Uzdrawiająca moc cedru

Olej sojowy- najpopularniejszy olej na świecie
Olej sojowy- najpopularniejszy olej na świecie
13 października 2017
Maqui berry – jagody z serca Amazonii
Maqui berry – jagody z serca Amazonii
19 października 2017
Uzdrawiająca moc cedru

Cedr

Cedr to jedno z najpiękniejszych i największych drzew Syberii. Z jego nasion od wieków otrzymuje się unikalny produkt o wszechstronnym zastosowaniu – olej cedrowy. Niewiele jest substancji pochodzenia naturalnego, które tak jak on sprawdzają się w profilaktyce większości trapiących nas chorób cywilizacyjnych. “Cedr syberyjski”(Pinus sibirica) jest to nic innego jak odmiana sosny limby -“Pinus cembra”, czyli dokładnie jest to “Pinus cembra var. Sibirica” drzewo to popularnie nazywane na Rusi „kedr” syberyjski, de facto jest to limba syberyjska, krewna naszej tatrzańskiej, jest rośliną naturalnie występującą w chłodnym klimacie i normalnie spotykaną na dużych wysokościach. Jego odmiany rosną w Japonii, Chinach, Mongolii, Korei Północnej, Ameryce Północnej i Rosji. Jedną z odmian jest cedr syberyjski naturalnie występujących między innymi na obszarach tajgowych. To wieloletnie drzewo iglaste, które dorasta do 40 metrów wysokości i 2 m średnicy. Cedr może żyć do 350 lat, a niektóre drzewa i do 800 lat. Orzeszki rozwijają się tylko w górnej części drzewa a bogate zbiory odbywają się co 5 lat, choć drzewo wydaje owoce co dwa lata.

Skarb prosto z tajgi

Na Syberii, od czasów starożytnych wiadomo, że dary Cedru to jedne z najważniejszych bogactw tajgi. Lasy cedrowe były chronione od zawsze. Na zbiór orzechów wyruszali wszyscy mieszkańcy wsi, a liczba drzew, spod których rodziny mogły zbierać szyszki, była określona wcześniej, biorąc pod uwagę ilość członków rodziny jaką trzeba wyżywić. Zwykle zbiotry trwały pięć do dziesięciu dni, a wyłuskiwanie orzechów było przeprowadzane bezpośrednio w miejscu zbioru. Orzechy zbierano tylko w odległych lasach cedrowych, dokąd nie prowadziły żadne drogi. W tradycji rdzennych mieszkańców Syberii z pokolenia na pokolenie przekazywana jest prawda– “Chroń drzewa cedrowe, bo są one jak matka – żywią i leczą”. Dlatego drzewa te traktuje się tam z wielkim szacunkiem, a z orzeszków cedrowych wytwarza się olej – preparat dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Z orzechów cedrowych produkuje się również mąkę (śruta cedrowa), o właściwościach podobnych do orzechów cedrowych. Wykorzystuje się ją jako zamiennik mleka w proszku lub uzupełnienie diety.

Pozyskiwanie oleju

Właściwości oleju zależą do sposobu otrzymywania: na zimno, termicznie lub parowo, z użyciem różnych ekstrahujących substancji. Oleje wytwarzane na różne sposoby są w praktyce trudne do rozróżnienia – bursztynowy kolor z delikatnym, specyficznym aromatem i smakiem charakteryzuje każdy z nich.
W tłoczeniu na zimno, jądra orzechów są umieszczane w drewnianej prasie. Otrzymany olej filtruje się lub pozostawia do opadnięcia osadu. Podczas przetwarzania, nie może mieć styczności z jakimkolwiek metalem. Uzyskany w ten sposób olej jest nadzwyczaj zdrowy i używa się go w tradycyjnej medycynie ludowej i kosmetologii. Ta metoda jest najbardziej kosztowna, ale uzyskany na jej drodze produkt ma najwyższą jakość.
Istnieją również termiczne metody otrzymywania oleju cedrowego. Najpowszechniejsza to oddzielanie oleju od podgrzanych orzechów poprzez płukanie gorącą wodą i tłoczenie w wysokiej temperaturze. Ta metoda jest tańsza, ale rezultatem jest dobry olej cedrowy do zastosowania w kuchni. Niestety jego parametry zdrowotne są o wiele niższe – przez zastosowanie wysokich temperatur traci się wiele cennych dla zdrowia substancji.

