Spirulina- najzdrowsza żywność świata

Skrzyp polny- zielone wsparcie urody i zdrowia
Skrzyp polny- zielone wsparcie urody i zdrowia
8 marca 2019
Lecznicze i mało znane grzyby Reishi
Lecznicze i mało znane grzyby Reishi
5 kwietnia 2019
Spirulina- najzdrowsza żywność świata

Spirulina to szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości, która jest niezwykłą rośliną. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA). Algi te stanowiły pokarm już dla Azteków oraz niektórych plemion afrykańskich. Naturalnym środowiskiem życia spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Ta mikroalga mierzy niespełna 500 µm i ma kształt spirali. Spirulina to niesamowita alga, bardzo silny antyoksydant i jeden z najwartościowszych naturalnych pokarmów, którego regularne spożywanie może mieć znaczący wpływ na poprawę kondycji  naszego organizmu. Można ją kupić w tabletkach, w płynie i sproszkowaną.

Spirulina – właściwości odżywcze

Algi spiruliny są nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi 55-70% suchej masy. Białko zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W porównaniu do białka obecnego w mięsie, jajach czy mleku, spirulina jest nieznacznie uboższa w metioninę oraz lizynę. W organizmie białko pełni wiele ważnych funkcji, w tym buduje tkankę mięśniową. Wg badań spirulina zawiera trzy razy więcej wapnia niż mleko, dwadzieścia trzy razy więcej żelaza, niż ma go szpinak, cztery razy więcej białka niż tofu i aż trzydzieści dziewięć razy więcej beta-karotenu niż marchew. Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Spirulina zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA). W organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych. Chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów) oraz chorób układu krążenia (zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie, miażdżyca) czy alergii. Węglowodany stanowią około 20% alg. Głównie jest źródłem prostych cukrów (glukoza, fruktoza), jednakże spirulina zawiera również niewielkie ilości glukozaminy (1,9%), która w organizmie jest wykorzystywana do regeneracji chrząstki stawowej. Spirulina jest również doskonałym źródłem witamin. Obecny w algach barwnik beta-karoten, który jest prowitaminą A, chroni przed wystąpieniem kurzej ślepoty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego. Kolejną witaminą występującą w dużych ilościach w algach jest witamina E (tokoferol), która nazywana jest witaminą płodności, ponieważ jest niezbędna u mężczyzn do wytwarzania plemników, a u kobiet niezbędna do prawidłowego rozwoju łożyska. Witamina E, jak również witamina A, przeciwdziałają rozwojowi choroby nowotworowej oraz wykazują aktywność antyoksydacyjną. Algi te są także bogatym źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinny zażywać osoby, które nie jedzą mięsa, ponieważ chroni ona przed rozwojem anemii. Ponadto algi spirulina zawierają liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile.

Spirulina, a mózg

Naukowcy dowiedli, że spirulina obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu. Suplementacja tą algą zmniejsza powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%. Przekłada się to na większą przepustowość naczynia. Pokazuje to, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu. Warto zauważyć, że w badaniu również wykorzystano dietę o wysokiej zawartości cholesterolu (HCD – high-cholesterol diet). To pokazuje, że regularne spożywanie spiruliny może dosłownie odwrócić szkody wyrządzone przez nieprawidłową dietę. Można wyobrazić sobie jakie korzyści dla serca niesie zdrowa, zbilansowana dieta oraz regularne spożywanie spiruliny. Opublikowane w The Journal of Nutritional Science and Vitaminology badania na zwierzętach przedstawiały króliki, które karmione były przez cztery tygodnie dietą z wysoką zawartością cholesterolu (HCD – high cholesterol diet) zawierającą 0,5% cholesterolu, a następnie podawano im HCD wraz z 1% lub 5% spiruliny przez dodatkowe 8 tygodni.  Po ośmiu tygodniach, gdy zakończono badanie, poziom cholesterolu LDL zmniejszył się o 26% w grupie, która spożywała 1% spiruliny i o 41% w grupie spożywającej 5% spirulinę. To daje mocne dowody na to, że im więcej jemy tej algi, tym większe korzyści otrzymujemy. Warto zaznaczyć, że również poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego uległ znacznej redukcji.

