Olej sojowy- najpopularniejszy olej na świecie

Olej lniany i jego cudowne właściwości
Olej lniany i jego cudowne właściwości
11 października 2017
Uzdrawiająca moc cedru
Uzdrawiająca moc cedru
16 października 2017
Olej sojowy- najpopularniejszy olej na świecie

Olej sojowy

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczów. Ważne jest, aby wybierać przede wszystkim te pochodzenia roślinnego, gdyż są one bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z szczególnie zalecanych olejów przez dietetyków oraz specjalistów ds. żywienia jest olej sojowy. Bladożółty, delikatny w smaku olej sojowy kryje w sobie prawdziwą moc. Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest rośliną strączkową. Z powodu tych właśnie strąków jest ceniona w kuchni i przy produkcji oleju roślinnego. Olej sojowy jest olejem roślinnym, pozyskiwanym z rośliny o botanicznej nazwie Glycine Max.

Olej sojowy dla skóry

Olej sojowy uważany jest przede wszystkim za sprzymierzeńca zdrowej skóry. Zawdzięcza to głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, dbającemu m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej (w tym także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry) oraz słabych włosów i paznokci. Ze względu na zdolność do obniżania produkcji sebum, przyda się także cerom tłustej i mieszanej. Bywa też dodawany do olejków lub kosmetyków do masażu. W oleju tym znajdziemy również związki opóźniające procesy starzenia – przede wszystkim witaminę E (zwaną “witaminą młodości”) oraz flawonoidy. Substancje te to prawdziwie dobrodziejstwo dla skóry pozbawionej elastyczności. Olej sojowy zapewnia dostarczenie dobrze przyswajalnej witaminy, która jest bezpośrednio związana z naturalnymi procesami poprawy wyglądu, zmniejszaniem blizn potrądzikowych, ochrony skóry przed oparzeniami słonecznymi i stymulacją tworzenia się nowych komórek skóry w procesach gojenia.

Olej sojowy na zły cholesterol

Olej sojowy (tłoczony na zimno, nierafinowany) jest także jednym z produktów bogatych w fitosterole – podobnie jak nasiona słonecznika czy sezam. Roślinne sterole dobrze znamy z margaryn, zwanych prozdrowotnymi lub funkcjonalnymi. Związki te przypominają budową cholesterol, a przy tym potrafią blokować jego wchłanianie oraz przyspieszać usuwanie z organizmu. Dzięki temu pomagają utrzymać jego zawartość we krwi na odpowiednim poziomie, a przede wszystkim – obniżyć poziom frakcji LDL, znanej jako “zły cholesterol”. Pomocny w obniżaniu poziomu LDL może być także wspomniany już kwas linolowy, a także kwas oleinowy (z grupy omega-9).

Olej sojowy dla pracy mózgu

W oleju sojowym obecna jest także lecytyna. Związek ten znany jest nam również jako prawdziwy przyjaciel mózgu i układu nerwowego. Wpływając na funkcjonowanie pamięci oraz zdolność koncentracji, poprawia sprawność intelektualną. Z tego względu lecytynę sojową znajdziemy głownie w preparatach dla osób chcących usprawnić funkcjonowanie swojego umysłu, zwłaszcza w stanach przedłużającego się stresu, np. uczących się czy pracujących umysłowo, a także osób w podeszłym wieku. W przypadku choroby Alzheimera obumieraniu ulegają połączenia neuronowe, sprawiając, iż chory zaczyna tracić kontakt z otoczeniem, a ostatecznie przestaje samodzielnie funkcjonować w społeczeństwie. Olej sojowy, zawierający duże ilości witaminy K, wykazuje naturalne działanie zapobiegawcze i ochronne, a nawet odwracające skutki tej choroby. Chroni także komórki mózgowe przed zgubnym działaniem wolnych rodników.

Działanie antyoksydacyjne

Wysoka zawartość witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Witamina E wzmacnia również cały układ odpornościowy, eliminując wolne rodniki z organizmu, które doprowadzają do chorób takich jak nowotwory, przedwczesne starzenie się i choroby serca.

Olej sojowy 350 ml

Olej z nasion soi.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.
Wolny od GMO.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Zdrowe kości

Olej sojowy dostarcza również bardzo ważnej dla zdrowia witaminy K, która doskonale przeciwdziała osteoporozie. Może ona skutecznie stymulować odbudowę i gojenie się tkanki kostnej. Choć często rozwój kości łączy się głównie z wapniem, to witamina K również posiada na nie zbawienny wpływ, dlatego warto spożywać odpowiednie ilości olejku sojowego.

Zdrowe oczy

Stosowany w diecie olej sojowy zapewnia również poprawę jakości wzroku i skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, mogącymi doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry.

Z czym jeść

Olej sojowy nadaje się do surówek, sałatek, sosów, do gotowania i krótkiego smażenia.

facebook