Składniki oleju

Unikalny skład oleju cedrowego znany jest od tysięcy lat. Główne składniki olejku cedrowego to: alfa-cedren, beta-cedren, cedrol, widdrol, tujopsen oraz grupa seskwiterpenów, które wnoszą bardzo dużo do jego leczniczych właściwości. Jądra orzechów cedrowych zawierają więcej białka niż wiele wyrobów mięsnych. Ponadto, białko z tych orzechów jest asymilowane przez organizm prawie w 100%, co jest praktycznie niespotykane. W dodatku, orzeszki cedrowe posiadają prawie wszystkie aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy niezbędne dla naszego ciała oraz ogromną ilość minerałów i pierwiastków śladowych. Olej cedrowy zawiera więc witaminy z grupy B, B1, B2 , B3 (PP), B4, witaminę A i E. Zawiera także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy, stearynowy (nasycone) i maksymalny nienasyconych: kwas oleinowy (do 35,8%), gadoleinovaya (do 1,04%), linolowy (do 71,1%) i linolenowy (do 27,75%). Witamina E, zawarta jest w oleju cedrowym w bardzo dużych ilościach (92,6 mg w 100 g oleju). Przy codziennym przyjmowaniu 10 ml oleju cedrowego, pokrywamy się aż 50 % zapotrzebowania na tę niezwykle cenną witaminę. Można zatem stwierdzić, że najważniejsze substancje w oleju cedrowym to właśnie witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 (ponad 90 %). Z tego względu olej cedrowy ma bardzo unikalne i wszechstronne właściwości lecznicze. Oddziałuje dobroczynnie w zasadzie na cały organizm.

Olej z orzechów cedrowych.

Tłoczony na zimno.
Z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
Żródło witaminy E i kwaslu linolowego.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Działanie wzmacniające

Olej cedrowy może być stosowany jako ogólny środek na wzmocnienie, gdyż wspomaga działanie narządów wewnętrznych i pobudza metabolizm. Wzmacnia mięśnie, skórę, układ nerwowy, żołądek, układ pokarmowy oraz mózg. Wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, co z kolei poprawia ogólne zdrowie i samopoczucie. Zaleca się by olej cedrowy wypróbowali także ludzie cierpiący na alergie pyłkowe. Jednak kurację należy rozpocząć przynajmniej miesiąc przed spodziewanym wystąpieniem objawów.

Działanie na układ pokarmowy

Olej cedrowy reguluje także pracę przewodu pokarmowego, a z drugiej strony wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby, trzustki, śledziony i woreczka żółciowego. Ważną rolę odgrywają tu mukopolisacharydy (wielocukry), które powlekają błony śluzowe i chronią je przed uszkodzeniami. Łagodzą one też objawy cukrzycy. Pomaga on także na wrzody żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, nadkwasotę, chroniczny nieżyt żołądka, stany zapalne w układzie pokarmowym. Olej cedrowy powinien pojawiać się w diecie osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, gdyż sprzyja procesom regeneracji błony śluzowej żołądka oraz hamuje wydzielanie kwasu solnego.

Działanie na układ sercowo- naczyniowy

Olej cedrowy obniża też poziom cholesterolu we krwi, co pozwala uniknąć choroby wieńcowej. Jak wykazały badania, zmniejszaj on ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Zawarta w nim witamin E znakomicie współdziała z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Dodatkowo jako silny antyoksydant (antyutleniacz) zapobiega utlenianiu się cholesterolu i odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Naukowcy z Harvardu udowodnili, że u osób systematycznie przyjmujących tę witaminę zmniejszyło się znacznie ryzyko miażdżycy i poważnych chorób serca.

Działanie przeciwłojotokowe

Łojotok lub egzema łojotokowa to choroba, spowodowana przez nieprawidłowe działanie gruczołów łojowych. Jej objawy potęgowane są przez zwiększone wytwarzanie łoju oraz następującą w efekcie infekcję komórek naskórka. Skóra staje się biała lub jasnożółta i zaczyna się łuszczyć, w szczególności na głowie, w rejonie brwi, wnętrza uszu oraz we wszystkich tych miejscach, gdzie znajdują się mieszki włosowe. Olej cedrowy jest niezwykle pomocny w zwalczaniu owego stanu zapalnego oraz ograniczać łuszczenie się skóry, regulując wydzielanie łoju i lecząc infekcję. Zmniejsza on również zaczerwienienie i inne zewnętrzne objawy schorzenia. Z tego względu od wieków na Syberii olej cedrowy stosuje się na suchy, złuszczający się naskórek, w celu odmłodzenia cery i wygładzenia zmarszczek oraz jako znakomity, naturalny balsam po kąpieli.

Działanie antyseptyczne

Olej cedrowy zapobiega zakażeniom ran, a także chroni je przed tężcem. Można go bezpiecznie aplikować miejscowo na rany jako środek antyseptyczny – często jest on nawet składnikiem ziołowych kremów antyseptycznych. Chroniąc organizm przed działaniem toksyn, olejek ten odciąża białe krwinki i system odpornościowy, co pozwala im skuteczniej działać.

Działanie przeciwzapalne

Potwierdzono badaniami także skuteczność przeciwzapalnego działania oleju cedrowego w walce z artretyzmem. Zapalenie stawów i tkanek, którego efektem jest wyniszczający ból lub duży dyskomfort, może zostać złagodzone poprzez wdychanie lub miejscową aplikację oleju na skórę.

Działanie przeciwskurczowe

Łagodzenie skurczów to kolejna istotna właściwość oleju cedrowego. Działa on niemal na wszystkie rodzaje skurczów oraz związanych z nimi dolegliwości. Tyczy się to również skurczów układu oddechowego, jelit, mięśni i serca. Ponadto osoby, które mają problemy ze snem związane z zespołem niespokojnych nóg, drgawkami, astmą oraz innymi dolegliwościami, również mogą skorzystać z kojących właściwości oleju cedrowego.

