Śliwy są bardzo często spotykane w polskich sadach, a popularnością ustępują jedynie jabłoniom. Możemy się więc cieszyć ich prawdziwą różnorodnością. Niewielu z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego, jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć zwykła śliwka. Niestety, często śliwki są u nas niedocenianym owocem, mimo że charakteryzują się niezwykłymi właściwościami leczniczymi i zdrowotnymi. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm. I choć te aromatyczne owoce mają mnóstwo witamin, nie każdy pamięta aby włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Choć przecież chętnie sięgamy po nie w formie zwykłej przekąski, ale równie często używane są do wytwarzania przetworów, jak i współtowarzyszą różnym wariacjom kulinarnym, zarówno w obszarze mięs, jak i słodkich wypieków. Badania przedstawiają wielokierunkowe działanie śliwek, a dokładniej składników w niej zawartych. Istnieje wiele dowodów potwierdzających przesłanki medycyny ludowej na temat tych owoców.
Śliwki, zarówno owoce świeże, jak i śliwki suszone – odznaczają się dużą zawartością witamin i składników mineralnych, przy czym w owocach suszonych jest ich więcej niż w świeżych. Wiąże się to z ilością wody w tym owocu. Świeże śliwki dostarczają około 45 kcal/100 g, natomiast śliwki suszone aż 6 razy więcej (około 270 kcal/100 g). Suszone śliwki to zdrowa przekąska, ale osoby odchudzające się powinny jeść je z rozwagą. 100 g świeżych śliwek, czyli 4–5 sztuk pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 16%, na witaminę A w 7%, a na potas w 5%. Ponadto zawierają one witaminę E, B6, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Znajduje się w nich także nieduża ilość błonnika (1 g/100 g).
Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Jeśli masz problem z zaparciami, sięgnij po śliwki. Idealnie stabilizują trawienie. Duża zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego powoduje, że śliwki sprawdzają się przy regulacji wypróżnień. Lepsza perystaltyka i łatwiejsze wypróżnienia to także skutek zawartych w śliwkach pektyn. Pektyny są rozpuszczalnym błonnikiem, który wpływa na odpowiednią budowę masy kałowej. W oczyszczaniu przewodu pokarmowego wespół z pektynami biorą udział dwa organiczne kwasy, winowy i jabłkowy. Dodatkowo błonnik ten korzystnie wpływa na florę bakteryjną okrężnicy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Warto więc spożywać kilka sztuk owoców dziennie w celu zachowania prawidłowego funkcjonowania jelit.
Śliwki są dobrym źródłem potasu, który należy do kationów wewnątrzkomórkowych. Reguluje gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową organizmu. Ważną cechą wspomnianego pierwiastka jest wpływ na komórki nerwowe i mięśniowe, w tym serce. W przypadku niedoborów potasu w organizmie może dojść do zaburzeń rytmu serca. Ponadto niezawodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Regularne spożywanie śliwek powoduje również obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i pomaga w zapobieganiu miażdżycy tętnic. Dzięki wysokiej zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi i polecane są osobom chorującym na nadciśnienie. Śliwki są zalecane kobietom, które mają problem z pękającymi naczynkami. Dzięki zawartości witaminy K i C owoce te wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Wpływają też na urodę – działają odżywczo i opóźniają procesy starzenia. Ponadto wykazano korzystny wpływ śliwek w diecie kobiet po menopauzie.
Śliwki bogate są także w magnez, czyli w ważny składnikiem potrzebnym do prawidłowej pracy i wzrostu mięśni, kości i zębów. Bierze on udział w termoregulacji, kurczliwości mięśni i metabolizmie lipidów. To jednak nie koniec listy ważnych składników odżywczych. W śliwkach znajdziecie także beta-karoten, wapń i fosfor. Śliwki są również bardzo dobrym źródłem potasu. Ważną cechą wspomnianego pierwiastka jest wpływ na komórki nerwowe i mięśniowe, w tym serce. W przypadku niedoborów potasu w organizmie może dojść do zaburzeń rytmu serca. Ponadto niezawodnie obniża on ciśnienie tętnicze krwi.
poprawia trawienie
wzmacnia układ krążenia
wspomaga odchudzanie
wzmacnia organizm
Jednym z kluczowych atutów omawianych owoców jest stosunkowo mała kaloryczność (8 sztuk – 45 kcal) oraz niski indeks glikemiczny. Dzięki temu chętnie polecane są w ramach diet redukcyjnych. Badania prowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Liverpoolu dowiodły, że dieta, która zawiera suszone śliwki, pomaga skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Osoby, które regularnie jadły tę przekąskę, po 12 tygodniach straciły o ok. 2 kg więcej niż te, które jej nie spożywały. To dość zaskakująca informacja biorąc pod uwagę kaloryczność suszonych śliwek (100 gram dostarcza ponad 260 kcal), ale zrozumiała jeśli rozpatruje się ilość zawartego w nich, wspomagającego odchudzanie włókna pokarmowego. Otóż 100 gram suszonych śliwek zawiera aż 9,4 błonnika! Naukowcy uważają, że to właśnie dzięki niemu śliwki odchudzają. Największym wyzwaniem na diecie jest bowiem opanowanie głodu. Tymczasem zawarty w śliwkach rozpuszczalny błonnik normalizuje poziom glukozy we krwi, ale przede wszystkim pęczniejąc w żołądku na długo zapewnia uczucie sytości.
Bardzo ważną ich zaletą jest zdolność antyoksydacyjna, dzięki zawartości polifenoli. Przeciwutleniacze zapobiegają nadmiernej produkcji wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Palacze są główną grupą ryzyka niedoboru antyoksydantów, dlatego też śliwki są dla nich wprost stworzone. Ochrona przed wolnymi rodnikami, którą zapewniają śliwki, możliwa jest dzięki zawartości witamin C, A i E. Zwłaszcza ta ostatnia rzadko występuje w owocach. Śliwki bogate są także w witaminy z grupy B, dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole (katechiny i kwas chlorogenowy), które wzmagają działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają nowotworom i miażdżycom. W pestkach śliwek można odnaleźć amigdalinę, uznawaną za pomocną w walce z rakiem. Zdrowotne właściwości posiada także kora drzew. Wyciąg z kory śliwki jest stosowany w leczeniu schorzeń prostaty.
Zawarta w śliwkach witamina K usprawnia krzepnięcie krwi, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Dlatego na śliwki powinny zwrócić uwagę panie z cerą naczynkową. Z pomocą śliwek możesz sobie urządzić domowe spa. Śliwkowa maseczka działa cuda – wygładza zmarszczki, zwęża pory, oczyszcza cerę. Wykonanie jest proste: rozgnieć kilka dojrzałych śliwek, pomieszaj je z ubitymi białkami, a następnie potrzymaj miksturę na twarzy przez około 20 minut. Z pestek śliwek wytłacza się olej, który podratuje suchą skórę, a także zniszczone włosy i paznokcie. Można go stosować do masażu twarzy i całego ciała. Działa on lekko przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.