Topinambur – warzywo, które zastąpił ziemniak.

Zielone złoto – olej z pestek dyni
Zielone złoto – olej z pestek dyni
27 października 2017
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu
30 października 2017
Topinambur – warzywo, które zastąpił ziemniak.

W uzdrawiającą moc topinamburu wierzyli już Indianie w czasach prekolumbijskich, a w XVII wieku sam papież uznał jego cenne właściwości. Bulwy przypominające kształtem korzenie imbiru wykazują naukowo udowodnione prozdrowotne działanie.

Topinambur

Topinambur (słonecznik bulwiasty) pochodzi z Ameryki Północnej. To uniwersalna roślina, którą uprawia się dla celów ozdobnych, jak i kulinarnych i leczniczych. Roślina może osiągać nawet 2 metry wysokości. Jej kwiaty, z rodziny astrowatych, znakomicie prezentują się na słonecznych wysokich rabatach, bulwy natomiast to pożywne i zdrowe uzupełnienie diety. Topinambur znany jest również pod nazwą karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Topinambur ma szerokie zastosowanie gospodarcze – hoduje się go jako roślinę pastewną i uprawną. Jadalne bulwy, o żółtobeżowej, białej lub różowej skórce, wyróżnia słodki, delikatnie orzechowy smak. Zanim do Europy trafiły ziemniaki na stołach naszych przodków topinambur królował jako dodatek do większości dań.

Skład

Bulwy topinamburu to przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów. Możemy w nich znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6) oraz minerały takie, jak krzem, fosfor, magnez, żelazo, miedź i potas. 100 gramów topinamburu dostarcza jedynie 73 kalorie. Ze względu na zawartość inuliny roślina ta jest ważnym elementem leczenia cukrzycy, zaburzeń metabolicznych, a także kuracji odchudzających i oczyszczających układ pokarmowy.

Wzmocnienie organizmu

Poleca się topinambur spożywać osobom, które przeszły chemioterapię oraz znajdują się w okresie rekonwalescencji po chorobach, ponieważ doskonale wzmacnia i odbudowuje organizm. Ma działanie regenerujące, wspiera wzrost i rozwój funkcji organizmu. Spożywanie bulw wzmacnia układ odpornościowy i pomaga przy przewlekłym zmęczeniu. Bulwy topinamburu są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.

Dla cukrzyków

Wartości odżywcze bulw topinamburu są niezwykle przydatne, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę. Topinambur posiada niski indeks glikemiczny. Zawiera one skrobię i 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty), która jest dobrze tolerowana przez diabetyków. Substancja ta doskonale wspiera normalizację poziomu glikemii przy cukrzycy typu 2 i znacznie zmniejsza oporność organizmu na insulinę.

Oczyszczanie organizmu

Inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga także odtruć organizm. Substancja ta wiąże toksyny i przyspiesza ich wydalanie z organizmu. Już w jelitach przeciwdziała wchłanianiu zwrotnemu kwasów żółciowych do wątroby, chroniąc ją przed szkodliwym wpływem niektórych, zwłaszcza toksycznych związków.

Trawienie

Inulina jest także jednym z najważniejszych prebiotyków odżywiających florę jelit i potrafi szalenie poprawić ich pracę. Dzięki niej trawienie przebiega sprawniej i zmniejsza się skłonność do zaparć. Substancja ta ułatwia także wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu oraz wspiera usuwanie z organizmu chorobotwórczych bakterii, odpowiedzialnych za biegunki i zapalenie jelita grubego. Bulwy ziemnej gruszki warto wprowadzić do swojej diety także dlatego, że potrafią znacznie usprawnić tłuszczową i węglowodanową gospodarkę organizmu. Spożywanie tego warzywa nie tylko obniża cholesterol LDL, lecz także poprawia morfologię i reguluje ciśnienie krwi.

Spokój i lepsza koncentracja

Zawarty w topinamburze magnez oraz witaminy z grupy B to substancje, które wspierają działanie układu nerwowego. Harmonizują więc pracę układu nerwowego i poprawiają koncentrację. Z tego względu, jeśli jesteśmy podatni na stres i mamy problem z koncentracją, powinniśmy spożywać topinambur każdego dnia.

Działanie antynowotworowe

Topinambur zawiera także substancje wykazujące działanie antyrakowe. Potrafią one znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi i sutka. Dodatkowo, zawarte w bulwach białka zapobiegają zaburzeniom prostaty u mężczyzn i powstawaniu groźnych owrzodzeń żołądka.

Topinambur- suplement diety w płynie

- regeneracja organzimu
- wzmocnienie odporności
- źródło inuliny
- dobre trawienie

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Jak przyrządzić topinambur

Można go jeść:

– na surowo jako składnik surówek np. z jabłkiem, orzechami i miodem
– duszonego z warzywami
– gotowanego w wodzie jako zamiennik ziemniaka
– w postaci purée
– jako składnik musów- np. jabłkowych i gruszowych
– pieczonego z ziołami w piekarniku lub w ognisku
– plasterek wkrojony do herbaty (lepszy niż cytryna)

facebook