Słodka dyktatura

Witamina D – molekuła o szerokim spektrum działania – K. Paradowska
Witamina D – molekuła o szerokim spektrum działania – K. Paradowska
25 listopada 2016
Człowiek, który pokochał chłód
Człowiek, który pokochał chłód
8 grudnia 2016
Słodka dyktatura

Słódź z głową

Nie ma chyba takiej osoby, która jest w stanie całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku. W obecnych czasach nie jest to jednak koniecznością. Wystarczy wyeliminować biały cukier, zastępując go zdrowszą alternatywą, a tych jest wiele:
stewia – (zioło słodowe) jest 300-razy słodsza od cukru, ma zero kalorii, nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. UWAGA! Stewia zmienia smak potraw i napojów.
ksylitol (cukier brzozowy) naturalny słodzik, zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, smakiem nie różni się od cukru.
miód – jego kaloryczność i indeks glikemiczny są zbliżone do cukru trzcinowego; posiada właściwości antybakteryjne, detoksykacyjne oraz wpływające na regulację ciśnienia i większą odporność organizmu.
syrop z agawy – pozyskiwany z kaktusa, trzykrotnie słodszy od cukru, ma niski indeks glikemiczny, jego smak można porównać do delikatnego miodu.
słód jęczmienny – podobny do miodu gryczanego, posiada podobne właściwości.
syrop klonowy – mniej kaloryczny od cukru i miodu; zawiera wiele składników mineralnych, jak wapń, magnez, fosfor i mangan, witaminy z grupy B oraz polifenole; w smaku zbliżony do miodu.
cukier kokosowy – posiada niski indeks glikemiczny; ma łagodny karmelowy smak; zawiera magnez, potas, cynk oraz żelazo oraz witamiy C, B1, B2, B3 i B6.

Czytaj etykiety

Stosowanie zamienników cukru nie zawsze jest możliwe. Są bowiem produkty, których nie możemy przygotować samodzielnie w domu lub po prostu brakuje nam na to czasu. Wyjściem z tej sytuacji jest odpowiednia wiedza i świadomość. Przed włożeniem do koszyka kolejnej butelki soku lub kubka jogurtu zatrzymaj się na chwilę i przeczytaj etykietę. Gwarantujemy, że zaskoczy Cię jak dużo sztucznych dosładzaczy mieści się w puszce pomidorów.
Pamiętaj, że….
• Składniki na etykiecie wymieniane są w kolejności, w jakiej występują w produkcie pod względem zawartości. Jeżeli cukier wpisany jest np. na drugim miejscu, oznacza to, że mamy do czynienia z pożywieniem lub napojem mocno słodzonym;
• Cukier w składzie często „ukrywa się” pod nazwą: syrop glukozowy, fruktoza, maltoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna;
• Na etykiecie określona jest zawartość węglowodanów w produkcie. W tej kategorii mieszczą się również cukry. Im większa ilość węglowodanów, tym „słodszy” produkt.

Ciekawostka…
Twoja skóra nie lubi cukru! Jest on odpowiedzialny za pojawianie się zmarszczek i tworzenie krostek oraz innych niedoskonałości. Wszystko przez glikację, czyli mówiąc wprost karmelizację białka. Spożywany przez Ciebie cukier przyłącza się do komórek i niszczy zawarte w nich białko rujnując włókna podporowe skóry – kolagen i elastynę. W rezultacie starzeją się one, twardnieją i pękają.
Aby zatrzymać glikację, trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Najlepiej w ogóle zaprzestać używania cukru, picia słodkich napojów, ograniczyć spożywanie owoców oraz białego pieczywa i makaronu. Należy też zrezygnować z potraw smażonych we fryturze.

Obalamy mity…
Cukier trzcinowy nie jest wcale zdrowszy od białego cukru rafinowanego. Różnica w kaloryczności obu jest minimalna. Pochodzą one po prostu z dwóch różnych roślin – buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Efektem końcowym produkcji w obu wypadkach jest sacharoza.

facebook