Żurawina- naturalny antybiotyk

Dzika róża- bogactwo witamin
Dzika róża- bogactwo witamin
29 maja 2018
Jabłko- skarbnica zdrowia
Jabłko- skarbnica zdrowia
5 czerwca 2018
Żurawina- naturalny antybiotyk

Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Jej owoce od wieków były używane do różnych celów, zarówno jako środek leczniczy, ale także przedłużający trwałość innych produktów np. mięsa. Żurawina, nazywana była kiedyś “cytryną dla ubogich”. Dziś owoce żurawiny uznawane są za najzdrowsze na świecie. Na równi z czosnkiem, oregano i sosną zalicza się ją do grupy naturalnych antybiotyków (głównie ze względu na działanie grzybobójcze). O żurawinie coraz częściej mówi się jako o leku przyszłości, choć tak naprawdę z jej zdrowotnych właściwości korzystano już w XVI w. Żurawina jest wiecznie zieloną, wieloletnią, płożącą się krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych (jej delikatne pędy osiągają ok. metra długości). Naturalnym środowiskiem tej rośliny są tereny wilgotne o kwaśnym torfowym podłożu (obecnie żurawinę z powodzeniem można też uprawiać w ogrodzie). Cechy charakterystyczne żurawiny to ciemnozielone liście, białoróżowe kwiaty, które pojawiają się pod koniec czerwca (im właśnie najprawdopodobniej żurawina zawdzięcza swoja nazwę – swym kształtem kwiaty przypominają bowiem żurawia) i przede wszystkim podstawowy surowiec leczniczy, czyli owoce (różowo-czerwone lub zielone, gdy krzewinka rośnie w zacienionym miejscu). Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą, jeśli jest łagodna i bezśnieżna.

Skład

Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną i suszoną. Poznajmy więc lecznicze właściwości żurawiny.
W medycynie (ale również w celach kulinarnych i pielęgnacyjnych) wykorzystuje się dwa gatunki żurawiny:
– Żurawinę wielkoowocową (amerykańską), Vaccinium macrocarpon Aiton. Jej ojczyzną jest Kanada i północno-wschodnie tereny USA (obecnie Stany Zjednoczone są rekordzistą, jeśli chodzi o uprawę żurawiny; plantacje tej rośliny istnieją tam od XIX w.). Żurawinę wielkoowocową można hodować w ogrodzie – to świetna roślina dekoracyjna (średnica czerwonych jagód może dochodzić nawet do 2 cm) i okrywowa, dodatkowo żurawina jest odporna na niskie temperatury oraz choroby. Do rozwoju roślina wymaga kwaśnej torfowej gleby, półcienistego lub słonecznego stanowiska, jest wrażliwa na niedobór wody.
– Żurawinę błotną (Oxycoccus palustris). W środowisku naturalnym rośnie m.in. w Ameryce Północnej, północnej Azji, a także w Polsce, szczególnie na Lubelszczyźnie, Pomorzu i na Mazurach. W porównaniu do żurawiny amerykańskiej, owoce żurawiny błotnej są mniejsze i bardziej cierpkie (cierpki smak jest mniej intensywny, gdy owoce zbiera się po jesiennych przymrozkach). Podobnie jak żurawinę wielkoowocową, można ją uprawiać w ogrodzie.

Drogi moczowe

Żurawina jest niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych (przyspiesza proces zdrowienia). Dezynfekujący wpływ żurawiny na drogi moczowe to najbardziej znana i najlepiej udokumentowana prozdrowotna właściwość tej rośliny. Naukowcy są zdania, że zawarte w żurawinie przeciwutleniacze – procyjanidyny i fruktoza uniemożliwiają przyczepianie się bakterii (w tym m.in. E.coli) do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując tym samym ich rozwój. Żurawina zmniejsza także ilość bakterii E. coli, która wywołuje stany zapalne tych miejsc, a przy tym osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Owoc pomaga także osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca. Żurawina jest zalecana osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub cierpiącym na zaburzenia neurologiczne.