Działanie ściągające

Jako środek ściągający, olejk cedrowy pomaga leczyć bóle zębów, wzmacnia dziąsła, zapobiegając wypadaniu zębów. Poza tym pomaga na biegunkę, zwierając podatne na skurcze mięśnie przewodu pokarmowego. Jako środek ściągający, olejek cedrowy jest również przydatny do ochrony skóry przed działaniem toksyn oraz bakterii. Oprócz tego wywołuje koagulację białek skóry, które w rezultacie wysychają i twardnieją, tworząc warstwę ochronną w rejonie, gdzie zaaplikowano olejk. Poprawia również napięcie mięśniowe

Działanie hormonalne

Kobiety, które mają problemy z nieregularną miesiączką lub jej zatrzymaniem, z całą pewnością zyskają na stosowaniu oleju cedrowego, który oprócz wywoływania menstruacji również reguluje cykl miesięczny. Ból oraz inne nieprzyjemne objawy towarzyszące, jak nudności, zmęczenie i huśtawki nastrojów również mogą być łagodzone poprzez regularne używanie oleku, gdyż ma on wpływ na funkcjonowanie gruczołów dokrewnych.

Działanie uspokajające

Olej cedrowy jest popularnym środkiem uspokajającym. Ma silne działanie kojące umysł, ponadto leczy zapalenia i swędzenie skóry, jednocześnie uwalniając od napięcia i niepokoju. Wspomniane właściwości tego leju pomagają w osiągnięciu zdrowego, regenerującego i niezakłóconego snu, dlatego też często stosowany jest on u pacjentów cierpiących na bezsenność. Używany w ramach aromaterapii, zwiększa produkcję serotoniny, która jest w mózgu zamieniana w melatoninę. Ta z kolei wywołuje zmęczenie i przynosi spokojny, pokrzepiający sen. Z tego też powodu aromaterapia z wykorzystaniem olejku cedrowego polecana jest osobom cierpiącym na chroniczny lęk, stres i depresję.

Działanie moczopędne

Moczopędne działanie oleju cedrowego jest pomocne w leczeniu licznych schorzeń, włączając w to otyłość, nadciśnienie, reumatyzm, artretyzm, podagrę, infekcje dróg moczowych oraz nadmierne nagromadzenie toksyn we krwi. Olej cedrowy zwiększa częstotliwość oddawania moczu, dzięki czemu łatwiej usuwany jest z organizmu tłuszcz, nadmiar wody i toksyny w rodzaju kwasu moczowego, które są głównymi przyczynami tych chorób.

Działanie wykrztuśne

Jest on środkiem wykrztuśnym i skutecznie uwalnia od kaszlu, usuwając flegmę z dróg oddechowych oraz płuc i odblokowując zatory. Przynosi również ulgę w bólach głowy, czerwonych i załzawionych oczach, a także innych objawach przeziębienia. Niewielka ilość oleju cedrowego pomoże spokojnie zasnąć podczas choroby. Rozrzedza on flegmę, którą łatwiej dzięki temu usunąć z dróg oddechowych, a jednocześnie chroni to przed gromadzeniem się toksyn oraz powstawaniem powikłań wynikających z nadmiaru nagromadzonej flegmy. Świetnie nadaje się do aromaterapii.

Działanie owadobójcze

Naturalny olej cedrowy używany jest również jako środek przeciwko komarom oraz innym owadom. Stosowany w parownikach, przepędza komary, muchy i inne insekty na dużą odległość od domu. Regularne spryskiwanie nim poduszek lub prześcieradeł rozwiązuje problem uciążliwych owadów, które zakłócają sen.

Działanie grzybobójcze

Olej cedrowy może być stosowany do leczenia infekcji grzybiczych, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Badania wykazały, iż jego wdychanie chroni organizm przed skutkami różnych typów skażenia żywności, a także przed grzybowymi patogenami roślin, zwierząt i ludzi.

Stosowanie

Wewnętrzne stosowanie oleju cedrowego: spożywa się po 1 łyżeczce przed posiłkiem dwa razy dziennie lub jako dodatek do sałatek w celu ulepszenia zawartości witamin oraz dla ich lepszego przyswojenia. W świecie kulinarnym syberyjski olej cedrowy jest wykorzystywany przy produkcji smakowitych wyrobów cukierniczych oraz majonezów. Można maczać w nim chleb, dodawać go do ugotowanych ziemniaków, kasz i ryżu. Posiada on unikalny smak i aromat, dlatego nierzadko dodawany jest do sałatek, smoothie czy deserów.
Zewnętrzne zastosowanie oleju cedrowego: smarować problemowe miejsca lub stosować okłady nasączone olejem cedrowym. W celu wzmocnienia struktury skóry lub włosów należy nanieść niewielką ilość oleju na zniszczone włosy lub skórę.

facebook