Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch

Cukrzyca mniej znana
Cukrzyca mniej znana
2 listopada 2016
Amigdalina, co to takiego? – Prof. dr n. med. W. Stelmach
Amigdalina, co to takiego? – Prof. dr n. med. W. Stelmach
16 listopada 2016
Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch
Żyjemy w świecie chemikaliów i konserwantów. Nie mamy już tak czystego środowiska (powietrza, wody, pożywienia) jak to było przed wiekami. Często też z braku czasu lub wygody zapominamy o zdrowej zasadzie spożywania ok. 5 różnych warzyw dziennie. Czasami jest to trudne do zastosowania, wiec świetną alternatywą gotowanych bądź surowych warzyw będą soki, które jednocześnie dostarczą nam mnóstwa witamin oraz korzystnie wpłyną na nasz organizm.

 

Sok lepszy niż kawa

 

Taki sok jest jak “energetyk” działający lepiej niż kawa ponieważ wypijany rano to potężny zastrzyk energii zawierający w swoim składzie mnóstwo witamin, minerałów aktywnych. Poprzez regularne spożywanie można wykluczyć przyjmowanie syntetycznych preparatów witaminowych i mineralnych. Regularnie spożywane soki warzywne i owocowe znakomicie regenerują organizm. Odpowiednio dobrane, mogą stanowić fantastyczną kurację oczyszczającą, odchudzającą , wspomagającą pracę całego organizmu od poziomu komórki aż do poziomu poszczególnych układów. Dostarczają bowiem składniki odpowiadające za prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w naszym organizmie. Dodatkowo w sokach skoncentrowane są pokaźne ilości antyoksydantów biorących udział w neutralizowaniu wolnych rodników. Dzięki czemu możemy skutecznie ochraniać nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi i opóźniać procesy starzenia.  W przeciwieństwie do surówek, których strawienie wymaga większej pracy ze strony układu pokarmowego, sok jest więc bardziej lekkostrawny. Cenne substancje w ciągu 15 minut, znajdują się w Twoim krwiobiegu. Od tego momentu organizm może używać ich jako budulca dla odtworzenia nowych zdrowych komórek.

 

Sok z buraka

 

Ten sok to skarbnica witamin. Buraki zawierają potas wpływający korzystnie na ciśnienie krwi, pracę serca i mięśni oraz mangan potrzebny do prawidłowego przyswajania witaminy C, jak również produkcji hormonów tarczycy. Z witamin występujących w burakach warto wymienić pokaźne ilości witaminy A, B1 oraz C. W burakach znajdziemy też wapń potrzebny naszym kościom, żelazo zapobiegające anemii, kojący nasze nerwy magnez oraz pewne ilości kwasu foliowego.

Buraki działają odkwaszająco na organizm zakwaszony dużą ilością mięsa i cukru w diecie, zwiększają odporność na choroby i pobudzają łaknienie – warto je podawać niejadkom lub rekonwalescentom, poprawiają pracę wątroby, ułatwiają trawienie oraz leczą anemię. Sok z buraków (świeżych) w zdecydowanym stopniu zwiększa wydolność organizmu, więc jest to świetny napój przed treningiem.

 

Sok ze szpinaku

 

Sok ten oczyszcza i regeneruje jelita i cały układ trawienny. Szpinak zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza i wit. C znacznie więcej niż cytryna. Jest również źródłem witamin A, B1, B2 i E. Świetnie sprawdza się przy złośliwej anemii, rozstroju nerwowym, zapaleniach nerek, zapaleniach stawów, czyraczności, obrzękach kończyn, częstych krwotokach, reumatyzmie, niskim i wysokim ciśnieniu krwi, zaburzeniach wzroku, bólach głowy.

 

 

Sok z pokrzywy

 

To sok który chętnie polecam moim pacjentom do przygotowania samodzielnie z młodych pokrzyw w okresie wiosennym, Jest to niezwykłe prosta a wzmacniająca organizm kuracja która przyda większości z nas ponieważ dostarcza sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu).  Działa oczyszczająco na krew ze szkodliwych produktów przemiany materii.  Przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie co jest częstą przyczyną nadmiernych kilogramów. Oczyszcza układ trawienny, poprawia przemianę materii, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi. Pokrzywa posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii  i ogólnym osłabieniu organizmu. Uodparnia organizm co jest niezwykle ważne w okresie jesienno- zimowym.
facebook