Pigwa w kuchni i apteczce

Unijna troska o zdrowie konsumenta
Unijna troska o zdrowie konsumenta
24 marca 2017
Właściwości witaminy K2
Właściwości witaminy K2
30 marca 2017
Pigwa w kuchni i apteczce

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) najczęściej jest uprawiana jako roślina ozdobna. W Polsce można ją spotkać w przydomowych ogródkach i parkach. Jesienią przyciągają wzrok jej owoce podobne do małych jabłek, dorodne, pięknej żółtej barwy. Wyróżniają się pośród tracących liście krzewów i drzew, jakby chciały zwrócić na siebie uwagę. I słusznie, ponieważ właśnie wtedy są nam najbardziej potrzebne!

Smaczny sposób na przetwory

Wprawdzie trudno zjeść je na surowo, gdyż są twarde i kwaśne jak cytryna, można jednak przygotować z nich całe mnóstwo przetworów. Nadają się świetnie na marmolady, powidła, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, a nawet nalewki i wina.

Antidotum na infekcje

W czasie jesiennych katarów i przeziębień sprawdzą się doskonale. Bakteriobójcze działanie pigwy sprzyja zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Owoce pigwy zawierają witaminę C (około 15 mg w 100 g), wzmacniającą odporność organizmu i sprzyjającą gojeniu się ran. Wspomagają ją w tym witaminy z grupy B, które oprócz tego, że chronią przed infekcjami, mają jeszcze działanie krwiotwórcze. Poza tym w pigwie, chociaż smak jej na to nie wskazuje, są liczne cukry, kwasy organiczne, pektyny (usuwają z organizmu metale ciężkie i inne toksyny), garbniki, olejki, a także wapń (budulec kości) potas (wzmacnia układ nerwowy), żelazo (chroni przed niedokrwistością), magnez, miedź i fosfor, które również dobrze wpływają na naturalną odporność.

Cenne nasiona i pestki

Z kolei na kłopoty z układem trawiennym polecane są nasiona pigwy. Sporządza się z nich napar albo macerat, które łagodzą niestrawność, zapalenia przewodu pokarmowego, nadmierną fermentację jelitową oraz nieżyty żołądka i jelit. Sprawdzają się również przy uszkodzeniach śluzówki żołądka, a także pomagają w przypadku zgagi oraz refluksu. Pestki pigwy w medycynie ludowej bywają stosowane do pobudzenia apetytu.

Pigwa dla figury i urody

Pigwa polecana jest przy odchudzaniu się, pobudza bowiem trawienie i przemianę materii, jak również wspomaga wątrobę, jest więc zatem polecana tym, którzy zażywają wiele leków. Obniża poziom cukru i cholesterolu. Pigwa zawiera też dużą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym. Łagodzi również podrażnienia skóry, wykorzystywana jest także w kosmetyce na zmarszczki i trądzik.

Przetwory z pigwy najlepiej smakują wykonane domowymi sposobami, ale w razie potrzeby bez trudu możemy kupić na przykład gotowy sok pigwowy lub inne produkty uzyskane z tego cennego owocu.

facebook