Choroby dziąseł

Owoce żurawiny w znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki. Podobnie jak w przypadku dróg moczowych, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii. Obecne w owocach żurawiny fruktozę i procyjanidyny wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i przyzębia. Związki te wpływają na zmianę kształtu komórek bakteryjnych, uniemożliwiając ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł. W efekcie liczba bakterii w jamie ustnej jest wyraźnie mniejsza, wolniej narasta płytka nazębna (jeśli nie jest systematycznie usuwana, przekształca się ona w kamień nazębny), chroniąc przed próchnicą i stanami zapalnymi dziąseł. Żurawina zawiera cukier, jeśli więc chcemy dbać o zęby, jedząc żurawinowe jagody, nie przesadzajmy z ich ilością! Warto też zwrócić uwagę na produkty do higieny jamy ustnej zawierające ekstrakt z żurawiny. I pamiętać, że żurawina nie zastąpi regularnych wizyt u stomatologa.

Nowotwory

Owoce żurawiny zawierają procyjanidyny – bardzo silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworu. Wg niektórych badań, dzięki żurawinie poziom dobroczynnych przeciwutleniaczy wzrasta o 120 proc. Analizy prowadzone przez naukowców wykazały, że związki aktywne zawarte w żurawinie spowalniają podziały komórek nowotworowych, aktywują apoptozę (śmierć komórek rakowych), a także wzmacniają działanie chemioterapii (badania dotyczyły raka jajnika). Eksperymenty naukowców dają nadzieję, że żurawina może być pomocna w leczeniu nowotworów piersi, prostaty, płuc, jamy ustnej czy białaczki.

ŻURAWINA- napój 1l

orzeźwiający smak
naturalne ekstrakty
z czystych Karpat

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Układ krążenia

Związki flawonowe żurawiny są bardzo podobne do tych zawartych w czerwonym winie i tak, jak one zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej (zapobiegają tworzeniu się zakrzepów), wpływają na obniżenie ciśnienia krwi (rozszerzają naczynia krwionośne), podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL (wg uczonych wypijanie trzech szklanek świeżego soku z żurawiny zwiększa poziom HDL o 10 proc.). Choroby serca. Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale także dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu, nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych oraz powstanie zakrzepów. Działanie żurawiny rozszerza także naczynia krwionośne, co sprawia, że zdrowa dieta dla osób zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów powinna zawierać ich jak najwięcej. Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Wrzody

Zdaniem uczonych, żurawina może odegrać dużą rolę w profilaktyce choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Przeprowadzane badania wykazały, że bioaktywne substancje owoców żurawiny uniemożliwiają bakteriom Helicobacter pylori przyleganie do ścianek narządów układu pokarmowego (Helicobacter pylori jest przyczyną ponad 90 proc. zachorowań na wrzody dwunastnicy i 70 proc. przypadków żołądka). Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, np. żurawina powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka.

Antyoksydanty

Bardzo silne antyoksydanty obecne w żurawinie (w tym witaminy C i E) spowalniają proces starzenia się komórek, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny (białek odpowiedzialnych za sprężystość, elastyczność i nawilżenie skóry). Dzięki tym substancjom owoce żurawiny mają również działanie antynowotworowe). W kosmetyce wykorzystuje się również bakterio- i grzybobójcze właściwości żurawiny. Pielęgnacja z wykorzystaniem żurawiny polecana jest przede wszystkim dla cery suchej, ziemistej, wymagającej regeneracji i ujędrnienia oraz cery trądzikowej. Na rynku dostępnych jest wiele kosmetyków z ekstraktem z żurawiny, m.in. kremy do twarzy i ciała, maseczki przeciwstarzeniowe, peelingi, płyny do higieny intymnej . Aby w pełni skorzystać z odmładzających właściwości żurawiny, nie może jej brakować w diecie (przypominamy, że najskuteczniejsza jest żurawina świeża).

Ochrona komórek mózgu

Ochronny wpływ żurawiny na komórki mózgu i spowolnienie procesu ich starzenia się to kolejna zasługa silnych przeciwutleniaczy. Efektem ich działania jest również zahamowania rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Parkinsona i Alzheimera). Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu. Od niepamiętnych czasów ważny składnik diety, mający duży wpływ na poprawę zdrowia. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na awitaminozę i przemęczenie. Nie bez znaczenia dla sprawności mózgu jest również olej z pestek żurawiny zawierający kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminę E.

facebook