Właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy

Właściwości lecznicze i pielęgnacyjne żyworódki
Właściwości lecznicze i pielęgnacyjne żyworódki
30 marca 2017
Właściwości witaminy D
Właściwości witaminy D
30 marca 2017
Właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy

Przez większość ludzi pokrzywa wciąż uznawana jest jedynie za zwykły chwast. Jednak ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze jest ona bardzo ważna dla naszej codziennej diety. Zawiera bowiem wiele witamin, mikroelementów i soli mineralnych, które wspomagają między innymi leczenie kamicy nerkowej czy artretyzmu. Jednak to nie wszystkie zalety tej wspaniałej rośliny.

Pokrzywa – naturalny antybiotyk

Pokrzywa jest rośliną z rodziny pokrzywowatych, żyjącą dziko głównie w lasach i zaroślach. Posiada niesamowity wpływ na nasz organizm i od dawna wykorzystywana była w medycynie naturalnej. Jest to bowiem roślina lecznicza i kosmetyczna, jadalna i paszowa. Ponadto dostarcza nam cennych barwników roślinnych oraz odgrywa dużą rolę w ludzkiej kulturze duchowej. Nie należy do ulubionych roślin zarówno ludzi, jak i zwierząt z powodu obecności kłująco-parzących włosków. Zawierają one histaminę oraz kwas mrówkowy. Kiedyś na bazie pokrzywy gospodynie gotowały zupę. Dziś dodaje się ją do pokarmu dla zwierząt. Wiosną, gdy nasz organizm jest nieco osłabiony i zmęczony, zaleca się picie herbatki ze świeżo zerwanych liści pokrzywy. Natomiast zimą napar z suszonej pokrzywy wzmacnia naszą odporność na przeziębienia i inne infekcje.

Pokrzywa – właściwości

Pokrzywa przede wszystkim posiada szeroki wachlarz zastosowań leczniczych. O jej właściwościach rozpisywano się już w średniowieczu, jednak w czasach późniejszych stała się ona pokarmem jedynie dla biednych ludzi. Do łask wróciła w okresie wielkich kryzysów, czyli wojen światowych.

Surowcem leczniczym pokrzywy są jej liście, które zbierać należy od czerwca do września. Natomiast korzenie wykopuje się jesienią lub wczesną wiosną. Pokrzywa jest przede wszystkim niezwykle bogata w witaminy A, K, B2, C. Zawiera także wiele niezbędnych dla naszego organizmu minerałów: magnez, wapń, siarkę czy żelazo. Ponadto znajdziemy w niej także kwasy organiczne, garbniki, fitosterole i wiele innych, dobrych substancji. To właśnie one sprawiają, że roślina to posiada właściwości lecznicze i jest traktowana jako najlepszy lek na wiele dolegliwości.

Sok z pokrzywy

wpływa na odporność
pomaga na problemy skórne głowy

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Lecznicze właściwości pokrzywy

Niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego są moczopędne właściwości pokrzywy. Jest ona także pomocna przy wydalaniu z organizmu szkodliwych substancji i w leczeniu dny moczanowej. Przeciwdziała także zatrzymywaniu się wody w organizmie, a więc także poprawia ogólne samopoczucie.  Co ważne dla mężczyzn, pokrzywa używana jest również w leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego. Nic więc dziwnego, że często jest składnikiem różnego rodzaju suplementów dla mężczyzn – również tych na potencję.

Dodawanie posiekanych listków pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Warto więc wzbogacić o pokrzywę dietę wszystkich małych niejadków. Dodatkowo zawarte w niej związki mają działanie oczyszczające układ trawienny, poprawiają i wspomagają pracę trzustki, wątroby i żołądka. Stosuje się ją więc w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, w nieżytach żołądka i jelit. Świetnie działa również w przypadku biegunek. Mimo, że jeszcze nie zostało to potwierdzone żadnymi badaniami, niektórzy twierdzą, że pokrzywa może powstrzymać rozrost komórek nowotworowych.

To jednak nie wszystko. Pokrzywa dorównuje niemal preparatom żelaza i korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Jest więc świetnym lekarstwem na anemię i osłabienia. Obniża również ciśnienie i poziom cukru we krwi, a to wyjątkowe właściwości, które posiadają naprawdę nieliczne surowce zielarskie. Przy leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków czy trądziku stosuje się przemywanie, które działa cuda ze względu na bakteriobójcze właściwości pokrzywy. Płukanki z pokrzywy natomiast odkażają jamę ustną, zmniejszają napięcie mięśni i poprawiają krążenie. Działają również leczniczo w różnorodnych chorobach skóry głowy – łupieżu, łojotoku czy nawet wypadaniu włosów.

Warto również wspomnieć, że pokrzywa ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego stosuje się w celu redukcji stanów zapalnych i łagodzenia bólu, kiedy mamy do czynienia z chorobami reumatoidalnymi.

Herbata z pokrzywy

Gotowanie zupy z listków pokrzywy jest w dzisiejszych czasach już mało popularne. Na pierwszy plan wysuwa się herbata z pokrzywy. Taki napar przygotowujemy zalewając 2 łyżki liści szklanką wrzątku. Po kilku minutach przecedzamy go i herbatka gotowa. Pije się ją zarówno ze świeżo zerwanych liści jak i z suszu, 2-3 razy dziennie. Dlaczego? Powodów jest wiele.

Herbata z pokrzywy ma działanie moczopędne, więc powinny ją pić osoby, które cierpią na choroby układu moczowego, bądź borykają się z problemem zatrzymywania wody w organizmie, bowiem pomaga szybko pozbyć się jej nadmiaru. Znajduje się w niej również krzem, wapń, mangan i fosfor, które wzmacniają nasze włosy, paznokcie i wyraźnie poprawiają stan skóry. Dodatkowo zawarty w pokrzywie chlorofil ma szerokie zastosowanie w produkcji kremów, maseczek i toników.

Herbatkę z pokrzywy powinny również regularnie zażywać kobiety, które niedawno urodziły dziecko. Moczopędne działanie herbaty sprawi, że szybciej wrócą one do wymarzonej wagi sprzed ciąży. Napar ten przyśpiesza także produkcję mleka i można go pić bez obaw, że zaszkodzi się swojemu maleństwu.

Herbata z pokrzywy posiada także właściwości regeneracyjne organizmu, wzmacnia odporność i pomaga w chorobach układu krążenia. W przeciwieństwie do kawy, pokrzywa działa dobrze na żołądek, trzustkę i wątrobę, dlatego warto zamienić poranny napój na filiżankę naparu z pokrzywy. Korzyści dla zdrowia – niezastąpione! Dodatkowo pokrzywa oczyszcza krew z toksyn.

Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy możemy oczywiście kupić w specjalistycznych sklepach czy aptekach. Jednak gdy zrobimy go samodzielnie, będziemy mieć pewność, że jest w 100% naturalny. Sok sporządza się ze świeżych lub suszonych liści. Aby tego dokonać, najpierw musimy sparzyć liście w przegotowanej wodzie, a następnie blendujemy je lub wrzucamy do sokowirówki. Zwykle otrzymany tą drogą sok rozcieńcza się z wodą – pół na pół.

Do czego możemy stosować soki z pokrzywy? Przede wszystkim świetnie sprawdzają się jako płukanka do gardła czy jamy ustnej. Taką miksturą, ze względu na jej właściwości antybakteryjne, możemy również przemywać skórę, jeśli borykamy się z trądzikiem czy ropniami.

facebook