Olej z pestek winogron

Olej kukurydziany- właściwości i zastosowanie
Olej kukurydziany- właściwości i zastosowanie
19 grudnia 2017
Olej arachidowy- zdrowy tłuszcz z fistaszków
Olej arachidowy- zdrowy tłuszcz z fistaszków
3 stycznia 2018
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron posiada łagodny, prawie niewyczuwalny smak i aromat. Jednak to nie jedyne jego zalety. Ze względu na właściwości, z pewnością docenią go chociażby osoby, poszukujące naturalnych i zdrowych dodatków dopotraw czy kosmetyków.

Pozyskiwanie

Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera Oil, Grapeseed Oil) nie cieszący się jeszcze zbyt dużą popularnością, choć był on tłoczony już w starożytności. Na szczęście naukowcy zainteresowali się jego właściwościami i dowiedli, iż ten produkt idealnie sprawdzi się w naszej kuchni. Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Olej z pestek winogron ma jasnożółtą barwę, jest przezroczysty, nie zawiera osadów. Ma bardzo łagodny smak, jest praktycznie bezsmakowy i bezzapachowy. Kaloryczność oleju z pestek winogron jest bardzo podobna do innych olejów roślinnych – 100 g dostarcza 880 kcal. Posiada bardzo wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych (powyżej 90%), jest bogatym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości i będąca bardzo silnym przeciwutleniaczem (do 120 mg/100 g). Ponadto zawiera również flawonoidy, witaminy A i B6, resweratrol (przeciwutleniacz zapobiegający zlepianiu się płytek krwi i podnoszący poziom tzw. „dobrego” cholesterolu HDL), minerały i lecytynę (wspomaga pracę mózgu). Olej z pestek winogron zawiera dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Poprawia również pracę serca i obniża poziom cholesterolu. Zawiera także witaminę K (uszczelniającą naczynia krwionośne) oraz kwas linolowy (zapobiega powstawaniu nowotworów i miażdżycy). Należy jednak pamiętać, że olej z pestek winogron zawiera dużą ilość kwasu linolowego, a więc kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-6. Z tego względu powinny unikać go osoby cierpiące na żylaki i inne choroby układu krążenia.

Olej z pestek winogron – właściwości

Witamina E obecna w oleju z pestek winogron wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi, jest przeciwutleniaczem i pomaga chronić organizm przed licznymi chorobami powodowanymi przez wolne rodniki, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i równowagę organizmu, chroni komórki przed starzeniem i poprawia wygląd skóry. Olej z pestek winogron nie jest najbogatszym źródłem witaminy E, ale dostarcza jej spore ilości. Olej z pestek winogron stosowany na co dzień może więc:
– pomagać kontrolować stan naszego układu krążenia, regulując ciśnienie krwi;
– zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu HDL;
– obniżać ryzyko skutków ubocznych cukrzycy;
– działać jak przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki i wzmacniając naszą odporność – tym samym uważa się, iż olej ten bierze udział w ochronie przed chorobami nowotworowymi;
– ochraniać nasze oczy przed licznymi schorzeniami;
– działać pozytywnie na skórę głowy, eliminując łupież i ograniczając wypadanie włosów;
– opóźniać procesy starzenia się skóry;
– łagodzić stany zapalne skóry, np. zmiany trądzikowe;
– oczyszczać cerę, chronić przed powstawaniem zaskórników;
– ograniczać wydzielanie sebum;
– zamykać pory;
– wyrównywać koloryt skóry;
– poprawiać stan skóry suchej i alergicznej, redukując nieprzyjemne uczucie swędzenia;
– nawilżać i lekko natłuszczać skórę, dzięki czemu stanie się ona bardziej jędrna, napięta i gładka;
– chronić przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Olej z pestek winogron w naszej kuchni

Wymienione korzyści zdrowotne płynące z oleju z pestek winogron w wystarczającym stopniu przekonują do jego stosowania. Jednak dla osób doceniających walory kulinarne, istotne będą także następujące cechy tego produktu: ma niezwykle łagodny, prawie niewyczuwalny smak. Jest praktycznie bezwonny i nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawany. A jego temperatura dymienia to aż 190°C. Jednak ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego (z grupy omega-6), który łatwo utlenia się w wysokich temperaturach, oleju z pestek winogron nie powinniśmy wykorzystywać do smażenia. Doskonale sprawdzi się on natomiast na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Dzięki tym cechom olej z pestek winogron jest doceniany nie tylko przez dietetyków, ale i kucharzy. Warto więc w pewnym stopniu włączyć go do swojego jadłospisu – sprawdzi się w naszych sałatkach czy surówkach, ale i w produktach smażonych, duszonych, które zachowają swój aromat. Możemy go wykorzystać zarówno w czystej, naturalnej postaci, dodając go do potraw lub stosując na naszą skórę w samodzielnie przygotowanych kosmetykach, a także w formie kapsułek. Bez problemu znajdziemy go również w licznych produktach, dostępnych na półkach sklepowych. Bez względu na sposób jego wykorzystania najważniejsze jest to, iż efekty jego działania zawsze będą nas zachwycać.

Jak go przechowywać?

Olej tłoczony na zimno powinniśmy przechowywać w butelce, najlepiej z ciemnego szkła. Podobnie jak w przypadku oleju lnianego, zaleca się trzymanie go w chłodnym miejscu lub lodówce. Jego trwałość to zwykle około 6 miesięcy od daty produkcji.

facebook