Robinia akacjowa- jak wykorzystać ją dla zdrowia

Głóg- strażnik serca, pogromca stresu
Głóg- strażnik serca, pogromca stresu
30 lipca 2018
Sok z brzozy- pij na zdrowie!
Sok z brzozy- pij na zdrowie!
30 lipca 2018
Robinia akacjowa- jak wykorzystać ją dla zdrowia

Drzewo robinii akacjowej

Robinia akacjowa należy do pięknych drzew parkowych, które zachwycają dekoracyjnym i pachnącym kwiatostanem. Dekoracyjność rośliny wynika także z ciekawego ulistnienia oraz pokroju. Robinia akacjowa to drzewo liściaste, dorastające do 25 m wysokości, o luźnej i nieregularnej koronie i pniu rozwidlającym się nisko nad ziemią w grube konary. Robinia akacjowa ma tez inne nazwy: grochodrzew biały, robinia biała, grochodrzew akacjowaty, jednka potocznie zwana, choć niepoprawnie – akacją. Należy do rodziny bobowatych (Fabaceae) lub motylkowatych (Papilonaceae), powszechne obecnie niemalże na całym świecie. Gatunek ten pochodzi z Ameryki Północnej, z terenów dzisiejszych Stanów Zjednoczonych.

Pachnące kwiaty

Kwiaty robinii są motylkowe, białe z żółtą plamką na żagielku, przedsłupne, silnie pachnące. Zebrane w grona o długości 10-20 cm. Charakterystyczne kwiaty pojawiają się na przełomie maja i czerwca, a drzewo niekiedy powtarza kwitnienie. Przedsłupne kwiaty zapylane są przez błonkówki (głównie pszczoły), a robinia akacjowa należy do najbardziej miododajnych roślin występujących w Polsce. Miód robiniowy (nazywany akacjowym) jest jasny, przezroczysty i nie krystalizuje. Kwiaty nadają się także do jedzenia: można je usmażyć w cieście naleśnikowym. Zbiór kwiatów następuje na początku kwitnienia, następnie suszy się je w zacienionym, ale przewiewnym miejscu w temperaturze około 30°C.

Robinia akacjowa jako roślina lecznicza

Robinia akacjowa należy do roślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona, ale nie kwiaty. Spożycie innych niż kwiaty części tej rośliny powoduje m.in. bóle brzucha, gorączkę, wymioty, zaburzenia widzenia, ale kwiaty nie są trujące, wręcz przeciwnie, one posiadają właściwości lecznicze. Roślina ta zawiera flawonoidy, główne z nich to robinina, akaciina, apigenina i kemferol; olejki eteryczne, m.in. linalol, farnesol; związki cukrowe, kwasy organiczne i sole mineralne, biokwercetynę i leukoantocyjanozyd. Ma głównie działanie moczopędne, ale także żółciopędne, uspokajające i rozkurczowe. Flawonoidem działającym najsilniej w tym kierunku okazała się robinina i nieco słabiej kemferol i dzięki temu surowiec zielarski robinii akacjowej został uznany za skuteczny środek moczopędny i zwiększający dzienną diurezę. Działają leczniczo w zaburzeniach przesączania kłębuszkowego i uszkodzeń bakteryjnych oraz zatruć toksynami. Napary z kwiecia są stosowane w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, w skąpomoczu, w obrzękach spowodowanych przez niewydolność krążeniową, również w chorobach reumatycznych i schorzeniach dróg żółciowych i skóry. Podobne działanie ma także miód akacjowy – zaleca się go w chorobach nerek i woreczka żółciowego, ale także skutecznie leczy nadkwasotę żołądka. W homeopatii jest ważnym lekiem w zakwaszeniu organizmu. Kwiaty robinii akacjowej szczególnie polecane są dla kobiet po porodzie, osobom wyczerpanym, znerwicowanym, w tym dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.

Działanie kwiatów robinii akacjowej:

– wzmacniają organizm,
– wzmacniają układ nerwowy
– łagodzą wszelkie dysfunkcje przewodu pokarmowego,
– łagodzą zapalenie dróg żółciowych,
– łagodzą stany zapalne nerek,
– działają przeciwzapalnie,
– działają moczopędnie,
– działają rozkurczowo,
– działają wzmacniająco,
– działają lekko uspokajająco,
– są pomocne przy obrzękach,
– pomagają przy w zaburzeniach przepływu żółci do dwunastnicy,
– pomagają w stanach atonicznych,
– pomagają w zatruciach wewnętrznych przez leki.

Napój Kwiat Robinii Akacjowej

napój z zanurzonymi kwiatami robinii akacjowej
orzeźwiający i aromatyczny
naturalny smak

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Robinia akacjowa – wykorzystanie w kuchni i kosmetyce

Walory zdrowotne i smakowe ma kwiat. Przyrządza się z niego syropy, napary, herbaty, konfitury. Świeże kwiaty stanowią ciekawy dodatek do surówek, sałatek, czy ciast.

Herbatka z kwiatów

Aby przygotować herbatkę z akacji, wystarczy łyżeczkę suszu zalać 200 ml wody, zaparzać pod przykryciem 15 minut, a następnie odcedzić i wypić. Herbatka z kwiatów akacji jest zdrowa i smaczna zarazem.

Napar z kwiatów robinii

1 łyżkę kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody, zostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie między posiłkami w celu wzmocnienia, uspokojenia lub poprawy pracy narządów wewnętrznych.

Placuszki z kwiatami robinii

Robimy ciasto naleśnikowe z dodatkiem mleka i wody gazowanej. Delikatnie mieszamy z zerwanymi kwiatkami, smażymy na oleju małe placuszki. Polewamy syropem klonowym lub posypujemy cukrem pudrem. Istotne jest, żeby kwiatów było dużo w cieście, czyli nie nakładamy masy z wyglądu tylko kwiaty obtoczone w masie.

Tonik z kwiatów

Szklankę kwiatów robinii zalewamy szklanką wody źródlanej – bez jonów wapnia i magnezu lub po prostu wodą przegotowaną. Po 24 godzinach mamy gotowy tonik, dolewamy jeszcze 2 łyżki octu winnego. Tak przygotowanym tonikiem można nawilżać twarz rano i wieczorem przed nałożeniem kremu. Jest pełen flawonoidów, które na skórę wpływają nawilżająco oraz hamują procesy związane ze starzeniem skóry. Taki tonik można przechowywać przez tydzień w lodówce.

facebook