe właściwości łagodzące i ograniczające rozwój stanów zapalnych.
Antybakteryjne – zawarte w oleju składniki czynne nie pozwalają na rozwój wielu szczepów bakterii.
Antyseptyczne – bezpośrednie zastosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji ran.
Przeciwstarzeniowe – dostarcza cennych wartości odżywczych i antyoksydacyjnych spowalniających procesy starzenia.
Antygrzybiczne – olej z orzechów włoskich zapewnia silną ochron przeciwgrzybiczą, szczególnie skuteczną wobec szczepu Candida.
Wyszczuplające – regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich jako dodatku do diety pozwala stymulować utratę wagi, podobnie do zielonej herbaty.
Przeczyszczające – stosowany doustnie pomaga w regularnym i sprawnym opróżnianiu jelit.
Przeciwbólowe – zastosowanie podczas masażu traktowany jest jako naturalny środek przeciwbólowy.
Przeciw cholesterolowe – wyraźnie zmniejsza ryzyko rozwoju wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi.
Regeneracyjne – doskonale wspiera regenerację komórek skóry oraz odbudowuje jej naturalną barierę ochroną.
Zmiękczające – jako dodatek do kosmetyków naturalnych bardzo dobrze nawilża skórę i zabezpiecza przed wysychaniem.
Przeciwutleniające – neutralizuje działanie wolnych rodników zanim spowodują one uszkodzenie DNA i mitochondriów.
Rozcieńczające – skutecznie usuwa farbę z pędzli, często lepiej niż jakikolwiek inny środek.

facebook