Rokitnik – właściwości lecznicze

Młody zielony jęczmień – właściwości i zastosowanie
Młody zielony jęczmień – właściwości i zastosowanie
30 marca 2017
Jak działa tran – właściwości lecznicze
Jak działa tran – właściwości lecznicze
30 marca 2017
Rokitnik – właściwości lecznicze

Z wyglądu przypominają trochę skrzyżowanie dzikiej róży i jarzębiny. Owoce rokitnika, bo właśnie o nich mowa są przez wielu niestety niedoceniane. Te niepozorne owoce dzięki wielu właściwościom leczniczym potrafią naprawdę zdziałać cuda. W zależności od odmiany zawierają nawet dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Dlaczego więc ludzie tak rzadko po nie sięgają?

Rokitnik

Owoce rokitnika zwyczajnego mają dość kwaskowaty i cierpki smak. Zwykle mają kulisty, owalny lub jajowaty kształt. Rokitnik gotowy jest do zbiorów w okresie jesiennym – na przełomie września i października. Podobnie jak w przypadku np. jarmużu, lepszą jakość smakową uzyskają po pierwszych przymrozkach. Rokitnik zwyczajny znany był już w VIII wieku. W starożytnej Grecji służył on jako pokarm dla koni, dzięki któremu zwierzęta te miały błyszczącą sierść. W Polsce występuje naturalnie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły, jednak znajduje się pod ścisłą ochroną. Jego dzikie skupiska znajdziemy także w Pieninach i w rejonach upraw.

Rokitnik – właściwości

Aby zdać sobie sprawę, jak wiele cennych właściwości ma rokitnik, wystarczy spojrzeć na jego skład. Przede wszystkim znajdują się tutaj duże ilości witaminy C. Co ciekawe, jest jej tutaj około 2 razy więcej niż np. w czarnej porzeczce. Dzięki temu, że rokitnik nie zawiera enzymu askorbinazy, która przyspiesza utlenianie witaminy C, może być poddawany długiej obróbce termicznej, nie tracąc tej cennej witaminy. Może niektórych zdziwić fakt, że w rokitniku znajduje się aż 200 substancji aktywnie czynnych. Wymienić tu można chociażby witaminy A, E, F, K, P, B12, a także flawonoidy, garbniki, antocyjany oraz makro- i mikroelementy. Znajduje się tu również aż 18 wolnych aminokwasów i aż 24 pierwiastki chemiczne (azot, fosfor, żelaz, mangan, bo, wapń i krzem). W jego składzie można również spotkać kwas tłuszczowy Omega-7, który ma właściwości przeciwutleniające.

Olej z rokitnika to chyba najbardziej ceniony, naturalny preparat zdrowotny.  Ma intensywne działanie gojące, dlatego wykorzystywany jest w preparatach gojących drobne uszkodzenia skóry, poparzenia posłoneczne, blizny pourazowe oraz potrądzikowe, rozstępy, egzemy, a także stany alergiczne i zapalne skóry.

Olej rokitnikowy ma także właściwości przeciwgorączkowe, dlatego wskazany jest przy chorobach wywołanych przez wirusy lub bakterie.  Stosowany jest  m. in. w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Możemy go również używać w stanach zapalnych narządów wewnętrznych, biegunkach, a także w okresie ciąży i karmienia piersią. Ponadto napar z liści wspomaga leczenie gośćca, jest też polecany przy niewielkich krwawieniach, zakrzepowym zapaleniu żył czy wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Udowodniono, że rokitnik obniża poziom “złego” cholesterolu, zapobiegając zmianom miażdżycowym czy chorobie wieńcowej.

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że rokitnik pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje w organizmie, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie, wspomaga układ trawienny, a także usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.

Zastosowanie w kosmetyce

Rokitnik stosowany jest w preparatach nawilżających, a także w środkach do przeciw łysieniu i łupieżowi. Swoje właściwości rokitnik zawdzięcza zawartości kwasu palmitynowego, który wchodzi w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Odpowiada on także za szybsze ziarninowanie ran oraz regenerację naskórka.

Rokitnik łagodzi także stany zapalne, dlatego jego wyciąg stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji skóry, która uległa uszkodzeniu w wyniku poparzenia promieniami słonecznymi. Przede wszystkim roślinę te spotkamy w różnego rodzaju preparatach przeznaczonych dla skóry zniszczonej, suchej i łuszczącej się. Jest on również popularnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Wysoka zawartość witaminy C, flawonów oraz flawonoidów pozwala wykorzystywać rokitnik w preparatach do redukowania przebarwień skóry. Rokitnik jest stosowany również w balsamach do opalania, ponieważ jest naturalnym blokerem promieni UVA i UVB. W roślinie tej znajduje się także duża zawartość karotenów, tokoferoli i kwasów tłuszczowych, dlatego może być ona również używana w leczeniu grzybicy, zapalenia pochwy i szyjki macicy, nadżerkach, a także w płukankach do jamy ustnej czy gardła. Sprawdza się też świetnie w przypadku podrażnień skóry, które spowodowane są promieniowaniem radioaktywnym (np. przy naświetleniach w ramach terapii chorób nowotworowych). Ciekawostką może być, że olej z rokitnika wykorzystywany był  z dobrymi efektami do leczenia oparzeń po wybuchu elektrowni w Czarnobylu.

Olej z rokitnika może się nam również przydać, jeśli chcemy dodać sobie trochę opalenizny. Ma on intensywną, pomarańczowo-czerwoną barwę, dlatego dodaje cerze zdrowego kolorytu. Ze względu na mocne ubarwienie nie powinniśmy jednak stosować go bezpośrednio na skórę. Aby go użyć, warto najpierw go rozcieńczyć.

Jak już zostało wspomniane, rokitnik stosowany jest w preparatach przeciwłupieżowych i przeciw wypadaniu włosów. Warto jednak jeszcze dodać, że poprawia on również stan włosów i nadaje im połysku.

Zastosowanie w kuchni

Rokitnik używany jest w kuchni do przyrządzania różnego rodzaju przecierów, dżemów i soków. Jak już wspomnieliśmy, witamina C jest tutaj wolniej utleniana, dlatego też możemy spokojnie zrobić sok z rokitnika czy nawet herbatę, bez obaw o utratę jego właściwości. Roślina ta używana jest także do produkcji nalewek, win, galaretek, maseczek czy oleju. Bez względu na to, co wybierzemy, mamy pewność, że każdy z przetworów zachowa pierwotne właściwości owocu. Owoce rokitnika w postaci dżemów, konfitur i soków są więc naturalnym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Warto pić np. sok czy herbatkę z rokitnika, kiedy cierpimy na dolegliwości związane z niedoborem witaminy C, czyli w przypadku trudnego gojenia się ran, braku apetytu, skłonności do występowania siniaków, rozpulchnionych i krwawiących dziąsłach czy bólach mięśni i stawów.

Kiedy nie stosować rokitnika?

Mimo, że rokitnik ma wiele cennych właściwości, nie każdy może go stosować. Przede wszystkim nie powinno się go przyjmować w przypadku, gdy cierpimy na stany zapalne trzustki i wątroby, a także ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamicę żółciową.

facebook