Spirulina, a odchudzanie

Dieta bogata w składniki odżywcze (w tym również dobrze przyswajalne białko), czyli produkty takie jak spirulina, wspiera utratę masy ciała. Substancje te wykorzystywane są w bardziej wydajny sposób, za pomocą różnych mechanizmów wewnątrz organizmu, ponieważ są niskotłuszczowe. Jedzenie białek pomaga utrzymać tkankę beztłuszczową i przyczynia się do spalania tłuszczu, ponieważ metabolizm pochłania więcej energii. Można również dzięki temu ograniczyć głód, więc dla ludzi z nadwagą jest to bardzo korzystne. Aby maksymalnie wykorzystać te właściwości, spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem.

Obniżanie poziomnu cukru

Wysoka koncentracja składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz fitoskłaników może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Jest to bardzo ważne ze względu na to, że cukrzyca typu 2 jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Co raz więcej młodych osób przez brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia i otyłość jest narażona na wystąpienie insulinooporności. Jedno z badań dowiodło wpływ spożywania spiruliny obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i po posiłku, a także na poprawę profilu lipidowego pacjentów z cukrzycą typu 2.

Spirulina, a ciśnienie krwi

Naukowcy odkryli, że zawarta w spirulinie fikocyjanina posiada właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. Naukowcy z Japonii uważają, że podczas spożywania tej algi dochodzi do odwracania dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym, który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Spirulina prezentuje się bardzo obiecująco na przyszłość (dalsze badania są niezbędne), ponieważ może wspomóc walkę z tymi chorobami i zmniejszyć ich częstotliwość występowania.

Spirulina- suplement diety

źródło białka
pobudza do działania
dodaje sił witalnych
wspomaga układ immunologiczny

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Detoks spiruliną

Według Światowej Organizacji Zdrowia wiele krajów na świecie jest dotkniętych problemem występowania wysokiego poziomu arsenu. Do zatruć dochodzi nawet w krajach rozwiniętych. Jednak według naukowców miejsca z największą liczbą przypadków to Daleki Wschód, czyli Bangladesz i Indie, ale także Chile. Występuje on najczęściej w wodzie pitnej, która jest spożywana przez ludzi każdego dnia. Badania kliniczne wykazały, że w samym Bangladeszu do 3% całego narodu posiada objawy zatrucia samym arsenem. Jak podkreślają naukowcy nie ma specyficznego leczenia zatrucia, dlatego sprawdzili alternatywę, w postaci algi. 24 pacjentom, którzy cierpieli na przewlekłe zatrucie arsenem podano dwa razy na dobę spirulinę (250 mg) oraz cynk (2 mg), a 17 chorym tylko placebo. Stwierdzili, że spirulina z cynkiem przerosła ich oczekiwania. U uczestników, przyjmujących algę odnotowano aż 47% spadek arsenu w organizmie.

Spirulina, a nowotwory

Jak donosi University of Maryland Medical Center, pewna liczba badań na zwierzętach i próbkach sugerują, że spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i inne komórki, które poprawiają odporność, a także pomagają zapobiec infekcjom oraz chorobom przewlekłym, takim jak nowotwory. Nie dziwi ten fakt, ponieważ ponad 70 naukowych, zweryfikowanych artykułów, opublikowanych w literaturze naukowej ocenia korzystny wpływ spiruliny na komórki rakowe. Artykuł opublikowany w kwietniu 2014 roku przez czeskich naukowców podkreślił, że oprócz zdolności do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, spirulina jest również bogata w związki tetrapirolowe, ściśle związane z cząsteczkami bilirubiny, silne przeciwutleniacze i środki antyproliferacyjne.

Spirulina źródłem energii

Kiedy spojrzymy na skład chemiczny spiruliny, to zrozumiemy dlaczego ludzie, którzy regularnie ją spożywają mają dużo energii. Zalecane dawkowanie spiruliny to 1 tabletka na 10 kilogramów masy ciała lub 1 łyżeczka proszku. Można ją również dodawać do koktajli czy sałatek. Jej zastosowanie jest bardzo obszerne. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie spiruliny i limonki zaś pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.

facebook