Żurawina – właściwości zdrowotne i odchudzające

Morwa biała i jej właściwości
Morwa biała i jej właściwości
25 kwietnia 2017
Olej lniany – zdrowotne i lecznicze właściwości lnu
Olej lniany – zdrowotne i lecznicze właściwości lnu
25 kwietnia 2017
Żurawina – właściwości zdrowotne i odchudzające

Żurawina to owoc, który niezwykle dobrze smakuje w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Z kolei sok żurawinowy idealnie komponuje się z herbatą, piwem czy nawet lodami. Nic dziwnego, że od pewnego czasu zyskuje coraz większą popularność. Jednak prócz walorów smakowych posiada cenne właściwości zdrowotne, o których niewiele osób tak naprawdę wie. Chcecie je poznać?

Żurawina – charakterystyka

Żurawina to krzewinka zimozielona, na której wyrastają przypominające jagody czerwone owoce wielonasienne. Roślina ta pochodzi z rodziny wrzosowatych. Jest ona niezwykle bogata w błonnik, witaminy B1, B2, B6, C, E oraz karoten, a także wiele minerałów, takich jak sód, potas, fosfor czy wapń. Owoc ten zawiera także cenne flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego, żurawina przez długi czas zachowuje świeżość. Ze względu na obecność w tych owocach kwasu cytrynowego oraz jabłkowego częściej sięgamy po nie w formie przetworzonej, ponieważ naturalnie mają nieco kwaśny i cierpki smak.

Żurawina – uprawa

Mimo, że zwykle roślina ta rośnie dziko, możemy ja także uprawiać w ogrodzie czy sadzie. Trzeba jednak zauważyć, że jej uprawa wcale nie jest taka łatwa, jak by nam się wydawało. Osoby początkujące, które nie mają doświadczenia w uprawie owoców, powinny więc sobie ją odpuścić.

W Polsce uprawiane są dwa gatunki żurawiny – błotna oraz wielkoowocowa. Druga odmiana jest chętniej uprawiana i na szeroką skalę wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Z racji tego, że żurawina występuje naturalnie na bagnach i torfowiskach, również w ogrodzie powinniśmy jej zapewnić kwaśne, przepuszczalne oraz dosyć wilgotne podłoże. Wskazany odczyn gleby w tym przypadku musi wynosić pH 3,0-4,0, a za podłoże powinien nam służyć torf wymieszany z trocinami oraz piaskiem. Gdy gleba jest niewystarczająco kwaśna, stosuje się dodatkowo siarczan potasu. Żurawina powinna być sadzona w nasłonecznionym miejscu – wówczas jej plony są obfite, a owoce dobrze wybarwione. Przed nadejściem zimy wskazane jest okrycie krzewinek, ponieważ przy niskich temperaturach mogą one przemarzać.

Żurawinę sadzi się zwykle wiosną lub jesienią. Przez cały okres wegetacyjny musi być ona podlewana, ze względu na płytki system korzeniowy. Najlepiej podlewać ją deszczówką.

Żurawina – właściwości

Przede wszystkim, mówiąc o żurawinie, wskazuje się na jej właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Jeśli więc często mamy do czynienia z infekcjami i przeziębieniami, warto spożywać ją, by wspomóc leczenie. Oczywiście w okresie zwiększonej zachorowalności możemy stosować ją także profilaktycznie.

Każdy z Was zapewne słyszał o chorobach cywilizacyjnych. Należą tu m. in. choroby serca, układu krążenia i miażdżyca. Również w tym wypadku warto stosować żurawinę, ponieważ ze względu na obecność flawonoidów, ma ona właściwości przeciwutleniające. Z tego też względu blokuje ona utlenianie się cholesterolu i rozszerza naczynia krwionośne, by zapobiec powstawaniu zakrzepów. Prócz tego, owoce pomogą nam utrzymać wskazany poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając ryzyko zawałów serca, a także oczyszczą nasz organizm z toksyn. Nic więc dziwnego, że żurawina jest często stosowana w diecie odchudzającej.

Kolejna ważna rzecz, o której warto wspomnieć, to nowotwory. Jak już zostało powiedziane, w żurawinie zawarte są flawonoidy, będące silnymi przeciwutleniaczami. Do ich zadań należy m. in. ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu owoce żurawiny mogą zapobiec nowotworom okrężnicy lub płuc.

Żurawina wykorzystywana jest także przy infekcjach dróg moczowych, które wywoływane są zwykle obecnością bakterii E.coli. Roślina ta zmniejsza ilość tych bakterii i dodatkowo osłania drogi moczowe, chroniąc przed osadzaniem się na nich E.coli. Roślina ta pomaga także w przypadku, gdy mamy problemy z częstym oddawaniem moczu lub nie wypróżniamy pęcherza do końca. Osoby narażone na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub z zaburzeniami neurologicznymi, również powinny stosować żurawinę.

Owoce żurawiny są idealne, jeśli chodzi o przeciwdziałanie rozwojowi bakterii, występujących w jamie ustnej. Dzięki temu mogą chronić nas przed chorobami dziąseł, przyzębia oraz śluzówki. Zostając nadal w temacie bakterii, warto również wspomnieć o bakteriach narządów wewnętrznych, czyli Helicobacter pylori, które mogą wywoływać wrzody żołądka. Również w tym przypadku niezastąpiona jest żurawina, ponieważ pełni ona funkcje osłonową i chroni ściany narządów wewnętrznych przed osiadaniem się na nich bakterii.

Dla osób borykających się z problemem kamieni nerkowych, również mamy dobrą wiadomość. Żurawina bogata jest w cytryniany, które mogą ograniczać tworzenie się złogów szczawianowo-wapniowych. Jeśli będziemy regularnie pić sok żurawinowy, nie tylko zapobiegniemy powstawaniu kamieni, ale także z pomocą tych owoców je rozpuścimy.

Żurawina – przetwory

Owoce żurawiny wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim najczęściej spotykamy się z różnego rodzaju przetworami – wyciągami z żurawiny, suszoną żurawiną, sosami do polewania mięs i pieczeni, syropem żurawinowym, dżemami żurawinowymi czy herbatkami. Soki i syropy z tego owocu wykorzystywane są nie tylko jako polewy do lodów czy dodatek do herbaty. Popularne są także w przemyśle browarniczym, gdzie tworzy się z nich piwa smakowe.

Jest tylko jedno “ale”. By żurawina zachowała swoje właściwości lecznicze, musi rzeczywiście występować w tych produktach. Aromaty się nie liczą – nawet jeśli są naturalne, nie posiadają żadnych cennych wartości prócz smaku czy zapachu. Warto więc samemu wykonać jakieś przetwory. My proponujemy konfiturę z żurawiny. Chcecie przepis?

Składniki

  • 0,5 kg żurawin
  • 1/3 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • skórka oraz sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Żurawinę dokładnie myjemy. Wodę wlewamy do rondelka, dosypujemy cukier i gotujemy przez kilka minut, aż do powstania gęstego syropu. Do powstałej masy dodajemy owoce żurawiny i dusimy przez kilkanaście minut, dokładnie mieszając. Gdy owoce zaczną pękać i puszczać soki, dodajemy startą skórkę oraz sok z połowy cytryny. Konfiturę gotujemy aż do momentu odparowania większości wody. Wciąż gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem. Po wystygnięciu konfitura jest gotowa do spożycia.

facebook