Zielone złoto – olej z pestek dyni

Maqui berry – jagody z serca Amazonii
Maqui berry – jagody z serca Amazonii
19 października 2017
Topinambur – warzywo, które zastąpił ziemniak.
Topinambur – warzywo, które zastąpił ziemniak.
27 października 2017
Zielone złoto – olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni, nazywany również „zielonym złotem”, to produkt pochodzący z krainy geograficznej, należącej obecnie do Austrii i Słowenii. Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno, z nieprażonych, surowych pestek dyni. Dzięki temu ma zielono-brązową barwę, orzechowy aromat, a także zachowuje najwięcej cennych dla naszego zdrowia i urody niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i związków blokujących DHT. Olej z pestek dyni jest często używany jako dressing do sałatek, mieszany z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub z dobrym octem jabłkowym. Może być także używany by doprawić i wzbogacić składnikami odżywczymi zupę, sos i wiele innych potraw. Jednakże nie należy oleju z pestek dyni używać do smażenia lub pieczenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jego delikatną strukturę i pozbawia go najcenniejszych właściwości odżywczych.

Skład

Olej z pestek dyni w 18,8 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4 proc. składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8 proc. kwasy wielonienasycone. Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe w większości składają się kwasy omega-6. Olej z pestek dyni zawiera śladowe ilości kwasów omega-3 (około 0,5 proc). Olej z pestek dyni zawiera także witaminy A, E i D oraz te z grupy B. Można w nim znaleźć również selen, potas i cynk oraz inne substancje, takie jak skwalen i fitosterole. Witaminy z grupy B poleca się przede wszystkim osobom, które mają problemy z ukojeniem nerwów, skupieniem oraz niedokrwistością. W szczególności, witamina B1 pomaga chronić układ nerwowy oraz wykazuje działanie przeciwbólowe, witamina B2 zdecydowanie wzmacnia odporność, jak również działa zbawiennie na poprawne działanie naszych oczu i poprawia wzrok. Witamina B6 bierze czynny udział w przemianach białek oraz współuczestniczy w tworzeniu enzymów oraz hemoglobiny. Co więcej, witamina B6 łączona z magnezem sprawia, że mniej się denerwujemy, lepiej radzimy sobie ze stresem i dodatkowo lepiej chłoniemy wiedzę.

Stosowanie oleju z pestek dyni

– poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
– chroni przed i wspomoże w walce z infekcjami układu moczowego
– korzystnie działa na prostatę
– stabilizuje poziom cholesterolu
– chroni przed pasożytami różnego typu i pomaga się ich pozbyć
– działa wzmacniająco i poprawia kondycję skóry

Olej z pestek dyni

Z pierwszego tłoczenia.
Nierafinowany.
Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Olej z pestek dyni przeciw przerostowi prostaty

Olej z pestek dyni jest składnikiem suplementów diety dla mężczyzn, stosowanych przy przeroście gruczołu krokowego (we wczesnych stadiach przerostu), zaburzeniach oddawania moczu czy zaburzeniach potencji. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz normalizuje procesu oddawania moczu. Właściwości te olej z pestek dyni zawdzięcza fitosterolom (zwłaszcza beta-sitosterolowi), które działają bardzo podobne do hormonów płciowych. Badania wykazały, że dieta z bogatym udziałem oleju z pestek dyni wyraźnie redukuje symptomy i ból, związany z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego, bez żadnych skutków ubocznych. Obecny w dużym stężeniu w nasionach dyni naturalny fitosterol beta-sitosterol pomaga blokować szkodliwe skutki działania DHT, powstrzymując jego negatywny wpływ na pracę prostaty. Olej z pestek dyni posiada również łagodne steroidy – delta-7-sterine, które konkurują z hormonem DHT i prawdopodobnie zapobiegają rozmnażaniu się komórek gruczołu krokowego. Oprócz tych dwóch substancji olej z pestek dyni posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy, karotenoidów, kwasów omega 9, cynku, które wszystkie pomagają zredukować ryzyko rozwinięcia się syndromu łagodnego rozrostu stercza.

Zapobieganie wypadaniu włosów

Powiększona prostata, jak i skłonność do łysienia u mężczyzn jest prawdopodobnie w dużym stopniu spowodowana przez nadprodukcję DHT. Ten sam beta-sitosterol, delta-7-sterine i inne związki zawarte w oleju z pestek dyni jednocześnie zapobiegają wypadaniu włosów. Specjaliści rekomendują nakładanie oleju z pestek dyni bezpośrednio na skórę głowy, by zablokować efekt działania hormonu DHT bezpośrednio w jej tkance.

Zwalczanie pasożytów jelitowych

Olej z pestek dyni jest tradycyjnie stosowany w zwalczaniu pasożytów jelitowych. Przyjmując na czczo, z rana, posiada niezwykłą zdolność do niszczenia szkodliwych organizmów, na przykład takich jak powszechnie znany tasiemiec. Zawarte w oleju z pestek dyni alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Cholesterol i choroby układu krążenia

Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol LDL obniżając jego wchłanianie w potrawach, zawierających niekorzystne substancje. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża wchłanianie szkodliwego cholesterolu i może bardzo korzystnie wpłynąć na zmniejszenie występowania chorób serca.

Zwalczanie artretyzmu

Spożywanie oleju z pestek dyni bardzo korzystnie wpływa na stany zapalne stawów. Wysoki poziom antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych w oleju z pestek dyni pomaga zmniejszać stan zapalne u osób cierpiących na artretyzm.

Zespół jelita drażliwego

Wśród niezliczonej ilości zastosować oleju z pestek dyni jest także pomoc w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Wysokie stężenie kwasów tłuszczowych zmniejsza zapalenie przewodu pokarmowego i wielu ludzi zauważa, że przy regularnym jego spożywaniu, wyraźne zmniejszenie objawów tej przykrej dolegliwości.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni może być stosowany do pielęgnacji skóry, doskonale ją nawilżając, poprawiając elastyczność, a także spłycając widoczność efektów starzenia. Może także skutecznie wspomagać leczenie trądziku, łagodzić podrażnienia oraz wspomagać procesy regeneracji skóry. Jest często stosowanym składnikiem naturalnych preparatów antycellulitowych, a także kosmetyków leczniczych do zmniejszania widoczności blizn i rozstępów. Jego ciemna barwa może mieć wpływ na delikatne przebarwienie pielęgnowanej skóry. Olej z pestek dyni doskonale sprawdza się także podczas pielęgnacji włosów, przyczyniając się do ich wzmocnienia i przywracając naturalny blask. Można go także z powodzeniem stosować na rozdwajające się końcówki włosów.

Oczekiwania

Przyjmując regularnie olej z pestek dyni mamy szansę poprawić wiele aspektów naszej kondycji zdrowotnej. Oprócz pozytywnych efektów na prostatę i wypadanie włosów, szeroka gama składników odżywczych zawartych w oleju jest także korzystna w innych obszarach: podnosi naszą odporność, poprawia koloryt skóry oraz zmniejsza stany zapalne i podrażnienia skórne. Olej z pestek dyni jest bardzo wrażliwy na światło oraz ciepło, dlatego najlepiej jest trzymać go w lodówce. Tak przechowywany będzie nadawał się do użycia przez co najmniej kilka miesięcy. Z kolei kapsułki można spokojnie przechowywać w szufladzie z dala od światła.

facebook